Så jobbiga blir vinterns virus – experten om kräksjuka och influensa

Publisert:

Det är den tiden på året. När advent står för dörren. Tyvärr står kräksjukan och influensan där också.

Under restriktionsåret var virusen milda men förra året kom de tillbaka i full kraft. Så hur blir det säsongen 2022/2023?

Niklas Arnberg som är professor i virologi vid Umeå Universitet berättar vad vi har att vänta.

Vad kan man vänta sig av kräksjukan den här säsongen?

– Förra året var det normalmycket och jag kan tänka mig att det blir det i år också om det inte kommer en ny variant av virus som vi har sämre immunförsvar mot till exempel. En sådan kom för cirka tio år sedan och det sammanföll med att vi hade vi stora problem med vinterkräksjukan på bland annat äldreboenden.

Har den dragit i gång än?

– Nej, det är normallite för den här tiden på året. Det brukar vara nu och framåt som det sätter fart med noro- och andra calicivirus. Det är risk för att det kan börja ta fart nu de kommande veckorna.

Vad kan vi vänta oss av influensan?

– Jag tror att det blir normaljobbigt eller kanske lite värre. Eftersom balansen är rubbad i sviten av pandemin kan det fortfarande finnas förhållandevis många människor som inte upprätthållit sin immunitet mot influensa och andra vanliga virus. Det kan leda till att fler människor är mottagliga för den här typen av virus.

Niklas Arnberg är professor i virologi och ordförande i Pandemifonden
Niklas Arnberg är professor i virologi och ordförande i Pandemifonden

Hur länge ska man vara hemma om man blir sjuk?

– Jag tycker att man ska vara hemma tills man är symtomfri. Ofta rekommenderas även att barn är hemma någon dag extra innan de kommer tillbaka till förskolan.

Det känns som att attityden håller på att ändras här. Man är inte längre ”duktig” om man går till jobbet sjuk.

– Nej, och det där är faktiskt något som hjälper till att hålla nere smittspridningen, så kan man stanna hemma en dag extra så kan det bidra en hel del. Även för din egen skull så att man verkligen frisknar till.

Det är många som är sjuka just nu med halsont och feber, är det influensan, corona eller något annat som är i farten nu?

– Det är nästan ingen influensa alls just nu, i alla fall inte i region Stockholm. Däremot har RS-virus börjat komma igång. Även i södra Sverige så har man en hel del RS-virus. Den här säsongen startade spridningen av RS-virus tidigare än den brukar men senare än förra året. Det brukar inte komma igång förrän runt nyår. Förra året peakade faktiskt spridningen vid den här tiden på året och det berodde sannolikt på att få eller inga drabbades av RS-virus säsongen innan. När det kommer att peaka i år är för tidigt att säga. Men jag tror inte att barnakuterna kommer att bli så överbelastade som förra året. Då var det jättebesvärligt. Det är även en del äldre som blir väldigt sjuka i RS-virus men de blir inte lika ofta diagnosticerade som de minsta.

Hur är RS-virus för vuxna?

– Det ger sig på övre och ibland nedre luftvägarna så det blir en luftvägsinfektion. Det är influensaliknande symtom, man hostar, kan få feber och man blir trött.

Hur mycket coronavirus är det nu?

–Ja det är förstås en del coronavirus. Absolut, det har vi fortfarande men det är inte alls lika mycket som vi har haft tidigare. Tittar man på mätningarna i avloppsvattnet så är det förhållandevis låga nivåer mot vad vi haft tidigare. I slutet av sommaren hade vi förhållandevis mycket spridning och nu har vi faktiskt lite mindre i avloppsvattnet.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.