
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Hårt löst, klumpar, slemmigt eller kanske svart.
Ditt bajs säger mer om din hälsa än vad du kanske tror.
Elisabeth Norin som är docent i mikrobiell ekologi går igenom vad du bör vara uppmärksam på och när det kan vara aktuellt med en bajstransplantation.
Ditt bajs säger en hel del både om vad du äter, hur du mår och om din bakterieflora är i balans.
– Bajs kan berätta en hel del beroende på form och färg men det allra viktigaste är naturligtvis vad du känner, säger Elisabeth Norin docent i mikrobiell ekologi vid Karolinska Institutet.
Är man väldigt hård i magen kan det till exempel berätta att du inte äter tillräckligt med fibrer.
– Man pratar ofta om att fibrer är ett bulkmedel. De har den funktionen att de drar åt sig vätska och då blir det en större volym i tarmen, du får då bättre kontakt med tarmslemhinnan och ökar tarmens rörelser.
Är bajset däremot väldigt löst kan det tyda på obalans i tarmfloran.
– De vanligaste anledningarna till att du bajsar löst är obalanserade tarmfunktioner, att du har en snedställd bakterieflora. Sen finns det även de vanliga infektionerna som till exempel Salmonella som gör dig väldigt lös.
Kan man göra något åt obalans i tarmfloran?
– Jag brukar säga att lite skit rensar magen. Man ska vara hygienisk men man kanske ska tillåta sig att inte vara fullständigt steril. Jag hade ett barn som fick mycket antibiotika och han fick även problem med tarmfloran. Jag satte ut honom i sandlådan och sa ät lite sand och sen försvann alla problemen.
Yoghurt med probiotika då?
– Placeboterapi är väldigt väsentlig. Nej, men det finns ju folk som blir bra utav att äta den typen av produkter men det är ju så att tarmfloran innehåller tusen olika arter och så äter du yoghurt med två eller tre arter. Det är inte säkert att det var just de arterna som var i obalans.
https://app.tipser.com/pos/inventory/601014a7becc5900018c3648En bajstransplantation kan man överväga när man har obalans i tarmen så att man mår dåligt i magen. Den vanligaste orsaken är att man har ätit antibiotika.
– Antibiotika-störda patienterna blir väldigt ofta friska. Vi behandlar också en del IBS-patienter men dem har vi inte riktigt lika bra behandlingsresultat på. De får ofta en stark förbättring men den varar inte så länge. Varför vet man inte.
Bajstransplantationen görs av läkare som antingen för in den via gastroskopi eller genom ett lavemang. Och själva ämnet som man tillför är en bakterieflora som Elisabeth själv odlar varje vecka.
– Vi har en avföring som vi fick ifrån en frisk vuxen person på normalkost. Sen har vi odlat de här bakterierna under väldigt reglerade förhållanden i mer än 20 år. Så vid det här laget är det inte bajs utan det är en bakteriekultur i balans. Vi vet inte till hundra procent vilka bakterier som finns i men det har en balanserad flora som i många patienter hjälper till att återställa patientens egen obalanserade flora. Men vi kan aldrig göra det här till ett läkemedel. Ett läkemedel innehåller ju en definierad kemiska substans medan det här är mer som en probiotika
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Vad säger ditt stjärntecken om dig?