Stenbocken

Datum: 21 december - 20 januari

Publisert:

Den trevliga stenbocken är en vän av ordning och reda. Stenbocken är jordnära, familjekär och omtänksam, men kan lätt uppfattas som lite fyrkantig. Läs allt om stjärntecknet stenbocken här.

Stenbocken är Zodiakens mest civiliserade tecken. Stenbocken tycker om ordning, regler, normer och traditioner. Älskar storstäder, kultur och historia. Stenbocken är ofta lite gammaldags och snudd på överdrivet hövlig, särskilt vid första mötet. Stenbocken är också konstruktiv, praktisk, rationell och effektiv. Under den något fyrkantiga ytan klappar ett hjärta av guld och där finns också en känslig konstnärssjäl, men man måste känna Stenbocken väl för att få se något av detta.

För Stenbocken är utveckling liktydigt med framgång. Pengar, status och inflytande är måttstocken, något som gör att Stenbocken mycket väl kan välja bort sitt drömyrke eller sin favorithobby för att det finns något annat som är mera lönsamt. Stenbocken strävar alltid uppåt och trivs bäst i organisationer eller samhällen som har en tydlig stege att klättra uppför. 

Stenbocken är också jordnära, familjekär och omtänksam. Blir Stenbocken för stressad kan den här sidan av personligheten bli helt osynlig, men innerst inne är Stenbocken mjuk, känslig och empatisk. Stenbocken behöver ha ett nära band till andra människor och djur för att må bra. Hantverk eller handarbete är avstressande och tillfredsställande.

Stenbocken fastnar lätt i prestationskrav. Det är viktigt för Stenbocken att få känna sig respekterad och framgångsrik, och det kan leda till en hetsjakt efter pengar och status. Ett sätt att motverka detta är att satsa mer på politiskt engagemang eller föreningsliv. För äldre Stenbockar betyder det mer att ha förändrat samhället och mindre vad som finns på bankkontot.

Baksidor

Stenbocken är oerhört målinriktad och kan koppla bort samvete, empati, hänsyn och hjärta om det gör att målet går att nå. En Stenbock som har bestämt sig går inte att resonera med.

Dolda talanger

Stenbocken är en beskyddartyp som lojalt ställer upp på sina nära och kära även när det är obekvämt. Går emellan när andra bråkar, fixar praktiska problem och gör andras liv lättare. Oftast så diskret att det inte ens märks.

Karriär

Stenbocken är en mästerlig organisatör som älskar utmaningar. Lite fyrkantig men en skicklig, effektiv ledare som alltid har överblick och som bryr sig mycket om hur alla andra mår. Utom när det blir bråttom, i det läget förvandlas Stenbocken till en ångvält. Alla andra får flytta på sig.

På fritiden

Stenbocken mår bra av hantverk och handarbete och är också rätt pysslig av sig. En lugn stund med sudoku, pussel eller något taktikspel ger balans. Stenbocken tycker om att vara organiserad, är ofta med i föreningar eller ger sig in i politiken. Gillar att ha makt och inflytande.

Kärlek

Stenbocken är hängiven, kärleksfull och trofast. Men Stenbocken är också reserverad och  första intrycket är ofta att detta är en brysk, tuff och kanske rentav otrevlig person. Stenbocken döljer sina mjuka och känsliga sidor under massor av attityd. Är rädd för att bli övergiven.

Sex

Stenbocken anpassar sig efter sin partner, sina erfarenheter och modet. Bara när Stenbocken är riktigt trygg i både sig själv och sin relation så kommer sexlivet att handla om vad Stenbocken egentligen vill ha. En stark personlighet men samtidigt är Stenbocken rädd för att sticka av.

Familjeliv

Stenbocken trivs bäst med att leda, och vill gärna bestämma vilka regler som gäller. Gillar ordning och reda, föredrar funktionell inredning och ytor som är lätta att städa. Avskyr bråk och blir enormt stressad när andra grälar. Lugn och ro i hemmet är ett måste. Har gärna hund.

Vänskap

Stenbocken trivs med strukturerat umgänge. Småprat är trist, att umgås med vänner fungerar bättre om det snarare är ett möte med något slags mål. Stenbocken hittar sina vänner i föreningslivet, i det politiska arbetet, på jobbet, i grannskapet. Gemensamma traditioner är ett måste.

Livsmål

Oberoende, frihet och självständighet.

Tarotkort: Djävulen, som står för Stenbockens målmedvetenhet.

Element: Jord

Planet: Saturnus

Nyckelord: Struktur

Färg: Grå

Turdag: Lördag

Lyckostenar: Onyx, turmalin, hematit

Lyckodjur: Björn

Lyckotal: 8

Utforska Wellness

Om skribenten