Denna text innehåller annonslänkar

Stjärntecknen du passar bäst ihop med

Kärleksastro: Elementen som ger förutsättningar för en långvarig relation

Publisert:

Varje stjärntecken är unikt, men när det handlar om kärleksmatchningar är det oftast elementet som avgör om relationen kommer att fungera eller ej. Här kan du lära dig mer om vilka stjärntecken som du passar bäst med.

Det finns fyra element, eld, jord, luft och vatten, och det finns tre stjärntecken i varje element. Ditt element avgör hur intensiv du är, om du har många vänner eller få, om du byter intressen ofta eller satsar på att bli expert på något. Ditt element avslöjar också hur du vill att ditt kärleksliv ska se ut. Sedan lägger ditt stjärntecken och dina personliga erfarenheter till detaljer, men här fokuserar vi på vad ditt element säger om dig.

Elementen är fördelade så här:

 • Eldtecken: Väduren, Lejonet, Skytten.
 • Jordtecken: Oxen, Jungfrun, Stenbocken.
 • Lufttecken: Tvillingarna, Vågen, Vattumannen.
 • Vattentecken: Kräftan, Skorpionen, Fiskarna.

Om du granskar dina tidigare förhållanden och upptäcker att de flesta av dina ex är födda i samma element så pekar det på att du söker efter något speciellt. Om du har ett mönster av relationer som inte fungerar så kan det mönstret brytas om du lyckas tillfredsställa ditt behov i något annat sammanhang, så att du slutar jaga efter det hos din partner.

Om dina ex är födda i:

 • Eldtecken – då söker du en tydligare identitet. Du kan ha tappat bort dig själv.
 • Jordtecken – då söker du emotionell bekräftelse och en känsla av att någon behöver dig.
 • Lufttecken – då söker du ett utlopp för nedtryckta känslor, oftast ilska eller rädsla.
 • Vattentecken – då söker du trygghet, framför allt materiell trygghet.
 • Eld och luft omväxlande – då är du förmodligen mycket stressad.
 • Jord och vatten omväxlande – då känner du dig instängd i vardag och rutiner.
 • Eld och jord omväxlande – då har du ett behov av personlig utveckling och en ny miljö.
 • Eld och vatten omväxlande – då känner du att för många är för beroende av dig.
 • Jord och luft omväxlande – då känner du dig hämmad eller isolerad.
 • Luft och vatten omväxlande – då behöver du stabilitet, rutiner, ett mer trivsamt hem.
Hanna Tolander jobbar som astrolog.
Wellness astrolog Hanna Tolander.

Vad ditt element säger om dig

Eldtecken

Är intensiva och omedelbara. Deras kärlek är alltid glödhet, gränslös och rakt på sak. Känslomässigt satsar de antingen allt eller ingenting, något ljummet intresse är det aldrig tal om. Men det händer att de drar sig för att släppa in andra människor i sin vardag och sina rutiner. En eldmänniska kan vara helt uppslukad av passion men fortfarande vara ovillig att flytta ihop med föremålet för den heta passionen. De är bra på att ge, minst lika bra på att ta men ganska dåliga på att dela.

Vardag: Eldmänniskan är bestämd, ändrar ogärna sina vanor och avskyr kompromisser. Är ofta den som gör det mesta i hushållet, energisk och ambitiös, bygger gärna om. Generös.

Nöjen: Aktiv, alltid på jakt efter nya projekt och nya utmaningar. Har många vänner och många intressen och är ofta engagerad i föreningsliv eller politik. Gillar sport och äventyrliga resor.

Sex: Orädd, rakt på sak, otålig. Att bygga upp stämningen är inget för eldmänniskan, antingen finns lusten där eller så gör den det inte. Tekniskt skicklig men inte mycket för att fantisera.

Gillar: Intellektuell gemenskap, djupa samtal, delad humor.

Ogillar: Oärlighet, sur tystnad, att skjuta upp saker.

Jordtecken

Är lugna och praktiska. Deras kärlek är stark, hållbar och vaknar långsamt. Det finns massor av romantik under ytan men till vardags kan jordmänniskan framstå som saklig eller till och med krass. Det här är någon som älskar på djupet. Jordmänniskor är lojala, trofasta och uthålliga. De vill ofta ha en stor familj, och till familjen räknas självklart även husdjuren. Trygghet och gemenskap betyder mycket. Jordmänniskor är mästare på sammanhållning, solidaritet och struktur.

