Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Så blir du av med dålig andedräkt

Tandläkarens bästa tips för bra munhygien

  • Maja Eriksson
Publisert:

Att ha dålig andedräkt är många svenskars största mardröm – ändå är det lätt hänt att otrevliga dofter uppstår i munnen. Men vad beror det på?

Tandläkaren reder ut vad som orsakar dålig andedräkt, om maten du äter spelar någon roll och vad du kan göra för att slippa lukta illa ur munnen.

Att någon ryggar tillbaka när du öppnar munnen är ett jobbigt tecken på att allt inte står rätt till. Men det finns många enkla sätt att bli av med dålig andedräkt, som oftast beror på att det inte är rent i munnen. Det menar Gunilla Lindskog Camber, tandläkare och kliniskt ansvarig på Aqua Dental Express i Stockholm.

– Dålig andedräkt beror i de allra flesta fall på dålig munhygien och beläggningar på tungan. I saliv finns bakterier som bryter ner proteinerna i maten du äter och när detta händer produceras svavelhaltiga gaser som luktar illa. Om salivproduktionen minskar, vilket den till exempel gör på natten, så ökar bakteriebeläggningarna i munnen och andedräkten luktar sämre. Du har säkert upplevt en mindre angenäm smak i munnen när du vaknar, och det behöver alltså inte innebära att du har en massa bakteriebeläggningar.

Även inflammation i tandköttet, som på lång sikt kan ge tandlossning, ger upphov till fördjupade tandköttsfickor och dålig andedräkt.

– Detta måste behandlas av tandläkare och tandhygienist. Även tandsten måste tas bort regelbundet för att upprätthålla god munhygien. Vissa får snabbt ny tandsten medan andra knappt får någon alls. Detta beror på vilken salivtyp man har.

Gunilla Lindskog Camber

Muntorrhet kan också orsaka dålig andedräkt, eftersom bristen på saliv gör att munnen inte rengörs på samma sätt. Men exakt vad vi ätit spelar mindre roll.

– Mjölkprodukter, fisk och kött innehåller proteiner som när de bryts ner skapar föreningar som innehåller svavel, vilket kan göra att det luktar illa just då. Om du till exempel ätit ost som sedan fastnat mellan tänderna, ja, då kan matresterna lukta illa – fram tills att du borstat tänderna och rengjort munnen. Även stark mat, vitlök och andra livsmedel kan lukta illa, men bara flyktigt. Maten vi äter har ingen större betydelse för långvarig dålig andedräkt, det beror främst på dålig munhygien.

Så undviker du dålig andedräkt

– Det absolut viktigaste är att ta hand om tänderna, att borsta ordentligt och hålla rent. Skippa rökning, som också ger dålig andedräkt. Sedan är det alltid bra att dricka mycket vatten och tugga mat ordentligt så att salivproduktionen ökar. Undvik söta och klibbiga livsmedel som ofta fastnar mellan tänderna, till exempel mariekex. Om du är sugen på snacks är det i många fall bättre att äta en bit ren choklad, som smälter och försvinner, än klibbiga kakor. Om du upplever att du har dålig andedräkt, ta ett sockerfritt tuggummi för att mildra lukten och fokusera sedan på att förbättra din övergripande munhygien.

En bra tandvårdsrutin är A och O – och för att upprätthålla en god och fräsch andedräkt finns det några tips att tänka på. Gunilla listar de bästa produkterna att använda dagligen.

1. Eltandborste

– Det absolut bästa för att borsta rätt och komma åt överallt. Du sätter den på tanden och låter den jobba runt hela munnen på ett effektivare sätt än du kan göra med en vanlig tandborste. Om du inte har möjlighet att använda eltandborste, så välj en mjuk och tät borste som är skön att hålla i.
Köp din eltandborste hos MEDS här!

2. Bra tandkräm

– Borsta i två minuter, två gånger per dag, använd cirka två centimeter tandkräm och skölj inte bort allt när du är klar. Skummet som uppstår när du borstar innehåller flour som är bra för att motverka karies.

Klicka hem tandkräm mot dålig andedräkt hos MEDS här.

3. Tungskrapa

– Det bildas ibland beläggningar på tungan som kan orsaka dålig andedräkt. Alla tungor ser olika ut och vissa har lättare för att samla beläggningar än andra. Med en tungskrapa kan du enkelt göra rent där tandborsten inte kommer åt.

Köp din tungskrapa hos MEDS här.

4. Tandtråd

– En klassiker som alla tandläkare tjatar om, men det är verkligen supereffektivt för att bli av med plackbeläggningar med bakterier som orsakar dålig andedräkt. Vanlig, vaxad tandtråd är bra i de flesta fall. Har du större mellanrum mellan tänderna ska du använda mellanrumsborste eller tandpetare. En mjuk plasttandpetare med silikonborst är lätt att använda om mellanrumsborsten är för stor. Ett blödande tandkött betyder ofta att det behöver rengöras – och när du börjar med detta kommer blödningarna upphöra.

Hos MEDS kan du köpa tandtråd och mellanrumsborstar – klicka här.

5. Munskölj

– Munskölj är jättebra för att motverka dålig andedräkt. Välj en munskölj som innehåller zink och klorhexidin – det är ämnen som eliminerar svaveldofterna och är därmed bra för just dålig andedräkt. Munskölj med flour är dessutom bra för att motverka karies och hål i tänderna. Använd en 0,2-procentig natriumfluoridlösning (NaF), skölj två gånger per dygn och undvik att äta något direkt efter att du sköljt munnen.

Köp munskölj mot dålig andedräkt hos MEDS här.

Så ofta ska du gå till tandläkaren

Gunilla poängterar även att dålig andedräkt i vissa fall kan bero på mediciner och andra sjukdomar som inte sitter i munnen.

– Om du är duktig på att ta hand om tänderna och ändå inte blir av med den dåliga lukten, så är det klokt att kontakta tandvården för att kolla så att ingenting annat är fel. Om munnen är frisk och färdigbehandlad av tandläkare och/eller tandhygienist och du lärt dig att hålla rent – men ändå inte blir av med din dåliga andedräkt bör du kontakta läkare för att kolla att inget annat är fel, avslutar Gunilla.

.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Redaktionens val

  1. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

    Så får du vita tänder – Här är bästa produkterna

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.