Revolutionskvarten: Vegankost är inte svaret för alla

Publisert:

Är vegankost det bästa både för vår hälsa och för klimatet? Eller är frågan mer komplex än så? Detta pratar Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi om i Revolutionskvarten.

Att äta växtbaserat i allmänhet, och i synnerhet vegankost, har varit i ropet under många år. Att vara vegan kan vara ett lätt sätt att känna att man tar ansvar för sin egen hälsa och för klimatet. Men riktigt så enkelt är det inte, konstaterar poddduon.

Det är ingen nyhet att kött, framförallt uppfött rött kött, har stor klimatpåverkan. Samtidigt har avokadon du äter transporterats över halva jordklotet, havren till havremjölken innebär att andra djur inte kan beta där eller att insekter inte får leva där, menar Martin de la Foi.

– Jag tycker man ska undvika höga hästar när det kommer till moralen kring det hela. Vi är alla en del av en näringskedja. Någon måste komma till skada för att vi ska äta, sen kan man försöka att minimera den skadan, säger han.

Ingen grönsak innehåller allt

Inte heller ur en hälsosynpunkt är det självklart att vegankost eller växtbaserad mat är lösningen för alla.

– När det kommer till växter och grönsaker så finns det inte en enda råvara som innehåller allt vi behöver. Och framförallt växter innehåller kemiska ämnen som kan bli för mycket för oss. Men i små doser är det precis det vi behöver och det löser sig när vi äter varierat, säger näringsfysiologen Kristina Andersson som intervjuas i podden.

Men hur är det nu? Behöver vi äta kött eller inte? Det korta svaret är att det inte finns ett svar eller en lösning som passar oss alla.

– Det beror på vad man menar med behöver. Kommer vi dö ut om vi slutar äta kött? Nej, det kommer vi inte. Kommer du dö i förtid om vi slutar äta kött? Nej. Kan det vara smart för en del att äta kött? Troligtvis. För att det är den bästa källan till järn, säger Kristina Andersson.

Redaktionens val

  1. MENTAL HÄLSA

    Så lär du dig att möta rädsla och stress med lugn

  2. HÄLSA

    Revolutionskvarten: ”Vikt handlar om att ta ansvar för sin egen hälsa”

  3. HÄLSA

    Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

Utforska Wellness