Vardag: Jordmänniskan har djupt rotade vanor, trivs med rutiner och fasta tider. Ledig är ofta lika med lat så det finns en tendens att strunta i hushållsgöra som inte är planerat och schemalagt.

Nöjen: Trivs ute i naturen, ofta en utpräglad friluftsmänniska. I övrigt ganska stillsam, föredrar att festa sällan och väljer oftast skärmtid eller en pysselkväll före en energikrävande utekväll.

Sex: Sensuell, lustfylld, fantasifull och romantisk. En skicklig, hänsynsfull älskare. Men fungerar inte vardagen så fungerar inte sexlivet heller, jordmänniskan tappar lusten av stress och konflikter. 

Gillar: Omtanke, närhet, kärleksgester.

Ogillar: Självupptagenhet, ilska, känslokyla.

Lufttecken

Är sociala och nyfikna. De blir lätt förälskade men djup kärlek uppstår bara när de hittar den rätte. Och då är det ofta en kärlek som varar livet ut. Luftmänniskor uppfattas som flirtiga även när de bara är vänliga, och det beror på att de är genuint intresserade av alla människor de möter. I seriösa relationer anpassar de sig väldigt mycket efter sin partner och de räknar med att deras partner ska göra samma sak. Luftmänniskor är så bra på att samarbeta att de ibland blir överkörda.

Vardag: Luftmänniskan tar dagen som den kommer och ibland gör det att livspusslet blir väldigt trassligt. Å andra sidan finns det nästan aldrig någon tristess eller grå vardag att oroa sig för.

Nöjen: Har många intressen och byter dessutom ofta. Få nära vänner, men tusen bekanta. Tycker om  konserter, utställningar, evenemang och fester, särskilt temafester,. Älskar att resa, helst långt.

Sex: Nyfiken och intresserad av andras smak, men det krävs rätt partner om luftmänniskans egen passion ska vakna. Exakt hur den passionen ser ut är dessutom fullständigt individuellt.

Gillar: Energi, beslutsamhet, initiativförmåga.

Ogillar: Hemligheter, fördomar, stillasittande.

Vattentecken

Är passionerade och intuitiva. Kemi och känsla avgör om någon är en tänkbar partner eller ej. Vattenmänniskor känner sig ofta fysiskt attraherade till andra men är mer reserverade när det handlar om känslomässiga band. Det tar tid att vinna deras förtroende. Kärlek är en mycket allvarlig sak för vattenmänniskan som är konstant medveten om att kärleken gör dig sårbar, samtidigt som det inte finns någonting i livet som är viktigare. Kräver mycket men ger mycket mer tillbaks.

Vardag: Vattenmänniskan prioriterar samklang, harmoni och skönhet. Hemmet är vackert men inte alltid välstädat. Har få rutiner men vill verkligen inte förändra sina rutiner när de har satt sig.

Nöjen: Träffar gärna sina få nära vänner och har oftast tät kontakt med släkten. Tycker om att förbättra sitt hem. Har ofta konstnärliga hobbys samt lägger ner mycket tid på¨matlagning.

Sex: Passionerad, mystisk och alltid lite sugen på det förbjudna. Vattenmänniskan gillar omväxling och nya upptäckter, och trivs bäst med en partner som också vill utforska sex och erotik.

Gillar: Mysiga stunder, kramar, händighet.

Ogillar: Otålighet, ytlighet, tidsoptimism.

Inga matchningar är omöjliga, men vissa kräver mer arbete än andra. Det lönar sig att veta om både fördelar och svagheter i förväg. Här kan du läsa om din relation och också få reda på hur den ser ut ur din partners synvinkel.

Hur elementen matchar

Eld som slår gnistor.

Du är eld

Din partner är ELD:

Så länge kärleken varar är den het som lava och unik i sitt slag. Glödande passion och intensivt engagemang gör att varje möte, varje samtal är som en egen kärlekshistoria i sig. Det här är den sortens kärlek man skriver pjäser om, den sortens kärlek som kan förändra världen. Men om något händer som kyler ner er relation så kan den mycket väl brista. Ingen av er har tålamod att lägga ner tid och energi på reparationsarbete. Gemensamma intressen ökar er förmåga att klara kriser och svårigheter.

