Här är allt du behöver veta om diagnosen SIBO

Publisert:

Magont, diarre och förstoppning. Tre obehagliga och inte allt för ovanliga saker att drabbas av.
Men visste du att allt det här är symtom som kan betyda att du lider av SIBO? Vi har listat allt du behöver veta.

SIBO står för Small Intestinal Bacterial Overgrowth, och betyder att man har en överväxt av bakterier i tunntarmen.

Att ha bakterier i tarmarna är väl normalt? För det har vi ju fått lära oss. Ja, speciellt om du tänker på tjocktarmen – absolut!

– SIBO står för Small Intestinal Bacterial Overgrowth, det vill säga bakteriell överväxt i tunntarmen som också är diagnosen. Dessa mikroorganismer finns framförallt i tjocktarmen. Där lever svampar, goda bakterier, virus och även parasiter som i ett ekosystem, säger Atrin Sahafi, specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och internmedicin hos Medicheck.

– Sen har vi tunntarmen mellan magsäcken och tjocktarmen. Där det också finns en hel del bakterier, men inte alls på samma sätt som i tjocktarmen. När det blir en överväxt, alltså när bakterier koloniserar sig där de inte hör hemma så kallar man det för SIBO. Det är själva diagnosen, säger han.

https://app.tipser.com/pos/inventory/601014a7becc5900018c3648

Symtom och diagnos

Hur märker man att man lider av SIBO då? Jo, det finns en del symtom och tecken man kan gå efter.

– Symtomen kan vara olika från person till person. De absolut vanligaste är att man kan känna sig uppblåst, man kan få ont i magen och diarré. Man kan även uppleva att kroppen stöter tillbaka osmält mat, inte som en sur uppstötning, utan osmält maginnehåll. Man kan även bli förstoppad av SIBO vilket beror på rubbning i tarmens rörelse säger Atrin.

Det finns en hel del olika saker att gå på alltså. Så hur diagnostiserar man SIBO? Det är där en specialistläkare kommer in i bilden.

– Diagnostiken är lite kontroversiell. Det finns ett utandningstest, där man samlar gaser som patienten andas ut och analyserar det. Då tittar man på antingen hur mycket värden av metan eller väte som testet samlar upp. Testet bör ses som vägledning till en diagnos, säger Atrin.

Atrin berättar vidare att diagnosen ansetts vara lite kontroversiell då provsvaret nödvändigtvis inte behöver stämma överens med diagnosen. Man kan till exempel lida av SIBO även fast testet inte föreslår det – och vice versa.

Det viktiga är dock att självaste diagnostiseringen görs ihop med en specialist. 

– Testresultatet skall alltid delas och diskuteras med en specialistläkare. Någon som tar en noggrann patienthistoria, tittar på symtomen och eventuellt andra medicinska parametrar och som med hjälp av testet kan ställa en diagnos, säger han.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5f1038599c4ead0001f57ffa

Det bidrar till SIBO och så behandlas det

Vad som leder till att man får SIBO är ännu inte helt fastställt. Men mycket pekar på att det har med vår livsstil att göra.

– Orsaken vet vi inte exakt. Det förmodligen har med vår livsstil att göra, det vill säga den moderna livsstilen. Det kan vara allt från man äter på ett visst sätt, så man matar de dåliga bakterierna. Sen kan det även bero på att man ätit antibiotika som slagit ut alla de goda bakterierna och på det viset låtit de dåliga börja växa, säger Atrin.

– Hela diagnosen SIBO är lite kontroversiell. Det finns olika bevis på vad som är rätt eller fel. Rekommendationen i Sverige och flera länder är för närvarande en koständring i första hand. Det vill säga att man äter en viss diet som vetenskapligt bevisat matar de goda bakterierna, samtidigt som den kanske till och med kan svälta de dåliga bakterierna, säger han.

– Sen kan man också använda sig av probiotika, alltså goda mikroorganismer som man kan ta. Du kan även ta prebiotika, det vill säga olika fibrer som matar de goda bakterierna ännu mer, säger Atrin.

Om inte det här hjälper, så finns det en sak till man kan göra. Men detta görs sällan och inte i första hand.

– Har man gjort allt så finns det vetenskaplig evidens att vissa typer av antibiotika fungerar. Problemet är att antibiotikan dödar både de goda och de sämre bakterierna. Det är därför man inte vill ge antibiotika, men i vissa fall så kan det användas, säger han.

Atrin poängterar att om antibiotika används som behandling, så finns det en risk att man får använda det flera gånger om för att det ska funka. Dessutom måste man i samband med antibiotika behandlingen strikt följa ett SIBO-dietprotokoll tillsammans med en specialistläkare och en dietist.

Utforska Wellness

Om skribenten