Så undersöker du brösten – experten om bröstcancer

 • Saga Aginger
Publisert:

Bröstcancer drabbar drygt 8000 kvinnor i Sverige per år, men en stor majoritet överlever tack vare screening och självundersökningar. Experten Malin Sund förklarar hur du undersöker dina bröst, hur knölen känns och när du bör uppsöka vårdcentral.

Under oktober pågår Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj, för att sprida kunskap om bröstcancer och samla in pengar till cancerforskningen.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och drabbar drygt 8000 i Sverige varje år. Men en stor majoritet överlever sin sjukdom, tack vare mammografi-screening och egen undersökning av brösten.

– Ju tidigare man upptäcker bröstcancer, desto större chans är det att överleva, säger Malin Sund, som är professor och överläkare i kirurgi och arbetar kliniskt med behandling av bröstcancer.

ANNONS

Beställ årets Rosa bandet av Selam Fessahaye

Lindex (Extern länk)

Malin Sund

Vad är bröstcancer?

Bröstcancer är en elakartad tumör som har uppstått i bröstet. Det är den vanligaste cancerformen för kvinnor världen över.

– Det finns två starka riskfaktorer för bröstcancer. Att vara född med kvinnligt kön och att åldras. Det är faktorer som man inte kan påverka, säger Malin Sund.

Därför är det viktigt att själv ha koll på hur det känns i brösten och att, om man är mellan 40 och 74 år, gå på mammografi-screening vartannat år.

Malin Sund förklarar att hälften av alla bröstcancerdiagnoser upptäcks genom mammografi-screening.

– Det är ofta små tumörer som man inte kan känna eller upptäcka själv. Den andra hälften är när patienter själva har undersökt sina bröst eller man hittat knölar i samband med andra undersökningar.

Så undersöker du dina bröst – steg för steg

Om man regelbundet undersöker sina bröst är det större chans att man känner om det är något som inte ska vara där.

Så rekommenderar Malin Sund att du undersöker dina bröst:

Steg 1 – Inspektion

 • Ställ dig framför spegeln
 • Titta på hur brösten ser ut, framför allt formen, när dina armar hänger ner som vanligt i avslappnat läge
 • Lyft armarna ovanför huvudet och titta efter gropbildningar eller indragningar i själva konturerna av brösten

Steg 2 – Undersökning

 • Stå kvar framför spegeln
 • Håll en hand bakom huvudet, för att lyfta upp och undersöka ett bröst i taget
 • Undersök bröstet genom att känna med den andra handen. Gör cirkelformade rörelser utifrån periferin och in emot bröstvårtan
 • Höger bröst: höger hand bakom huvudet, undersök med vänster hand
 • Vänster bröst: vänster hand bakom huvudet, undersök med höger hand
 • Om du har stora bröst kan det vara lämpligt att i stället ha den ena handen under bröstet och undersöka ovanpå med den andra

Steg 3 – Uppmärksamma

 • Hårda knölar som inte funnits där förut eller känns annorlunda mot den vanliga bröstkörteln runt om. Men ha i åtanke att det kan vara svårt att upptäcka om dina bröst är täta och knöliga
 • Om en bröstvårta är indragen och du inte haft det förut
 • Om du har utslag på bröstvårtan
 • Om du har någon form av utsöndring från bröstvårtan, till exempel blod
 • Allt som känns annorlunda mot vad det brukar

Experten tips

– En del kvinnor tycker det kan vara lättare om man tar lite tvål eller lotion på fingrarna, för att de ska glida bättre när man känner och därmed öka känsligheten. Du kan också göra undersökningen i samband med att du duschar, säger Malin Sund.

Så ofta ska du undersöka dina bröst

Brösten ska undersökas regelbundet, men inte för frekvent. Malin Sund förklarar att man inte behöver undersöka dem varje dag.

– Om man fortfarande menstruerar är det bra att alltid göra undersökningen i samma fas av menscykeln, eftersom brösten förändras mycket under menscykeln. De kan svullna upp, ömma och bli knöliga, säger Malin Sund.

