
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Om du känner dig extra seg i dag är det inte särskilt konstigt.
Sommaren är äntligen här.
– För känsliga individer kan det ställa till det, särskilt de som är mer kvällspigga, säger sömnforskaren Arne Lowden.
Omställningen till sommartid ställer till det för oss på två sätt. En timme extra ljus på kvällen innebär att vi får gå upp en timme tidigare på morgonen, vilket leder till sömnbrist och kan göra oss mer sömniga.
– Vi blir helt enkelt lite jetlaggade, säger Arne Lowden, docent i psykologi och sömn- och ljusforskare vid Stockholms universitet.
Men sömnigheten som många upplever beror inte bara på att vi sover mindre, vi måste också ställa om vår dygnsrytm, vilket är en av de största svårigheterna med tidsomställningen.
Arne Lowden förklarar att i vår kropp finns en inneboende klocka som strävar mot att dygnet ska vara 24,2 timmar. Det innebär att kroppen hela tiden längtar efter ett längre dygn. Med sommartid måste vi tidigarelägga rytmen, vilket är mer besvärligt för oss än att senarelägga rytmen som vi gör på hösten.
Förutom att studier visat att det sker fler trafikolyckor i samband med tidsomställningen finns det studier som visar att antalet hjärtinfarkter ökar.
Arne Lowden betonar att det rör sig om en väldigt liten grupp, som är svårt sjuka och är sannolikt redan är drabbade av hjärtsjukdom.
– Den ökade stressade som det innebär kan vara till nackdel. Men de allra flesta klarar att ställa om sin rytm med en timme galant. Det är som att åka till Helsingfors med flyg. Men för känsliga individer kan det ställa till det, särskilt de som är mer kvällspigga.
Är du känslig för tidsomställningen, vilket är vanligt hos personer med en genetisk benägenhet till kvällspigghet eller morgontrötthet, gäller det att ta tillvara på morgonljuset. Det är nämligen helt avgörande för att vi ska få en fullgod sömn och det hjälper oss också att anpassa dygnsrytmen. De extra soltimmarna på kvällen däremot gör det svårare för oss att somna.
Omställningen till sommartid innebär även positiva hälsoeffekter för oss.
– Framförallt får vi en timmes extra ljus på kvällen, vilket innebär att fler vistas mer utomhus. Vi är också mer benägna att motionera och vi blir mer sociala, säger Arne Lowden.
Ur ett folkhälsoperspektiv klarar de flesta av omställningen bra och de positiva fördelarna med ljuset överväger, konstaterar Lowden.
✓ Var beredd på att det kan vara svårare somna och stiga upp, och planera längre tid för läggning av barn.
✓ Om möjligt, ta sovmorgon på första måndagen för att motverka sömnbrist.
✓ Ta en morgonpromenad under första veckan, ljuset på morgonen hjälper till att anpassa dygnsrytmen till omställningen till sommartid.
✓ Är du känsliga för rytmförändring så flytta fram klockan med en kvart per dag i fyra dagar (innan tidsomställning).
✓ Se upp med ökad dagtidströtthet när du kör bil eller annat fordon den första veckan efter omställning.
✓ Korta tupplurar kan hjälpa till att motverka att du känner dig dagtrött efter tidsomställningen.
✓ Du kan också pröva att stiga upp en timme senare under första veckan efter
omställningen. Det minskar sömnbristen, men underlättar anpassningen av dygnsrytmen och innebär att du efter några dagar kommer att kunna somna tidigare på kvällen och därmed få ditt sömnbehov tillgodosett.
Söndag den 27 mars 2022 är det dags att ställa om klockan till sommartid. Klockan ställs då fram en timme, det vill säga när klockan slår 02 blir klockan i själva verket 03.
ANNONS
Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!
Werlabs (Extern länk)
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Vad säger ditt stjärntecken om dig?