Din partner är JORD:

Du har bråttom, din partner föredrar att ta det lugnt. Det kan bli knepigt för er att hitta ett vardagstempo som fungerar. En lösning kan vara att du har egna intressen och sociala aktiviteter som din partner inte är delaktig i, men om detta tar upp för mycket av din tid så kan det hända att ni glider isär. Det som är bra med er relation är att ni är väldigt stabila så fort ni har hittat en balans som båda trivs med. Delar ni värderingar också så finns det goda chanser att er kärlek blir livslång.

Din partner är LUFT:

Du fattar gärna beslut så fort som möjligt, din partner däremot vill analysera och resonera först. Ibland leder detta till irritation, men när det fungerar som bäst så hjälper resonemangen dig att undvika misstag, och din handlingskraft ser till att din partner kommer igång. Själva kärlekslivet fungerar också mycket bra, ni tycker om att utforska varandra och det tar lång tid innan sexlivet slutar vara glödhett. Om det händer alls, vill säga. Er relation förändras och utvecklas hela tiden.

Din partner är VATTEN:

Du är rakt på sak i både kärlek och konflikter. Din partner är mycket mer reserverad, särskilt när ni inte är sams. Så länge ni litar på varandra och kommunicerar går det bra, men blir det tyst mellan er så växer problemen snabbt. Då kan det hjälpa att skaffa hjälp från en tredje part. Det viktigaste är att problemen inte får ligga och gro. Det bästa med er relation är troligen sexlivet, det är spännande, intensivt och fantasifullt. Det finns alltid massor med energi runt er. Ingen vardagstristess.

Jord som spruckit till följd av torka.
Getty

Du är jord

Din partner är ELD:

Trygghet, rutiner och ordning betyder mycket för dig. Din partner däremot söker ständigt efter utmaningar, äventyr och nya projekt. Det krävs ömsesidig respekt för att ni ska kunna ha en fungerande vardag, och du får troligen stå ut med att din partner har tusen saker för sig som inte har med dig att göra. Det kan vara svårt att hitta den rätta balansen men lyckas ni så har relationen goda chanser att hålla. Delade värderingar är också mycket viktigt, ingen av er vill kompromissa med sina åsikter.

Din partner är JORD:

Ni älskar romantik båda två. Enda kruxet är att både du och din partner föredrar när den andre tar initiativet och till exempel ordnar romantiska överraskningar eller presenter, men ni kan stå ut med att turas om. Er vardag blir snabbt inrutad och välordnad. För att behålla gnistan är det viktigt att ni unnar er en romantisk weekend lite då och då, eller har en dejtkväll varje vecka. Sexlivet fungerar mycket bra och konflikter löser ni oftast genom att välja den absolut mest praktiska utvägen.

Din partner är LUFT:

Vänskap fungerar mycket bra, att ha en kärleksrelation är lite svårare. Ingen av er vill ta ansvaret för relationen. Din partner vill gärna diskutera och resonera men inte fatta beslut eller ta tag i saker, och du känner dig osäker så fort det inte handlar om att fatta praktiska beslut. När ni stöter på känslomässiga problem så finns det en risk att ni känner er hjälplösa båda två. Men det är sällan ni blir osams. Gemensamma intressen ökar chansen att er relation håller och fortsätter fungera bra.

Din partner är VATTEN:

Bättre än så här blir det sällan. Ni är förtjusta i samma saker, trivs med samma vänkrets, gillar samma sorts resor och är överens om hur ofta det är vettigt att festa. Ett mysigt och bekvämt hem är en hög prioritering och det är ni helt överens om. Och själva kärleken fungerar också utmärkt. Du är  romantisk och trofast, din partner än omtänksam och passionerad. Ni förstärker varandras positiva känslor. Det enda trista med er relation är att det blir oerhört smärtsamt om den ändå skulle ta slut.

Solen skiner igenom moln på himmelen.

