Hälsa

Sjukdomar och besvär

Rödbetsjuice – mirakelmedicinen mot högt blodtryck

  • Liisa Aus
Publisert:
Foto: poplasen / iStockphoto

Rödbetsjuice har visat sig vara rena mirakelmedicinen mot högt blodtryck.

En svensk studie ska nu analysera effekterna lite närmare.

– Vi tror att rödbetor och andra nitratrika livsmedel kan minska risken för sjukdomar, säger forskaren Mattias Carlström.

Allt har naturligtvis med kemi att göra. Just rödbetan och olika gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål innehåller nitrat som i kroppen omvandlas till kväveoxid. Förenklat kan man säga att kväveoxiden gör att våra blodkärl utvidgas och därmed sänks blodtrycket. Det blir lättare för blodet att cirkulera i kroppen.

– Vi har alla ett enzym som har till uppgift att producera just kväveoxid, men med åren och vid olika sjukdomar fungerar enzymet inte lika bra - och då behöver vi hjälp, säger Mattias Carlström som jobbar som docent i fysiologi och forskargruppledare vid Karolinska Institutet.

Rödbetsjuice kan ersätta medicin

Det vanligaste är att använda medicin för att sänka blodtrycket. Men om man lyckas påvisa att koncentrerade doser av rödbetsjuice har samma effekt, kan detta innebära nya framtida metoder för att förebygga eller rent av behandla sjukdom.

– I en annan studie som gjorts i England, har man fått otroliga resultat där personer efter några veckors intag av nitratrik rödbetsjuice signifikant sänkte sina blodtryck, säger Mattias Carlström.

Wellness shop

Gör din egen rödbetsjuice

Under de senaste åren har just rödbetsjuice blivit lite av en hype där olika produkter trängs på hyllorna. Många av dem innehåller dock väldigt lite rödbeta – och väldigt mycket socker.

– Det bästa är att göra en egen rödbetsjuice – eller ännu enklare är att äta mer grönbladig sallad varje dag. Man kan till exempel ta 250 gram sallad och mixa ner det till en smoothie tillsammans med andra grönsaker och frukter. Då får man i sig den mängden nitrat som kroppen behöver.

Foto: Karoliska Institutet

Mattias Carlström, docent i fysiologi och forskargruppledare vid Karolinska Institutet.

Den svenska studien har blivit lite försenad på grund av pandemin, men tester pågår och redan till midsommar ska en del vara klar.

– Vi har fått anslag för att undersöka den nitratrika rödbetsjuicens möjligheter att minska risken för diabetes, njursvikt samt hjärt- och kärlsjukdomar. Baserat på prekliniska studier har vi sett en klar och tydlig skyddande effekt, säger Mattias Carlström.

I framtiden kan vi kanske ha ett piller med nitrat att köpa i hälsokostaffärerna, men grundproblemet är vår livsstil. Ett globalt problem är att vi i stort är ganska dåliga på att sköta om vår hälsa och flera av våra vanligaste sjukdomar är ett resultat av våra osunda livsstilsvanor.

– Alla borde försöka röra sig mer och äta nyttigare - då får kroppen också i sig allt den behöver för att må bra och skydda sig mot sjukdomar. Så enkelt är det.

ANNONS

Psykolog, läkare eller sjuksköterska - Här får du hjälp på ca 11 minuter.

Kry (Extern länk)

Fem nitratrika livsmedel:

  • Rödbeta
  • Spenat
  • Blandsallat
  • Fänkål
  • Grönkål
Wellness shop
Text
  • Liisa Aus 

Mer på Wellness

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Snyggaste träningskläderna just nu

SIMNING

5 hälsofördelar med att simma

TRÄNING

Lårskav – så slipper du skavsår på låren i sommar

KOST

Detta är keto: Allt du behöver veta om dieten

KOST

Detta är antiinflammatorisk kost – experten förklarar

SKÖNHET

Blek dina tänder naturligt – med gurkmeja

ÅNGEST OCH ORO

Slipp din oro och slutar älta – psykologens bästa tips

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Sexleksakerna du inte vill vara utan

HUDVÅRD

Hudvård för nybörjaren – det här ska du tänka på

SKÖNHET

Så fixar du snyggaste ögonbrynen – hemma

MENTAL HÄLSA

Fråga Wellness psykolog – om allt

ANDLIGHET

”Vi flyr in bakom skärmen – samtidigt längtar vi efter något större”

MEDITATION

Tio tips för att hitta lugnet i vardagen