Kan man lita på snabbtest för covid? Professorn reder ut

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Det går många rykten om snabbtesten för covid. Professorn Niklas Arnberg reder ut hur de fungerar och förklarar varför du inte ska använda husmorsknep för att få dem bättre.

Hur tillförlitliga är snabbtesten?

– Det skiljer sig lite mellan olika snabbtester. Något är lite bättre än något annat men på totalen så är de ändå helt okej. Däremot är de inte lika bra som PCR-testerna, säger Niklas Arnberg som är professor i virologi och ordförande i Pandemifonden.

Varför är de inte det?

– De bygger på helt olika tekniker. Snabbtesterna letar efter virusproteiner med hjälp av antikroppar som fångar upp virusproteinerna eller antigener som de kallas för. Se finns det reagenser i testet som gör att det framträder som ett band på teststickan om det är positivt.

– PCR-tester däremot bygger på att man kopierar upp fragment av virusets arvsmassa som kan finnas i testet och till slut får man så mycket virusarvsmassa i provet att man kan läsa av en sådan signal och detta görs med maskiner och lasrar så det är mycket mer känsligt än ett snabbtest.

Niklas Arnberg är professor i virologi och ordförande i Pandemifonden

Det har gått rykten om att snabbtesten inte visar omikron.

– Jo, det gör de. Olika snabbtester använder olika antikroppar och beroende på vilken antikropp som används så kan den känna igen olika varianter av viruset olika effektivt. Men än så länge kan man utgå ifrån att alla snabbtester som säljs i Sverige känner igen även omikron. 

Det har även spridits ett husmorstips om att man ska ta snabbtest-topsen både i halsen och näsan trots att det står att man bara ska ha topsen i näsan. Kan detta göra testen mer tillförlitliga?

– Det är oklart. Men i grund och botten är det nog ändå så att man ska följa de instruktioner som står på snabbtestet. Det är så de är utprovade. Om man då tar det i munnen så kanske det finns några komponenter där som hämmar i stället för att göra testet bättre.

Om man får positivt på snabbtestet då är det solklart positivt eller?

– Inte alltid, men nästan. Man kan och bör då utgå från att det är positivt.

Men om man får negativt bör man då även göra ett PCR-test?

– Om man har symptom ska man följa de rekommendationer som gäller för stunden på den platsen som man bor och för den gruppen som man tillhör. Det är lite olika rekommendationer beroende på olika åldrar och tillgång på PCR-test. Men generellt sett så finns det ett värde i att testa sig med PCR när man får chansen, även när man testat positivt med snabbtest. Dels för din egen skulle och dels för din omgivnings skull.

Men man kan använda sig av snabbtester också om det är helg till exempel?

– Ja det är ett jättebra komplement när det inte finns möjlighet att ta PCR-test.

Och alla varianter av snabbtest som säljs är okej?

– Man kanske inte ska beställa test själv på nätet från andra länder men de man köper via apotek i Sverige ska vara CE-märkta och godkända allihop.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Redaktionens val

 1. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Få mer information om din hälsa med självtester

 2. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Säsongens influensa 21/22 är här – så skyddar du dig

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Så mycket smittar en kram vid covid, magsjuka och influensa

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.