
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Nu kommer boken som slår hål på vegomyterna kring träning. Fördomarna om vegokost och träning är många, men det går att äta vego och prestera i världsklass.
– Det är inte enkelt och det kräver kunskap, men det går, säger Linda Bakkman, kostrådgivare på Sveriges olympiska kommitté, SOK.
Nya boken ”Vego i världsklass” handlar om hållbar mat för en aktiv livsstil. Den slår hål på myterna och bevisar att om en olympisk mästare kan skippa köttet så kan du som drar i två snören på gymmet också göra det – bara viljan finns.
Men det är inte lätt, medger kostrådgivaren Linda Bakkman.
– Jag jobbar med idrottsmän och kvinnor som har extrema krav på sig och som inte lämnar någonting åt slumpen. Det är inte helt okomplicerat att bli vegetarian som elitidrottare och för att säkerställa att de som ställt om gör det på rätt sätt vill jag visa hur man kan göra det i den här boken.
– Vegetarisk mat handlar lika mycket om att lägga till som att plocka bort, säger Linda Bakkman.
Enligt Linda Bakkman handlar det inte om att vi måste sätta på oss en etikett och bli vegetarianer eller veganer, utan snarare om att alla, inklusive högpresterande idrottare, ska uppmuntras att välja fler vegetariska måltider.
– Vi har ju fantastiska ambassadörer i boken och vi vill ju att folk ska tänka att ”kan de så kan jag”, men för att klara det så måste det finnas alternativ. Det räcker inte med att äta en näringsfattig sallad eller linssoppa utan vi måste utveckla det vegetariska köket och det gör vi i boken.
Varför äter du fortfarande kött?
– Det handlar om att det är svårt ibland att med lätthet få i sig allt man behöver och att det är svårt ibland att få i barnen baljväxter och så. Men med ett utvecklat vegokök är sannolikheten betydligt större att jag och hela familjen väljer vegetariskt, säger Linda Bakkman.
Enligt henne kan det vara en utmaning att få i sig tillräckligt med energi med vegetarisk kost.
– Det går inte att täcka sitt energibehov med grönsaker och baljväxter om man tränar hårt, och det vill vi heller inte ge sken av. Det krävs även energirika vegetabilier som nötter och oljor. Det är alltså inte enkelt, det kräver kunskap, men det går. Vi vill ge kunskap, säger Linda Bakkman.
Alla behöver inte bli vegetarianer, men många av oss behöver äta mindre och bättre kött
Inte heller medförfattaren Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF, är vegetarian.
– Jag äter kött ibland, och när jag gör det använder jag WWF:s köttguide. Alla behöver inte bli vegetarianer, men många av oss behöver äta mindre och bättre kött. Kosten ska vara balanserad och bra och bygga på hållbart producerade produkter.
– Jag tycker att det är viktigt att äta betande djur för vi vill ha fler mular i landskapet.
Mularna håller landskapet öppet och gynnar biodiversitet, men för den skull är det inte fritt fram att överkonsumera.
– Allting handlar om att äta mindre och bättre, säger Anna Richert.
Samtidigt som boken värnar om ett mer hållbart förhållningssätt till kost så förekommer recept med omdiskuterade råvaror som avokado, banan, mandel.
– Vi har jobbat mycket med det här i den här boken. Vi vill inte redigera bort en massa produkter, men vi säger tydligt att om du äter mer vegetariskt så finns risken att det blir mer import. Ett bra förslag är att titta efter ekologiskt producerade matvaror, och att ofta välja sådant som är producerat i Sverige.
Nästa år ska det bli lättare att äta hållbart vegetariskt.
– Då kommer vår vegoguide som kommer att visa på mer hållbara val av vegetabilier i måltiderna. Guiden kommer att täcka in allt från nötter, proteinkällor i måltiden och spannmål till frukt och grönt, säger Anna Richert.
I boken medverkar flera sportstjärnor, bland dem landslagsåkaren Charlotte Kalla och ryttaren Peder Fredricson som berättar om sin syn på vegetarisk kost.
Hösten 2016 bestämde sig Charlotte Kalla för att nu måste det bli mer grönsaker och mindre kött på tallriken.
– Jag vill dra mitt strå till stacken när det gäller att äta hållbart, säger hon.
Med två träningspass om dagen och otaliga träningsläger och farande och flängande för den flerfaldiga OS-medaljören är det inte alltid lätt att hitta rätt energi för att orka – i alla fall inte om man ska äta vegetariskt. Men Charlotte Kallas fyra år yngre lillasyster Christelle gav henne inspiration att bli mer grön och i dag sneglar hon allt mer på det vegetariska köket.
– Om jag kan välja så väljer jag vegetariskt. Jag var väl lite skeptisk tidigare, men jag bestämde mig för att äta mer vegetariskt och började med en vegokasse. Den hjälper mig verkligen att få lite variation på maten, säger hon.
Om jag kan välja så väljer jag vegetariskt
Oftast äter Charlotte Kalla vegetariskt hemma – om inte pappa Per-Erik skjutit en älg.
– Man behöver hålla ner viltstammen lite genom att skjuta av älgar. Jag tycker om att äta lokalt och fram till köksbordet från jakten så blir det väldigt liten miljöpåverkan.
Ute på läger eller tävling blir det svårare.
– Det tar för mycket energi för mig att ställa mig och laga mat, just nu bor vi i lägenhet och får catering så för att göra det enkelt för mig så äter jag det som serveras, säger Charlotte Kalla som är på träningsläger i franska Font Romeu tillsammans med de övriga svenska åkarna för att förbereda sig inför säsongen och OS.
– För att jag själv ville lära mig mer om vegetarisk mat och hur det kan påverka mig och min träning, säger Peter Fredricson.
– För mig skulle det kännas bra att kunna byta ut en del av köttet som jag äter mot vegetariska alternativ. Det kött jag äter vill jag gärna veta var det kommer ifrån, att djuren har haft det bra och att det är bra kvalité. Jag äter hellre mindre kött och har bra koll på vad jag äter. Detta gäller såklart även fisk, jag är lite skeptisk till odlad fisk och deras levnadsvillkor.
– Jag är allätare.
– Ja, det skulle jag absolut kunna! Men, en biff kan vara jävligt god.
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Vad säger ditt stjärntecken om dig?