Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Hälsa

Sömn

Sömnproblem: 3 tips om du har svårt att sova

Bättre sömn med enkla metoder

Publisert:
Foto: iStockphoto

Har du svårt att somna på kvällarna? Då är du inte ensam.

Många svenskar lider av jobbiga sömnproblem.

Här får du tips på några metoder att prova för att sova bättre.

Sömnen påverkar din vikt, ditt mentala mående och om du sover bra minskar du risken för allt från förkylningar till cancer. Den viktiga djupsömnen stärker immunsystemet, hjälper dig med problemlösning, laddar upp hjärnans batteri och befäster faktaminnen. Stress, stillasittande och otaliga skärmar med blått ljus gör att vi sover allt sämre och ibland kan det kännas omöjligt att få sova riktigt gott.

Men det finns lösningar för dig som vill optimera din sömn och bli lyckligare, friskare, smartare och smalare. Och framförallt - piggare! Här nedan får du tre bra tips som alla främjar god sömn. Testa helst alla tre i kombination (innan läggdags, i sängen när du ska sova och generellt i vardagen) för bästa resultat.

Tyngdtäcke som får dig att slappna av

Foto: Qoali

Tyngdtäckets funktion bygger på Deep Pressure Touch Stimulation, som är en terapiform som bygger på beröring. Forskning visar nämligen att ett omslutande tryck på kroppen gör så att kroppen växlar ner det sympatiska nervsystemet, som är aktivt när du utsätts för stress. Samtidigt aktiveras istället det parasympatiska nervsystemet, vilket är samma nervsystem som sänker din hjärtfrekvens, får dina muskler att slappna av och förbättrar blodcirkulationen

När du kryper ner i sängen, drar tyngdtäcket över dig och känner tyngden fördela sig över kroppen så startar du alltså den här sömnfrämjande processen. Många som använder tyngdtäcke beskriver det som att få en ”mysig kram” vid läggdags. Kroppen börjar producera må-bra-hormonet serotonin och sömnhormonet melatonin som ger en känsla av lugn i kroppen - vilket gör att du både somnar lättare och sover bättre!

Täcket håller dig avslappnad hela natten, och du som har för vana att oroligt vrida och vända på dig i sängen kommer istället uppleva en känsla av totalt lugn i kroppen.

Wellness shop

Ett andningsbart täcke för alla årstider

Här är Alf, ett tyngdtäcke från Qoali, som kommer i tre olika vikter (6 kg, 8 kg och 11 kg) samt har vaddering av lyocell, som är ett mjukt och mycket andningsbart material som effektivt transporterar fukt och värme. En vuxen människa svettas mellan 2-6 dl per natt och därför är det viktigt att ha ett tyngdtäcke som reglerar temperaturen och andas bra. Med det här täcket sover du därför gott hela natten, året runt, oavsett årstid och temperatur i sovrummet.

Täcket har glaspärlor i premiumkvalitet uppdelade i 225 sektioner, så att tyngden fördelas fint över hela kroppen. Täcket är dessutom tillverkat i 100 % ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull, är helt fritt från plast och håller mycket hög kvalitet.

Kom ihåg! Oavsett vilken vikt du väljer så är designen och effekten av täcket precis samma. Vilken tyngd du behöver på ditt täcke handlar egentligen mest på hur pass omkramad du vill känna dig. Om du står och väljer mellan 6 kg eller 8 kg, så brukar det rekommenderas att du tar det som är tyngre.

Nu har du chansen att vara en av de första som provar det här nya tyngdtäcket. Leverans sker inom 4–6 veckor, och du som förbeställer redan nu får hela 40 % rabatt - handla här nedan för att ta del av kampanjen.

Wellness shop

Exklusivt örtte med välgörande egenskaper

Foto: Aqua Gustus

Har du svårt att varva ner på kvällarna, och kanske ännu svårare att bli pigg på morgonen? Testa detta paket med tre ekologiska örtteer, som alla har välgörande egenskaper och där varje råvara noggrant valts ut för sina unika fördelar, utifrån både vetenskap och tradition. Endast smaksatt med naturliga aromer.

Paketet innehåller dessa tre teer:

Holy Night, som innehåller aromatisk kamomill, lavendel, valeriana, lakrisrot, silverlind-blommor, äpple, citron-myrten, kardemumma-kapslar, svartvinbärsblad, och rosblad. Innehåller inga tillsatser, artificiella aromer eller koffein. Bara fullt av kända rogivande örter som använts i tusentals år för att bidra till bättre sömn. Ett bra val för dig som vill varva ner innan läggdags.

Awakening, som är en uppiggande och välgörande komposition av grön sencha, mate, citrongräs, ingefära, grön mate, gojibär, citronmeliss, apelsinskal, rosépeppar, safflor och naturliga aromer. Innehåller koffein och är rikt på antioxidanter. Med frisk smak av citrongräs och lite sting från ingefära är det ett bra val på morgonen.

Beautiful Skin, en ljuvlig blandning av fina ekologiska örter och färgsprakande blommor, örter och bär. Innehåller ekologiska äppelbitar, morotsflingor, blad från salvia och rosmarin, blomblad från fläder, hibiskus och ros, bitar av hallon, blåbär, jordgubb och granatäpple. Ett bra val varje dag för att främja hud, hår och välmående.

Köp ditt te-paket till kampanjpris här nedan - just nu 21 % rabatt!

Wellness shop

Konsten att sova: Sömnexpertens bästa råd och strategier

Foto: Bladh by Bladh

Har du sovit tillräckligt i natt? Vad händer med oss när vi inte sovit bra och vad kan du göra för att förbättra din sömn? Om du känner dig trött, haft svårt att somna eller behöver kaffe för att hålla dig vaken under dagen, så är du i gott sällskap med flera miljoner svenskar. Var fjärde svensk är nämligen missnöjd med sin sömn och var tionde sover riktigt dåligt. Varje år skrivs det ut hundratusentals recept på sömnläkemedel. Vårt mest naturliga beteende har blivit en sjukdom vi idag behöver behandling för. Sömnen har helt enkelt prioriterats bort och förlorat sitt värde.

Med den här boken vill författaren Helena Kubicek Boye, leg psykolog och KBT-terapeut, vända den utvecklingen och få dig att uppgradera sömnen till ditt livs viktigaste beteende. Boken riktar sig direkt till dig som behöver förbättra din sömn. Metoderna är hämtade från KBT, kognitiv beteendeterapi, samt från ACT, Acceptance and Commitment Therapy. Det finns enkla tips och råd som passar alla, men även mer långsiktiga strategier. Författaren delar med sig av mångårig erfarenhet av att behandla människor med sömnproblem, för att du äntligen ska få sova!

Wellness shop

.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.