Så mycket smittar en kram vid covid, magsjuka och influensa

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Hur mycket smittar egentligen en kram om den som ger den råkar ha covid, magsjuka eller influensa? Är ett handskak ett bättre eller sämre val?

Professor Niklas Arnberg hjälper oss reda ut alla våra frågor om kroppskontakt och smitta.

Släkten kommer på besök och barndomsvänner vänder hem. Över julhelgerna vill vi kramas mer än någonsin. Eller i alla fall ta i hand. Samtidigt har vi inte bara covid som sprids utan även influensa, magsjuka, och förkylningar. Så hur stor är smittorisken?

Det finns ingen forskning på hur mycket kramar smittas men Niklas Arnberg som är professor i klinisk mikrobiologi vid Umeå Universitet hjälper oss reda ut hur farlig en kram egentligen kan vara.

Hur mycket smittar en kram vid covid?

– Vi har inga siffror på det men den smittar förmodligen mer än en armbågshälsning. Och en kram smittar helt klart mer än en luftkram. Allting har att göra med avståndet, säger Niklas Arnberg.

– Att kropparna nuddar varandra har inte jättemycket med det här att göra, det är möjligtvis om man har hostat i händerna och tar på den andres kläder och så kommer den i sin tur åt den platsen där man petat, men det är förhållandevis liten risk. Däremot spelar det roll hur man riktar ansikten mot
varandra. Om man är nära och andas eller hostar så är risken större att man överför smittan. Man kommer ju nära varandra i en kram och man andas. Det är ju inte så att man håller andan när man kramar någon.

Är ett handskak värre?

– Nej det är det inte, det tror jag inte, men det är viktigt att man tvättar händerna. Om man hostat i handen finns ju en risk att man överför smitta vid handskakning.

Hur mycket smittas en kram vid vinterkräksjukan?

– Om man har magsjuka så är det ju ingen som vill krama en, så det händer nog inte så ofta. Men i det fallet handlar det ju om att när man kräks eller har diarré så blir det en massa droppar som far om kring och som hamnar på ytor som man tar på med händerna och sedan kan man få i sig viruset via munnen.

Handskaket, är det värre i det här fallet?

– Handskak är nog ungefär lika illa som en kram vid magsjuka. När man kräks är det virus nästan överallt, så man kan absolut få droppar på händerna. Sen ska man förstås tvätta sig om händerna när man har varit på toaletten men det är ändå inte säkert att man får bort allt virus. Så absolut, man kan sprida vinterkräksjuka via handskak. Men är man magsjuk ska man verkligen undvika att krama och ta i händer utan hålla sig hemma även en dag efter att man tillfrisknat. Och man ska inte laga mat åt andra förrän efter några dagar att man tillfrisknat.

Offentliga toaletter, borde man egentligen undvika dem nu i kräksjuketider?

– Där kan man väl egentligen tillämpa talesättet ”nöden har ingen lag”. Kan man undvika en offentlig toalett och vänta tills man kommer hem så är det väl bra, men måste man gå på toa så måste man.

Hur mycket smittar en kram vid förkylning/RS-virus/Influensa

– Man kan absolut smitta när man kramas eller tar i handen. Det är samma med alla luftburna virus, ju närmare varandra man kommer desto större är risken för smitta.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Hemmatest - Covid19 Antigentest (2-pack)

Quicktest

Hemmatest - Covid19 Antigentest (2-pack)

135,00 kr169,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Säsongens influensa 21/22 är här – så skyddar du dig

 2. HÄLSA

  Agnes Wold reder ut bakteriemyter – och sanningar

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Magsjuka – så kan du skydda dig mot årets smitta

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.