Hälsa

Sjukdomar och besvär

Ansiktsförlamning kan komma plötsligt – här är orsaken

  • Ella Käck
Publisert:
Foto: Doucefleur / iStockphoto

Bells pares – tillfällig ansiktsförlamning

Varje år drabbas cirka 2 000 svenskar av Bells pares, ansiktsförlamning. Men vad beror det på och vad kan man göra?

Ansiktsförlamning, eller Bells pares som tillståndet även kallas, kan komma plötsligt och utan förvarning.

Nerven som går till ansiktets muskler har blivit påverkad eller skadad och påverkar ansiktsmuskulaturen, med bland annat sned mungipa och vidgad ögonspringa som följd.

Vanligen går förlamningen långsamt tillbaka och över 70 procent av de drabbade blir helt återställda redan efter en månad. Av övriga patienter är det bara cirka 10 procent som får kraftiga kvarstående besvär.

Borrelia kan vara orsaken

Det finns flera olika teorier om vad som orsakar Bells pares, det kan orsakas av en tumör, vara medfött eller det kan orsakas av en infektion.

Viruset herpes simplex kan exempelvis vara en orsak till Bells pares, en annan orsak som man har kopplat samman med Bells pares är borrelia. Andra utlösande faktorer kan vara oro och stress.

– En ansiktsförlamning kan bland annat uppstå i samband med en infektion eller en tumörsjukdom. Även hormonella förändringar i samband med graviditet eller oklara virusinfektion kan vara en orsak. Huruvida stress påverkar uppkomsten är inte helt utrett, säger Birgit Stark, som är plastikkirurg och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Ofta märker inte den drabbade att ansiktet blivit förlamat, utan det kan vara en anhörig som först påpekar att ansiktet ser annorlunda ut. Man kan också märka att det är svårt att stänga ögat eller mungipan.

Beroende på vad som orsakat ansiktsförlamningen ser behandlingen olika ut, vid perifer ansiktsförlamning är det vanligt med en kortisonbehandling. Beror det på borrelia behandlas det med antibiotika och om ett virus är orsaken är behandlingen virushämmande läkemedel.

Om ansiktet varit förlamat i mer än sex veckor upp till två månader, kan ett plastikkirurgiskt ingrepp bli nödvändigt.

– Under lång tid har man inte vetat hur de här patienterna med restskador ska behandlas. Och för många kollegor och patienter är det inte så känt att vi i dag kan erbjuda olika kirurgiska och icke kirurgiska behandlingar, säger Birgit Stark.

Används inte musklerna på ett år förtvinar de och personen får bestående men.

Vad är ansiktsförlamning?

Ansiktsförlamning, eller Bells pares som det heter, är en förlamning av ansiktsnerven som i regel drabbar ena sidan av ansiktet. Sjukdomen ökar ofta förekomsten av inflammatoriska förändringar i näsans bihålor. Detta kan tyda på att luftvägsvirus har ett inflytande på sjukdomsprocessen.

Vilka är symptomen?

Övre luftvägsinfektion (ÖLI) med öronvärk är inte ovanligt när de första symptomen visar sig. Oförmåga att rynka pannan, det är svårt att prata och le, hängande mungipa och att nedre ögonlocket på ena ögat hänger ner är vanliga symptom.

När ska jag söka vård?

Vid domningar eller förlamning i ansiktet ska 112 alltid kontaktas. Det är viktigt att snabbt söka vård eftersom symtomen kan bero på en stroke.

Hur behandlar man?

Med hjälp av elektrisk stimulering av ansiktsnerven uppskattas nervskadans storlek. Metoden är ett säkert hjälpmedel för tidig prognosbedömning. Om ögat inte går att stänga krävs ögonkammare, tårsubstitut eller salva. Eventuellt behandling med kortisonpreparat, antibiotika eller antiviral medicin.

Patientföreningen perifer facialispares kan du läsa mer om Bells pares.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.
Text
  • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.

Mer på Wellness

UNDERLIV

Så påverkas menscykeln av vaccinet

HÄLSA

Testosteron – hormonet som ger stake både mentalt och fysiskt

HÄLSA

Experten: Därför dras myggorna till dig

HÄLSA

Så förbättras din hälsa när du bastar

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Lindra solskador – tips för dig som blivit solbränd

LUST

När han inte har lust – sexologens råd

HÄLSA

Östrogen – så påverkar könshormonet hur vi mår

KOSTTILLSKOTT

Så får du rätt näring från kosten – utan kosttillskott

KOST

Allt du behöver veta om protein i kosten

KOST

Så äter du rätt kost när du tränar

MENTAL HÄLSA

”Min adhd fick skulden för familjens problem”

HÅR

En magisk molekyl som läker håret på fyra minuter

STYRKETRÄNING

Fem vanliga misstag när du använder kettlebells