Det här berättar ditt bajs om din hälsa

Publisert:

Hårt löst, klumpar, slemmigt eller kanske svart.

Ditt bajs säger mer om din hälsa än vad du kanske tror.

Elisabeth Norin som är docent i mikrobiell ekologi går igenom vad du bör vara uppmärksam på och när det kan vara aktuellt med en bajstransplantation.

Ditt bajs säger en hel del både om vad du äter, hur du mår och om din bakterieflora är i balans.

– Bajs kan berätta en hel del beroende på form och färg men det allra viktigaste är naturligtvis vad du känner, säger Elisabeth Norin docent i mikrobiell ekologi vid Karolinska Institutet.

Elisabeth Norin är docent i mikrobiell ekologi vid Karolinska Institutet.
Elisabeth Norin är docent i mikrobiell ekologi vid Karolinska Institutet.

Fibrer hjälper tarmens rörelser

Är man väldigt hård i magen kan det till exempel berätta att du inte äter tillräckligt med fibrer.

– Man pratar ofta om att fibrer är ett bulkmedel. De har den funktionen att de drar åt sig vätska och då blir det en större volym i tarmen, du får då bättre kontakt med tarmslemhinnan och ökar tarmens rörelser. 

Är bajset däremot väldigt löst kan det tyda på obalans i tarmfloran.

– De vanligaste anledningarna till att du bajsar löst är obalanserade tarmfunktioner, att du har en snedställd bakterieflora. Sen finns det även de vanliga infektionerna som till exempel Salmonella som gör dig väldigt lös.

Kan man göra något åt obalans i tarmfloran?

– Jag brukar säga att lite skit rensar magen. Man ska vara hygienisk men man kanske ska tillåta sig att inte vara fullständigt steril. Jag hade ett barn som fick mycket antibiotika och han fick även problem med tarmfloran. Jag satte ut honom i sandlådan och sa ät lite sand och sen försvann alla problemen.

Yoghurt med probiotika då?

– Placeboterapi är väldigt väsentlig. Nej, men det finns ju folk som blir bra utav att äta den typen av produkter men det är ju så att tarmfloran innehåller tusen olika arter och så äter du yoghurt med två eller tre arter. Det är inte säkert att det var just de arterna som var i obalans.

https://app.tipser.com/pos/inventory/601014a7becc5900018c3648
För att kunna beskriva sitt bajs för läkare används ofta Bristolskalan som kategoriserar bajset efter form.
För att kunna beskriva sitt bajs för läkare används ofta Bristolskalan som kategoriserar bajset efter form.

Så fungerar bajstransplantation

En bajstransplantation kan man överväga när man har obalans i tarmen så att man mår dåligt i magen. Den vanligaste orsaken är att man har ätit antibiotika.

– Antibiotika-störda patienterna blir väldigt ofta friska. Vi behandlar också en del IBS-patienter men dem har vi inte riktigt lika bra behandlingsresultat på. De får ofta en stark förbättring men den varar inte så länge. Varför vet man inte.

Bajstransplantationen görs av läkare som antingen för in den via gastroskopi eller genom ett lavemang. Och själva ämnet som man tillför är en bakterieflora som Elisabeth själv odlar varje vecka.

– Vi har en avföring som vi fick ifrån en frisk vuxen person på normalkost. Sen har vi odlat de här bakterierna under väldigt reglerade förhållanden i mer än 20 år. Så vid det här laget är det inte bajs utan det är en bakteriekultur i balans. Vi vet inte till hundra procent vilka bakterier som finns i men det har en balanserad flora som i många patienter hjälper till att återställa patientens egen obalanserade flora. Men vi kan aldrig göra det här till ett läkemedel. Ett läkemedel innehåller ju en definierad kemiska substans medan det här är mer som en probiotika

Då bör du söka vård

 • Slem i bajset
  Det här ska du vara uppmärksam på. Slem kan nämligen vara ett tecken på en infektion.
 • Rött blod i bajset
  Färskt rött blod kan komma ut med bajset om du har en blödning i analöppningen. Det kan du få om du till exempel har hemorrojder. Är det färskt blod i avföringen en enstaka gång kan det vara okej men händer det flera gånger bör du söka vård.
 • Svart bajs
  Är avföringen svart kommer blodet från magsäcken som färgat bajset svart. Då kan du ha magsår och det är det viktigt att du söker vård för.
 • Långvariga diarré
  Tillfälliga lösa magar kan man nog få stå ut med men blir din diarré långvariga bör du söka vård. Efter antibiotikabehandlingar kan du få obalans i hela tarmen och långvarig diarré och då gäller det att återställa balansen i tarmen.
 • Riktigt hård i magen
  Det är svårt att säga hur ofta som är normalt att bajsa då vi bajsar allt från dagligen till en gång i veckan. Men om det inte är som vanligt och stör ditt vanliga liv bör man söka vård. 

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.