”Märker du något annorlunda med brösten – sök vård”

5 symtom på bröstcancer att ha koll på

Publisert:

Ha koll på dina bröst, och känn på dem.

Rodnad, knöl eller hudförändring – om du upptäcker något nytt är det viktigt att du vågar söka vård.

– Chansen att bli botad är mycket större om man upptäcker bröstcancer i ett tidigt skede, säger Michael Szeps, onkolog.

Vad är symtomen för bröstcancer? 

  • En knöl i bröstet som inte funnits där tidigare
  • Alla typer av hudförändringar
  • Rodnader
  • Ibland fenomenet apelsinsskalhud, det vill säga att huden är förtjockad och ser ut som ett apelsinskal.
  • Vätska från bröstvårtan, ibland blod

– Många av symtomen behöver inte betyda att det är cancer men har man symtom är det viktigt att det utreds, säger Michael Szeps, onkolog och medicinskt ansvarig läkare på Aleris Christinakliniken.

I sitt jobb träffar han dagligen bröstcancerpatienter. Michael Szeps brukar förmedla till kvinnor att om har ett symtom, eller känner eller ser något man inte känner igen, ska man söka vård – oavsett om man är ung eller äldre.

– Allt nytt är något värt att utreda, det är en bra grundläggande hälsoregel. Att man har koll på sina bröst och undersöker dem förslagsvis en gång per månad, gärna vid samma tidpunkt i menscykeln, hos yngre kvinnor.  Känner du något eller ser något nytillkommet, våga gå till läkare på en bröstmottagning eller till husläkare.

Michael Szeps säger att man ska ha koll på sina bröst och undersöja dem förslagsvis en gång per månad, gärna vid samma tidpunkt i menscykeln, hos yngre kvinnor.
Michael Szeps säger att man ska ha koll på sina bröst och undersöja dem förslagsvis en gång per månad, gärna vid samma tidpunkt i menscykeln, hos yngre kvinnor.

Vilka olika former av bröstcancer finns det?

– Det finns många olika former av bröstcancer. Det är en heterogen cancersjukdom, det vill säga att tumörerna som uppstår har olika biologiska egenskaper. Det gör att man inte bara ställer diagnosen bröstcancer, man karakteriserar även tumören och anpassar behandlingen efter den individuella patientens tumör.

– Det som gör att vi blir bättre och bättre på att behandla bröstcancer är att det kommer skräddarsydda behandlingar som är riktade till tumörernas olika egenskaper.

Det  finns fler former av bröstcancer än vad man vet om i dag och sjukvården blir hela tiden bättre och bättre på att skräddarsy behandlingar för den enskilda patienten

– Här sker en mycket snabb utveckling. Ju mer man forskar och lär sig, desto mer heterogen visar sig bröstcancer vara. Vi har kommit en bra bit på vägen, men har ännu inte helt individanpassat behandlingen.

Michael Szeps, onkolog och medicinskt ansvarig läkare på Aleris Christinakliniken.
Michael Szeps, onkolog och medicinskt ansvarig läkare på Aleris Christinakliniken.

I vilket stadium brukar bröstcancer upptäckas?

– De flesta former av bröstcancer upptäcks i tidiga stadier. I och med att de flesta upptäcks tidigt är oddsen ganska goda. Det grundläggande är att våga söka vård om du har bröstsymtom, chansen att bli botad är mycket större om man upptäcker bröstcancer i ett tidigt skede.

Hur viktig är det med mammografi för tidig upptäckt av bröstcancer? Är det viktigt att gå om man kallas?

– Bröstcancer kan kännas men inte synas, men också motsatsen. Det kan bero på att tumören är så liten att den inte går att känna, eller att den inte uppträder som en isolerad knöl. Det är just det som är det lömska, att tumören inte ger så mycket symtom ifrån sig i fasen den går att bota.

– Mammografi är ett sätt att upptäcka cancersjukdom väldigt tidigt, där man ännu inte har haft skäl att söka vård.

Det är kvinnor i åldrarna 40-74 som kallas in för att göra en mammografi vartannat år. Att inte yngre kallas har att göra med att det är ovanligt att drabbas som ung.

– Mammografi räddar liv, så vi rekommenderar varmt alla kvinnor att man går på undersökningen när man kallas.

Har man täta bröst ökar risken för bröstcancer än för kvinnor som inte har det, vad menas med täta bröst och varför är det så?

– Täta bröst är inte hur man upplever dem. Det handlar om att det är så mycket bröstkörtelvävnad att man inte ser skogen för alla träd. Det vill säga att det ser alldeles vitt ut på bilderna vid mammografi, vilket gör att det är svårare att upptäcka en tumör.

Än så länge undersöks alla kvinnor på samma sätt. Den som har täta bröst kallas inte in på mammografi fler gånger än någon annan.

– Hur ska man hantera dem? Ska man undersöka dem med andra metoder? Man kan anta att även när det gäller diagnostik så kan det vara så att man måste individanpassa med olika metoder och kanske med olika undersökningsfrekvens, säger Michael Szeps.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Malin WigenMalin Wigen är reporter på Wellness sedan september 2022. Vid sidan om är hon reporter och redaktör på Aftonbladet Family sedan 2019. Malin började på Aftonbladet 2016, då arbetade hon på tidningens sociala medier-redaktion.