Vilken sömntyp är du?

Publisert:

Svårt att somna, vaknar lätt, vaknar ofta eller oregelbundna sovtider?

Olika sömnproblem kräver olika lösningar - läs expertens råd.

Vaknar du ofta på natten? Bästa medicinen är att försöka glömma tiden, gå upp och sysselsätta sig med något vilsamt tills tröttheten sätter in.
Vaknar du ofta på natten? Bästa medicinen är att försöka glömma tiden, gå upp och sysselsätta sig med något vilsamt tills tröttheten sätter in.

Uppdaterad: 2021–02–15

Jobbar oregelbundna tider

Signalement: Du arbetar oregelbundna tider och kommer sällan i säng före midnatt, ofta tidig morgon.

Sömnforskarens råd: Kom i säng så snabbt som möjligt efter jobbet. Kroppens aktiveringsnivå stiger på morgonen och du sover inte lika bra som på natten. En tupplur mitt på dagen kan vara effektivt. Har du stora besvär med sömnen bör du försöka byta till ett dagsschema eller rentav byta jobb.

Tänker för mycket

Signalement: Du har svårt att somna när du väl lagt dig. Du känner dig klarvaken och hjärnan snurrar som en propeller.

Sömnforskarens råd: Ha dämpad belysning på kvällen och varva ner. Förankra dygnsrytmen genom att ha en fast tid när du går upp varje morgon, även på helger. Ligg inte vaken i mer än 15-20 minuter. Då blir sängen en plats där du vrider och vänder dig och inte kan sova. Gå upp och gör något "lättsamt" tills du blir sömnig.

Vaknar på natten

Signalement: Du vaknar flera gånger varje natt och har svårt att somna om.

Sömnforskarens råd: Stressa inte upp dig över att du vaknar till på natten - det är normalt. Ett av de vanligaste misstagen är att titta ofta på klockan. Då aktiverar du dig och det är lätt att börja tänka på alla möjliga saker. Är det helt omöjligt att somna om - gå upp och gör något vilsamt tills du känner dig trött.

Vaknar för tidigt

Signalement: Du vaknar tidigt på morgonen och kan inte somna om trots att klockan ringer först om två timmar.

Sömnforskarens råd: Du behöver kanske ställa om din biologiska klocka. Ha inte för ljust i sovrummet på morgonen. Pröva att ha aningen starkare belysning på kvällen om du känner dig trött men vill hålla dig vaken lite längre. Framför allt: stressa inte upp dig. Fungerar du bra under dagen finns ingen större anledning till oro. Men alltför tidiga uppvaknanden kan också tyda på depression. Då kan du behöva experthjälp.

Källa: Jan-Erik Broman, docent vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala Universitet.

3 vardagsrutiner som får dig att sova bättre

1. Gå upp samma tid varje dag även när du är ledig.

2. Gå och lägg dig först när du är trött - inte tidigare.

3. Varva aktiva perioder med återhämtning under dagen.

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten