Experten: Därför är alla förkylda just nu

Publisert:

Just nu sitter var och varannan småbarnsfamilj hemma med rinnande näsor, feber och hosta.

En del av förklaringen ligger i oväntat stor spridning av covid

– Det är ovanligt mycket covid nu i relation till årstiden. Under tidigare pandemiår har vi inte alls haft så här mycket smittspridning av covid som nu rapporteras in, förklarar professor Niklas Arnberg.

Efter höstterminens första skoldagar kommer förkylningarna. Det är lika säkert som vabb i februari. Men i år har det om möjligt varit extra tydligt. Var och varannan småbarnsfamilj sitter just nu hemma med rinnande näsor, feber och hosta. Niklas Arnberg som är professor i virologi vid Umeå universitet säger att mycket av förkylningarna kan förklaras med en stor spridning i första hand covid, men även vissa andra virus.

– Det är ovanligt mycket covid nu i relation till årstiden. Under tidigare pandemiår har vi inte alls haft så här mycket smittspridning av covid som nu rapporteras in. Det ser man dels på testresultat från de som testat sig och dels på mängden virus i avloppsvattnet.

– Man kan också se den ökade i spridningen på att det är förhållandevis många som är inlagda på sjukhus med covid trots årstiden och trots att många är vaccinerade. I förra veckan var cirka 100 personer inlagda med covid i Västra götalands region. I Stockholms region har cirka 250 legat inlagda med covid den senaste tiden. Alla ligger inte på IVA, men de är inlagda på sjukhus.

Varför är det så stor spridning just nu?

– Det är lite svårt att säga, men det kan ha att göra med att vi har en ny variant, omikron, som är mer smittsam. Vi kanske inte heller är lika noggranna med att hålla avstånd som vi varit tidigare. Det har säkert funnits ett uppdämt behov av att umgås och resa, vilket kan ha bidragit till att vi haft mycket smittspridning under sommaren. Nu har skolorna börjat och många är tillbaka från semester, vilket innebär att vi är mer inomhus, vilket också kan bidra.

Niklas Arnberg är professor i virologi och ordförande i Pandemifonden
Niklas Arnberg är professor i virologi och ordförande i Pandemifonden

Hur mycket av förkylningarna kan man anta är covid?

– Det är mycket coronavirus, men det är svårt att säga om det är 30 eller 80 procent som är covid. Vi vet i alla fall att vi i nuläget inte har särskilt mycket RS-virus och influensa har vi väldigt lite av just nu om man jämför med förra året vid den här tiden. Men vi har förstås en del av de klassiska förkylningsvirusen, som kallas för rhinovirus, så det går inte att säga att alla barn har covid, en del har nog förkylningsvirus också.

Kan man skydda sig mot smitta på något sätt?

– Det skulle jag säga är rätt svårt om man samtidigt vill leva som vanligt, men man kan vara noggrann med handhygien, och försöka hålla avstånd. Munskydd kan också göra en viss skillnad, men ger inte ett absolut skydd.

Avstånd tänker man ju ärligt talat väldigt lite på nu ...

– Ja, det är nog så många av oss agerar nu. Men jag har också förståelse för detta eftersom vi nu är inne i pandemins tredje år, och vi är sociala varelser som också måste tillåta oss att umgås. Vi vet att sjukdomsfallen blir färre under sommaren jämfört med vintern och då blir sommaren en paus i eländet, då vi kan vara tillsammans som vanligt utan att oroa oss alltför mycket.

Behöver man vara hemma från jobbet när man är förkyld?

– Ja! Har man förkylningssymtom ska man vara hemma. Både för sin egen skull och för sin omgivnings skull. Det är ju ett annorlunda sätt att tänka jämfört med vi gjort förut. Då ville man vara duktig och gå till jobbet ändå. Men där tycker jag att vi kan och bör tänka annorlunda nu. Man ska vara solidarisk med sin omgivning och stanna hemma när man är förkyld, så att man inte sprider sjukdomen vidare till andra.

Hur är det med vabbklassikern att låta mor- och farföräldrar ta hand om förkylda barn för att kunna jobba själv?

– Det ska man kanske låta bli. Men det beror ju på hur pigga mor- och farföräldrar är, om de är vaccinerade eller inte och om de är i riskgrupper. Det är en avvägning man får göra.

Borde man göra ett snabbtest om man har förkylningssymtom?

– Det kan man göra om man är nyfiken, men man ska komma ihåg att de inte är lika säkra som PCR, särskilt inte om de visar negativt för covid..

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.