Hur blir man egentligen av med vårtor? Hudläkarna ger sina bästa råd

Publisert:

Vad kan man göra åt vårtor? Finns det något som faktiskt hjälper?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej! 

Min son har haft (vad vi tror är) vårtor på fötterna under en längre tid och nu har han även fått enstaka liknande på händerna. Jag tycker vi testat allt men de försvinner inte. Vi är nu rädda för att det ska sprida sig ännu mer. Vad kan man göra?

Hälsningar desperat mor och son

Hudläkarna svarar

Hej! 

Vårtor är ett mycket vanligt problem. De flesta har någon gång i livet haft besvär med detta. Det är vanligare hos barn och ungdomar men kan även drabba vuxna. Individer med så kallat atopiskt eksem eller någon form av immunbristsjukdom har lättare att drabbas av vårtor. Vårtorna orsakas av ett ofarligt virus (HPV – humant papillomvirus).

Hur vet man då om det är just vårtor man har? 

Om man blir osäker på om det verkligen är vårtor man har eller om man testat behandling under en längre tid utan någon effekt kan man söka sin vårdcentral för att få en diagnos, men oftast är vårtor ganska typiska till både utseende och lokalisation.

Vanligast är att man får vårtor på fötterna och händerna, men de kan även dyka upp på andra delar av kroppen. Ibland kan de förekomma gruppvis och växa ihop till en yta av vårtor (så kallade mosaikvårtor), detta brukar ske framförallt på fötterna. Vårtorna har ofta lite upphöjda hårda kanter och är mjukare i mitten. På händerna kan de vara lite större, mer upphöjda och likna blomkålshuvuden. Färgen på vårtorna kan variera från vit till brun/grå. Ibland kan man se små mörka prickar i förändringarna (detta är små igentäppta kärl och syns ännu bättre efter nedfilning). 

Vårtor smittas via hudkontakt eller i fuktiga miljöer såsom golv i badhus, duschar eller omklädningsrum. För att undvika smitta till andra är det därför bra att bära badtofflor eller liknande då man befinner sig i sådana lokaler. Man kan också undvika att dela handdukar med andra.

Nu kommer vi till det du och många andra undrar - vad kan man göra för att bli av med vårtorna? Man behöver egentligen inte göra något alls om man inte vill för de försvinner vanligtvis av sig själva, förutsatt att man har ett normalt immunförsvar, men det kan ta tid.. Man brukar säga att hos två tredjedelar av alla barn som drabbas försvinner vårtorna inom två år. 

Det kan dock finnas anledningar till varför man önskar skynda på detta och pröva någon behandling. Det kan handla om att man har mycket ont av vårtorna när man går eller att man tycker att det är kosmetiskt störande, vilket kanske är vanligare när man drabbas av vårtor på händerna. 

På apoteket finns flera olika receptfria preparat. Gemensamt för många av dessa är att de innehåller salicylsyra och finns i olika former såsom lösningar, gel och krämer. Dessa ska strykas på vårtorna en gång dagligen. Ett tips är att man sätter på ett heltäckande plåster (såsom exempelvis DuoDerm eller Hydrocoll) efter att medlet torkat in. Detta för att dels skydda området och dels minska risken för smitta, samtidigt som vårtan lättare luckras upp. Det finns även speciella vårtplåster som innehåller aktiv substans (salicylsyra). När man använder plåster räcker det att byta detta cirka varannan dag.  Förutom att använda vårtmedel är det viktigt att man är flitig med att fila ner vårtan mellan behandlingarna. För att få vårtan mer uppluckrad inför filningen kan man använda hand- eller fotbad cirka 15 minuter. 

Det är lätt att man ger upp men det gäller att ha tålamod med denna behandling, dock bör man inte behandla mer än 3 månader.

När man inte kommer längre med egenvård kan man söka vård för hjälp, vilket vanligtvis får ske via privata mottagningar. Det man oftast prövar då är frysbehandling eller starkare syrabehandling (exempelvis trikloroättikssyra -TCA). Det finns egentligen inga studier som visar att detta skulle vara mer effektivt än ovan beskrivna behandlingar och nackdelen med dessa behandlingar är att de kan vara smärtsamma och därför är de svåra att genomföra på mindre barn. Man kan dock prova att förbehandla med lokalbedövning (EMLA-plåster) för att minska smärtan. Det man bör känna till är att det vid frysbehandling finns risk att behandlingen efterlämnar sår som dock oftast läker inom cirka en vecka och det finns viss risk för kvarstående vita fläckar där man behandlat, framförallt på individer med mer melaninrik hud. 

Sammanfattningsvis - vårtor är vanligt och ofarligt, de försvinner spontant men det kan ta upp till flera år. Om man vill prova behandling fungerar egenvård med salicylsyra och täckande plåster tillsammans med intensiv filning bäst men det krävs tålamod.

Vi hoppas att detta svar gav dig lite vägledning i kampen mot vårtorna!

5 egenvårdstips mot vårtor: 

  • Receptfria vårtmedel som innehåller salicylsyra
  • Heltäckande plåster
  • Fila flitigt 
  • Hand- eller fotbad inför filning
  • Var envis!

Hälsningar Hudläkarpodden

https://app.tipser.com/pos/inventory/5c792cce47886c00017cd16e

Utforska Wellness

Om skribenten