
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
IBS, eller irritable bowel syndrome, innebär ofta ett stort lidande för de drabbade. I dag finns ingen botande behandling, men det finns sätt att lindra symtomen.
Här kan du med några snabba frågor ta reda på om det är IBS du drabbats av, samt få tips på hur du kan hjälpa din IBS-mage.
IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome, och betyder ungefär lättretbar eller överkänslig tarm, vilket innebär att det finns en störning i hur tarmen arbetar. Vid IBS har du ont i magen och diarré eller förstoppning.
IBS är i västvärlden helt klart vanligare bland kvinnor än män. Men hur många som faktiskt är drabbade är oklart. När det har genomförts enkäter i samhället uppger mellan 14 till 15 procent att de har symtom som uppfyller kriterierna för IBS, men när de kommer till hur många som faktiskt får diagnosen av sjukvården är siffran i stället 1,2 till 1,5 procent av befolkningen.
– Den diskrepansen vet vi inte riktigt vad den står för. Om det bara är en minoritet av patienterna som söker vård eller om man i vården ställer en helt annan diagnos, säger Greger Lindberg, som är professor och överläkare vid Gastrocentrum på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.
Det som däremot står klart är att IBS är ett sjukdomstillstånd som innebär stort lidande för de drabbade. Många har en påtagligt låg livskvalitet, konstaterar Greger Lindberg.
När personer drabbade av IBS har fått gradera sin livskvalitet i undersökningar är de nere på samma låga nivåer som riktigt sjuka patienter. Ungefär har en person med IBS samma upplevda livskvalitet som patienter med njursvikt i behov av dialys.
– Vi vet inte heller varför de uppfattar sig som så fruktansvärt lidande av sina symtom, men en del av förklaringen är just att mag- och tarmsymtom blir så socialt handikappande, man isolerar sig, man kan inte äta vad som helst eller gå på toaletten var som helst, berättar Greger Lindberg.
Det finns i dag ingen botande behandling mot IBS då man inte vet vad sjukdomen egentligen är för något. Sannolikt rör det sig om mer än en sjukdom.
– Många erbjuds kognitiv beteendeterapi för att lära sig stå ut med symtomen för att det inte ska gå ut över vardagen så mycket. Medicinska behandlingar är inriktade mot att lindra symtomen och har ganska begränsat värde kan man säga, säger Greger Lindberg.
IBS kan som sagt vara mycket besvärligt, men det kan gå att minska problemen genom att använda receptfria läkemedel, undvika stress och viss mat.
– Men om man gör vissa begränsningar i vad man äter är det samtidigt viktigt att säkerställa att man får i sig tillräckligt mycket av det man behöver, tillägger Greger Lindberg.
1. Skriv matdagbok
Anteckna vad du stoppar i dig för att kunna upptäcka vad du blir sämre av. I dagboken skriver vad du äter, dricker och hur magen påverkas. Då kan du också se hur symtomen ändras under dagen, eller om det är särskilda händelser eller situationer som gör att du blir sämre.
2. Undvik viss mat och dryck
Många upplever att de blir bättre om de undviker att äta särskild mat eller vissa livsmedel, men eftersom symtomen är olika för alla med IBS finns det inget generellt kostråd. Prova dig fram och se vilken mat som din mage klarar av.
Fet mat och starka kryddor är dock exempel på mat som kan ge ökade besvär. Kaffe och alkohol påverkar också funktionen i mag-tarmkanalen och kan göra att du blir sämre. Undvik eller ät och drick mindre mängder om du märker att du får mer symtom av särskild mat eller dryck.
3. Träffa en dietist
Prata med en läkare eller en dietist om vad du bör äta och vad du ska undvika. Förutom bra kostråd kan det också kännas skönt att prata med någon som förstår vad du går igenom, då magproblem kan vara riktigt jobbiga.
4. Slipp gasig mage
Ät mindre gasbildande mat. Exempel på sådan kost är kål, lök, paprika och bönor. Undvik även att äta och dricka lightprodukter som innehåller sötningsmedel. Sötningsmedlet ökar mängden gas i magen.
5. Ät lite och ofta
För många kan IBS lindras genom att äta mindre mängder mat, men oftare. Ät regelbundet, till exempel genom att planera in mellanmål och ät långsamt utan att stressa.
6. Välj rätt fibrer
Om du har förstoppning är fiberrik mat bra, men det minskar inte magont. Äter du mycket fibrer kan du till och med få mer besvär. Prova dig fram till hur mycket din mage tål. Du behöver också dricka mer vatten när du äter fiberrik mat, för att inte öka risken för förstoppning.
Försök välja så kallade lösliga fibrer som finns i frukt och grönsaker. Detta kan lindra symtomen, medan så kallade olösliga fibrer kan ge dig mer besvär. Olösliga fibrer kommer framför allt från sädesslag och finns i fullkornsprodukter.
7. Prova probiotika
Om du har mycket diarréer kan så kallad probiotika hjälpa. Det är livsmedel och produkter som innehåller bakteriekultur, i syfte att stärka tarmens bakterieflora. Du kan även äta kapslar med probiotika från apotek. Det finns olika sammansättning på probiotika, men det är inte känt vilken som har bäst effekt.
8. Gå på toaletten regelbundet
Det är bra om du får in en vana att bajsa regelbundet. Du ska inte hålla dig från att bajsa om du känner att du behöver göra det. Ta den tid du behöver när du är på toaletten, så du hinner bli färdig och stressa inte.
9. Håll dig aktiv
Många upplever att de blir bättre av att vara fysiskt aktiva. Det finns inga bevis för att fysisk aktivitet minskar symtomen vid IBS, men det gör ofta att du mår bättre generellt, vilket också gör magen glad.
Symtomen varierar ofta och kan vara olika från person till person. Läs igenom punkterna nedan. Om minst två av påståendena stämmer har du troligen en överkänslig tarm och bör vända dig till en läkare som kan utreda om det är IBS eller något annat som inte stämmer.
Har du färre än två av dessa symtom? Då beror magproblemen sannolikt på något annat. Tillfällig förstoppning, diarré eller gaser i magen kan alla känna av då och då. Det är ingen sjukdom, men om det sker ofta kan det ändå vara bra att se över din livsstil, ifall något borde ändras.
När du drabbas av det som sjukvården kallar för ”alarmsymtom” är det viktigt att du söker vård. Det kan vara att du går ner kraftigt i vikt, får svårt att svälja eller du har blodig eller svart avföring. Det kan vara tecken på en allvarligare sjukdom än IBS
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Vad säger ditt stjärntecken om dig?