Fullmåne – därför sover du sämre när månen är full

Då är det fullmåne 2022

Publisert:

När det är fullmåne sover vi sämre. Eller gör vi det? Det finns många skrönor kring fullmåne och sömn och även forskningen har svårt att ge ett tydligt svar.

– Jag tror därför det kommer att fortsätta vara oklart lång tid framöver, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Få fenomen är lika mytomspunna som fullmånen. I alla tider har den fascinerat människan och kopplats till allt från myter, drömmar och vidskepelser. Fullmånen har även tillskrivs förmågan att påverka medicinska tillstånd och dessutom styr den tidvattnet.

Många människor upplever också att fullmånen påverkar sömnen och att de en gång i månad alltid sover lite sämre. Men hur ligger det till egentligen och vad säger forskningen?

Det är inte helt lätt att svara på säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och seniorprofessor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. Det har gjorts en rad studier genom åren där en del visar att det finns ett samband mellan sömnsvårigheter och fullmåne, medan andra studier inte visar på något sådant samband.

– Det finns ingen samstämmighet alls om det har någon effekt. Men det finns olika falanger som hävdar det ena och det andra, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Det finns inget som tyder på att fullmånen kan kopplas till att vi sover sämre, enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt
Det finns inget som tyder på att fullmånen kan kopplas till att vi sover sämre, enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt

Det är som sagt inte ett helt outforskat område, även om de studier som gjorts är få och håller låg kvalitet, enligt Torbjörn Åkerstedt. I en schweizisk studie från 2013 konstaterade forskarna att försökspersonerna tog fem minuter längre på sig att somna och sov 20 minuter mindre jämfört med en natt då det inte var fullmåne. En annan studie från 2019 visade ett samband mellan fullmåne och försämrad sömnkvalitet, till exempel djupsömn, insomningstid och total sömntid. Månljuset i sig kunde uteslutas som orsak eftersom studien genomfördes under kontrollerade förhållanden.

– Problemet med flera av de studierna är att deltagarna märker att det är fullmåne och tänker på det när de går och lägger sig och så sover de sämre. Sen tror de att de beror på fullmånen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Påverkar månens dragningskraft?

En teori kring att sömnen skulle påverkas av fullmånen är att vattnet i våra kroppar skulle påverkas på samma sätt som tidvattnet av månens gravitationskraft. Men den teorin bedömer Torbjörn Åkerstedt som väldigt osannolik.

– Det finns alldeles för lite vatten i människan för det. Månens dragningskraft påverkar inte heller vattnet i sjöar och mindre innanhav. I så fall skulle även sjöar sjunka och stiga som havet. Det krävs alltså stora volymer vatten för att det ska ske en påverkan.

I stället tror han att det handlar om en slags förväntan på att inte kunna sova som sedan inträffar. En föreställning som går långt tillbaka i tiden.

– Den här uppfattningen härstammar från urminnes tider. Det är en del antropologer som kopplar det till när folk arbetade nästan dygnet runt vid skördetid och då förstås märkte när det var fullmåne. Föreställningen om att man sover sämre vid fullmåne finns det en gammal tradition kring, säger Torbjörn Åkerstedt.

Känsliga personer påverkas av fullmånen

För att ta reda på hur det ligger till behövs fler studier, som görs i mer kontrollerade former där försökspersoner tas in vid olika tidpunkter omedvetna om att det är fullmåne. Men sådana studier är kostsamma och området är inte särskilt prioriterat av sömnforskningen.

– Jag tror därför det kommer att fortsätta vara oklart lång tid framöver, säger Torbjörn Åkerstedt.

Slutsatsen är helt enkelt att bevisläget är mycket oklart, men att mer tyder på att det inte finns ett samband mellan fullmånen och dålig sömn än tvärtom. Samtidigt kan man aldrig vara helt säker.

– Det finns ju alltid människor som upplever att de är känsliga, men tittar man på hela befolkningen finns det inget skäl att tro på det här.

Är man en av de personerna som upplever att de har extra svårt att somna eller sover sämre när det är fullmåne så är Torbjörn Åkerstedt råd tydliga.

– Försök se till att inte vara medveten om att det är fullmåne. Titta inte i almanackan och titta inte ut genom fönstret. För är det så att man har en förväntan att man kommer att sova dåligt när det är fullmåne så kommer det att slå in. Människan fungerar på det sättet, säger han.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Fullmåne 2022

 • Fullmåne 18 januari, 2022
 • Fullmåne 16 februari, 2022
 • Fullmåne 18 mars, 2022
 • Fullmåne 16 april, 2022
 • Fullmåne 16 maj, 2022
 • Fullmåne (supermåne) 14 juni, 2022
 • Fullmåne (supermåne) 13 juli, 2022
 • Fullmåne 12 augusti, 2022
 • Fullmåne 10 september, 2022
 • Fullmåne 9 oktober, 2022
 • Fullmåne 8 november, 2022
 • Fullmåne 8 december, 2022

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.