
Quicktest
Hemmatest - Magkollen
549,00 kr597,00 kr
Läs mer
Nästan alla har någon gång drabbats av halsbränna.
Oftast går det över snabbt.
– Men får man det ofta, är det bra att börja leta efter orsakerna, säger chefläkaren Kenneth Ilvall.
Halsbränna kan vara väldigt jobbigt och påverka vardagslivet på olika sätt. Förutom att det gör ont i halsen, kan det vara svårt att sova eller svälja och smärtan kan också stråla ut i ryggen eller magen.
Men halsbränna är också väldigt vanligt - och något som de allra flesta någon gång i livet råkar ut för.
– Det är svårt att helt uppskatta hur vanligt det är eftersom mörkertalet är stort. Men jag tror att de flesta någon gång varit med om symtom som kännetecknar halsbränna, säger Kenneth Ilvall som är specialist i allmänmedicin, klinikchef och chefläkare på MediCheck, en digital vårdgivare med fokus på patienter med kroniska sjukdomar och långvariga besvär.
Orsakerna till halsbränna kan vara många och blir man drabbad är det bra att gå igenom hur man lever sitt liv. Forskning har visat att de absolut vanligaste orsakerna är saker som vi faktiskt kan påverka själva.
– Stress och övervikt. Stressen orsakar i många fall en överproduktion av saltsyra i magsäcken som i sin tur tränger upp i matstrupen och orsakar irritation, säger Kenneth Ilvall.
Övervikten gör att trycket i bukhålan ökar vilket i sin tur komprimerar magsäcken. Det är då som saltsyra kan läcka upp i matstrupen. Samma fenomen kan hända vid graviditet då buktrycket ökar. Men halsbränna kan också bero på ärftliga faktorer eller ett bråck i diafragman.
Ett sätt att “behandla” sig själv då är att sova halvsittande, eller åtminstone lyfta upp huvudändan av sängen cirka 15 centimeter.
Kenneth Ilvall märker att halsbränna blivit mer vanligt under de senaste året.
– Det kan delvis bero på pandemin. Folk blir mer stillasittande och ökar i vikt, samtidigt som stressen ökar. Vi oroar oss för Coronan, är trötta på att sitta hemma och jobba, att inte få träffa nära och kära, är oroliga för våra jobb, för framtiden och ekonomin. Allt det tillsammans är en grogrund för halsbränna.
Det är förstås lätt att ordinera normalvikt och lycka – det vill vi alla ha. Men faktum är att vår livsstil i mycket hög grad avgör vilka sjukdomar vi drar på oss. Om man håller sig till de tre “vanliga” råden; att röra på sig, äta nyttigt och inte stressa, mår vi bättre. Covid19 har i sin tur ändrat vårt sätt att leva – ibland också till det bättre.
– Det finns förstås de som valt att hoppa av ekorrhjulet och i samband med restriktioner och det nya sättet att leva och arbeta hittar ett mer hälsosamt och lugnt vardagsliv. Det minskar ju också risken för livsstilsrelaterade sjukdomar, säger Kenneth Ilvall.
Om nu halsbrännan inte ger med sig, trots att man försökt “självmedicinera”, så ska man förstås söka hjälp.
– Då kanske vi behöver göra en grundligare undersökning med gastroskopi för att se om slemhinnorna påverkats negativt. Men det är ganska ovanligt att det blivit en allvarlig reaktion.
För den som får symtom sällan är det oftast ingen fara alls.
–Nej. Det går vanligtvis över av sig själv på ett par dagar.
Quicktest
Hemmatest - Magkollen
549,00 kr597,00 kr
Läs mer
Mellan matstrupen och magsäcken finns den övre magmunnen. Den är som en ventil som släpper ner maten i magsäcken och är alltså stängd när du inte äter. Halsbränna uppkommer när magmunnen inte riktigt kan hålla tätt; då kallat diafragmabråck. Då kommer sur magsaft upp från magsäcken och börjar fräta på slemhinnorna i matstrupen. Diafragmabråck är ärftligt, vanligt vid övervikt, graviditet och är ofta en följdsjukdom av andra besvär man kan ha.
Vanligaste symtomen
Halsbränna brukar börja som en brännande känsla i bröstet som sedan letar sig upp i halsen. Det kan också stråla bakåt mot bröstryggen. Du får ont och det känns som om “det brinner” i halsen. Oftast kan man också känna en sur smak i munnen - eller att man får sura uppstötningar. Det är också ganska vanligt att man får ont i magen. Barn brukar reagera med att spotta eller kräkas.
Andra komplikationer
Själva halsbrännan kan ge dig andra besvär som att det blir svårt att svälja, att du hostar när du ligger ner, blir hes eller får skador på tänderna. Du kan också få slem i luftrören och symtom som påminner om astma.
Då ska du söka vård
Det är bäst att uppsöka en läkare om du är äldre än 50 år och inte har haft besvär av halsbränna och sura uppstötningar tidigare. Halsbrännan kan också blir besvärlig att handskas med i vardagen när man har svårt att svälja eller att maten fastnar. Går du ner mycket i vikt och har testat att behandla dig själv med receptfria läkemedel utan resultat, kan det också vara läge att uppsöka läkare för råd och hjälp.
Enkel undersökning
Oftast är det en läkare på vårdcentralen som gör undersökningen och ger dig råd eller läkemedel. Vid allvarligare fall behöver man undersöka din matstrupe och magsäck med gastroskopi för att ta vävnadsprov och se om det bildats sår i matstrupen. Man kan också göra en pH-mätning av matstrupen med hjälp av en slang i matstrupen eller en kapsel i magmunnen. Det är dock väldigt ovanligt att man behöver göra en så avancerad undersökning.
Så behandlas halsbränna
Oftast går halsbränna över av sig själv, men ibland behöver man ändra sin livsstil för att bli av med besvären. Det finns också flera receptfria läkemedel som minskar syramängden och lindrar symtomen. Om man haft halsbränna länge, kan slemhinnorna i matstrupen ha blivit skadade och då behövs antiinflammatoriska läkemedel.
Källa: 1177, Apohem, Kry
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Vad säger ditt stjärntecken om dig?