Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Tyngdtäcke: Så kan du sova bättre

Lugnare sömn året runt

Publisert:

Sover du dåligt? Då kanske du behöver se över hur du sover.

Ett tyngdtäcke kan hjälpa dig att sova bättre, djupare och lugnare hela natten.

Här får du tips på olika sorters tyngdtäcken.

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är precis som det låter ett täcke med tyngder, för att du ska få ett konstant tryck mot kroppen när du sover. Detta kan hjälpa dig att koppla av och varva ner, vilket ofta gör att du sover bättre. Tyngden kommer oftast från glas- eller kiselpärlor som är jämnt fördelade och insydda i täcket, vilket gör att tyngden fördelar sig jämnt över kroppen när du sover.

Forskning har visat att ett omslutande tryck på kroppen gör så att du växlar ner ditt sympatiska nervsystem, vilket är aktivt när du utsätts för stress. Tyngdtäcket uppkom därför av Deep Pressure Touch Stimulation, en terapiform som bygger på beröring. Genom tyngderna i täcket aktiveras det parasympatiska nervsystemet, vilket är samma nervsystem som sänker din hjärtfrekvens, får dina muskler att slappna av och förbättrar blodcirkulationen.

Olika sorters tyngdtäcken

När du använder tyngdtäcke istället för vanligt täcke så sätter den här sömnfrämjande processen igång. Kroppen börjar producera må-bra-hormonet serotonin och sömnhormonet melatonin som ger en känsla av lugn i kroppen, vilket gör att många både kan somna lättare och sova bättre hela natten.

Tyngdtäcken finns i flera olika varianter från många tillverkare, och därmed också i flera olika tyngder och material. Vi svettas mycket när vi sover och många väljer därför ett tyngdtäcke i ett material som andas, så att du utöver tyngden som lugnar dig alltid håller en bra temperatur under natten.

Hur tungt ska mitt tyngdtäcke vara?

Vissa menar att din kroppsvikt avgör hur tungt täcke du ska ha, medan andra vill känna sig ”mer omfamnade” och därmed helt enkelt trivs med ett tyngre täcke än vad andra i samma ”viktklass” tycker om. Vikten på tyngdtäcket är därmed en smaksak, men många rekommenderar att du som nybörjare med tyngdtäcke väljer en normalvikt (till exempel 8 kg) för att sedan gå över till ett tyngre när du vant dig vid att sova med tyngdtäcke. Viktigt att alltid rådfråga läkare innan du använder tyngdtäcke om du är gravid, har svag lungkapacitet, begränsad hjärtkapacitet eller försvagade muskler.

Tips på tyngdtäcken

Här får du bra tips på några olika varianter av tyngdtäcken och vilka fördelar de har.

Tyngdtäcke Alf från Qoali

Här är tyngdtäcket Alf på 8 kg, med vaddering av lyocell, som är ett mjukt och mycket andningsbart material som effektivt transporterar fukt och värme. Som tidigare nämnt svettas vi mycket på nätterna och det är därför viktigt att ha ett tyngdtäcke som reglerar temperaturen och andas bra. Täcket har glaspärlor i premiumkvalitet uppdelade i 225 sektioner, så att tyngden fördelas över hela kroppen. Täcket är tillverkat i 100 % ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull och är helt fritt från plast. Det håller dig avslappnad hela natten och du som har för vana att oroligt vrida och vända på dig i sängen kommer istället uppleva en känsla av lugn i kroppen.

Köp här nedan – just nu till hela 70 % rabatt!

Cura of Sweden Cozy

Curas trådtäcke Cozy är som ett vanligt täcke, mjukt och varmt under kyliga nätter. Cura Cozy är ett varmare täcke som passar dig som är frusen. Täcket innehåller hoptvinnade polyestertrådar, som får det att sluta sig intill din kropp. Tyngden skapar ett lätt, behagligt tryck mot kroppen, du somnar lugnt och sover gott hela natten. Täcket kan tvättas i 60 grader och torkas i tumlare på låg eller medelhög värme. Finns i fyra olika vikter.

Köp här nedan!

Tyngdtäcke Heavy Sleeper

Ett tyngdtäcke på 7 kg med fyllning av glaspärlor, vilket ger extra tyngd som kan hjälpa dig att sova bättre. Täcket är medelvarmt och passar dig som ibland är varm och ibland är kall när du sover. Ett prisvärt tyngdtäcke för alla som vill prova sova med tyngdtäcke. Finns även i fler vikter.

Läs mer och köp hos Hemtex här!

Tyngdtäcke Pearl Eco

Ett exklusivt täcke från Cura of Sweden med ett yttertyg av ekologisk bomull, och bomullsvadd istället för polyester, för att ge mycket god andningsförmåga och vara lite fluffigare än många andra täcken. Täcket kommer i en miljövänlig, återanvändbar produktväska som kan används för att transportera täcket, eller helt enkelt som shoppingväska. Finns i flera vikter från 5 kg.

Läs mer och köp hos Åhléns här!

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.