Gör du det här när du är förstoppad kan du behöva vård

Publisert:

I USA kallas det för ”splinting” och har blivit något av ett viralt fenomen. Det handlar om förstoppning och om man kan hjälpa tarmen på traven med ett finger.

– Behöver man göra det här varje gång man ska tömma tarmen då tycker jag att man ska gå till en gynekolog, säger överläkare Helena Kopp Kallner.

Vissa kvinnor menar att de när de är förstoppade kan föra in ett finger i slidan, känna avföringen genom slidväggen och hjälpa tarmtömningen på vägen genom att trycka med fingret.

Rekommenderas inte

Helena Kopp Kallner som är överläkare vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus menar att det här är ett välkänt fenomen.

– En fylld tarm buktar in i slidan. Men nej, det här är inget vi rekommenderar att man gör. Är man förstoppad så ska man behandla sin förstoppning inte hålla på att trycka med fingrar.

Helena Kopp Kallner, överläkare kvinnokliniken/Danderyds sjukhus
Helena Kopp Kallner, överläkare kvinnokliniken/Danderyds sjukhus

Det går dock inte att skada slidan eller tarmen genom att hjälpa till med fingrarna.

– Du skadar ingenting genom att föra in fingrar i slidan. Sen ska man naturligtvis inte trycka hårt med naglarna men innan det blir skadligt så har det börjat göra ont.

Framfall

Behöver man hjälpa till själv på det här sättet vid vissa enstaka förstoppningstillfällen behöver man inte söka vård men händer det väldigt ofta så kan det röra sig om ett bråck som behöver opereras.

– Behöver man göra det här varje gång man ska tömma tarmen då tycker jag att man ska gå till en gynekolog som kan undersöka om det rör sig om ett bråck.

När man får ett bråck mellan ändtarmen och slidväggen så buktar ändtarmen ut i slidan när man trycker på för att få ut avföringen.

– Ser vi att kvinnor som har ett sånt här bråck så brukar vi fråga ”får du ibland hjälpa till med tummen för att kunna tömma tarmen?” Är det så är det en indikation för operation, för då har man en funktionsnedsättning i tarmtömningen. Operationen kallas framfallsoperation och betyder att man tajtar till väggen mellan slidan och ändtarmen.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5f1038599c4ead0001f57ffa

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.