Du är luft

Din partner är ELD:

Relationen är dynamisk, den måste utvecklas hela tiden för att fungera. Allra mest harmoniskt blir det om ni blandar praktiska projekt med teoretiska resonemang. Din partner har ett stort behov av att vara handlingskraftig och konkret, och du har ett stort behov av att analysera och resonera. Du vill förstå er relation på djupet, och det är din partner troligen ointresserad av. Att din partner inte vill bromsa stressar dig ibland, men ert liv tillsammans blir alltid livligt, fartfyllt och roligt.

Din partner är JORD:

Ni trivs tillsammans men fungerar egentligen bättre som vänner än som kärlekspar. Ni har svårt att komma överens om vem som ska bestämma vad i er relation, du vill ha en samsyn och ett samarbete medan din partner hellre vill ha en uppdelning där ni bestämmer över olika områden. Ovanpå det tycker ingen av er om att vara den som fattar de stora besluten i känslomässiga frågor. Trots detta så kan vardagstrivsel och allmänt skön stämning göra att er relation blir hållbar, särskilt om ni har samma hobbys.

Din partner är LUFT:

Ni kan prata igenom nästan vad som helst och det är väldigt ovanligt att ni är osams länge. Men att fatta beslut är däremot knepigt. Troligen blir det så att det hela tiden är en av er som får ta ansvaret för de stora besluten, och det är en lösning som inte känns riktigt bra för någon av er. Kärleken mellan er är baserad på vänskap, samklang och intellektuell gemenskap. Sexlivet fungerar antingen mycket bra eller rätt dåligt. Det beror helt på om ni råkar gilla samma saker från början eller ej. 

Din partner är VATTEN:

Sexlivet är spännande men det är möjligt att din partner vill att du ska investera mer tid och energi i det än du har lust med. Resten av relationen består troligen av att du försöker få din partner att öppna sig och prata om sina tankar och erfarenheter, och att din partner är oerhört ovillig att göra detta. Du vill inte att något ska vara dolt mellan er men din partner är mer privat av sig och tycker dessutom att hemligheter är ganska sexigt. Intressant men ojämn relation. Du kommer ofta i kläm.

Vatten som droppar i en sjö.

Du är vatten

Din partner är ELD:

Bra dagar är er kärlek helt fantastisk. Intensiv, passionerad, sensuell, erotisk, äkta. Men ni får bekymmer när ni blir osams eller inte kan komma överens om hur ni ska lösa ett problem. Din partner är rak, brysk och inte bra på att ta hänsyn till dina känslor. Och du blir osäker om du hela tiden måste tala klarspråk, du vill helst att din partner ska veta hur du mår utan att du måste förklara i detalj. Om ni kör fast är det klokt att så fort som möjligt be en tredje part om hjälp och råd.

Din partner är JORD:

Ljuv harmoni uppstår. Ert vardagsliv är rätt stillsamt och cirklar i hög grad runt ett mysigt hem och stilla stunder. Fester och äventyr inträffar inte så ofta men ni är överens om hur de ska se ut och oftast trivs ni också med samma människor. Själva kärleksbiten av er relation är sannolikt fantastisk. Du älskar att visa dina känslor med små gester och det passar din partner utmärkt. Din partner står för romantiken, du står för passionen. Det är en väldigt fin kombination med goda chanser att hålla.

Din partner är LUFT:

Din partner vill prata om allt. Precis allt, hela tiden. Det vill inte du, du vill ha delar av ditt liv och dina känslor för dig själv. Och du avskyr att förklara dig när du mår dåligt eller är irriterad. Att det oftast blir du som vinner era konflikter är en klen tröst. Men relationen har fina sidor också. Sexlivet är förmodligen mycket bra i början, din partner är väldigt engagerad i att förstå vad du tycker om och bryr sig verkligen om dina behov. Ett litet krux är att era behov är väldigt olika.

Din partner är VATTEN:

Ert förhållande handlar så mycket om sex och känslor att det finns en risk att ingenting annat får plats. Bättre balans blir det om ni har varsitt jobb eller någon hobby som ni verkligen brinner för. I och för sig uppstår det då en risk att ni känner er försummade av den andre, båda två. Er relation är fantastisk men uppslukande. Det kan bli så att ni periodvis är totalt passionerade och periodvis är isär eller på gränsen till att göra slut. Ordet lagom finns inte riktigt med i den här ekvationen.

Stort astro: Så blir din höst 2021

Utforska Wellness

Om skribenten