En bra minnesregel är sista eller första dagen av mensen. Detta för att skapa din egen mentala karta över hur dina bröst brukar kännas.

Om man inte har mens kan man använda sig av en annan minnesregel, till exempel varje eller varannan månad.

Så känns knölen om du har bröstcancer

Om du har bröstcancer kan knölen sitta var som helst i bröstet. Hur den faktiskt känns kan variera, men Malin Sund säger att den ofta brukar vara ganska distinkt.

– Den är hårdare än omkringliggande vävnad och kan kännas som en hård ärta eller sten. Om man har mjuka bröst brukar det vara ganska enkelt att känna.

Men att knölen måste inte vara hård för att vara bröstcancer.

– Det finns tumörer som är mjukare också, så det är ingen absolut regel. Det viktigaste är om man känner något som inte har varit där förut.

Om du är i menstruerande ålder och upptäcker något som känns annorlunda rekommenderar Malin Sund att du väntar några veckor och sedan känner igen.

– Det är mycket förändringar i bröststrukturen under menscykeln. Har den försvunnit så är det ingen cancer. Cancerknölar kommer inte och går.

Om du har bröstcancer är det oftast just i brösten som symptomen sitter.

– Egentligen är det ganska få som har allmänna symptom i kroppen. I de fallen är det ett tecken på avancerad sjukdom. Men de flesta bröstcancrar är små och möjliga att bota, säger Malin Sund.

Då ska du uppsöka vårdcentral

 • Om du känner något i bröstet som inte har varit där förut
 • Om du, i menstruerande ålder, upptäcker något som känns annorlunda och som fortfarande är kvar fast det gått ett par veckor
 • Om en bröstvårta är indragen och du inte haft det förut
 • Om du har utslag på bröstvårtan
 • Om du har någon form av utsöndring från bröstvårtan, t.ex. blod

På vissa ställen i Sverige ska du gå via vårdcentralen och på andra ställen kan du kontakta ditt närmaste bröstcentra själv.

Vad som gäller för just din region hittar du på Vårdguiden 1177.
Du kan alltid ringa din vårcentral för att få vägledning.

Hur går undersökningen till?

– Läkaren börjar med att göra en klinisk undersökning. Känner man något så blir patienten remitterad till mammografienheten. Där gör man en röntgenundersökning och kombinerar med ultraljud. Ser man något så tar man en provbit från bröstet genom nålbiopsi och undersöker i mikroskop, säger Malin Sund.

De riskerar att drabbas av bröstcancer

Kvinnor som är 40 år eller äldre har ökad risk att få bröstcancer. De kvinnor som är över 74 år är extra utsatta, eftersom de inte längre går på screening.

– Risken är högre för att de är äldre. Det är är ganska många som kommer för att de själva har känt någonting, säger Malin Sund.

Bland kvinnor som är yngre än 40 år är det mycket ovanligt att drabbas av bröstcancer.

ANNONS

Fin scarf från Carin Wester | 100 kronor går till Bröstcancerförbundet

Åhlens (Extern länk)

Så många kvinnor får bröstcancer

En tredjedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. I Sverige är det drygt 8000 kvinnor som får diagnosen varje år.

– Det är vanligare ju äldre man blir och därför startar screeningen vid 40 år. Det är väldigt många som får diagnosen och de absolut allra flesta botas från sin sjukdom, säger Malin Sund.

Så många män får bröstcancer

Bland männen är det drygt 50 män i Sverige som diagnosticeras med bröstcancer varje år.

– Det kan hända, men det är väldigt ovanligt, säger Malin Sund.

Hur många överlever bröstcancer?

– Den absoluta majoriteten som drabbas av bröstcancer överlever sin sjukdom eller botas, säger Malin Sund.

I cancersammanhang brukar man prata om fem- eller tioårsöverlevnad.

– Det innebär att av alla som fick diagnos, hur stor andel som inte avlidit i sin cancer, fem eller tio år senare. Har man överlevt tio år blir man oftast botad, säger Malin Sund.

Just nu ligger femårsöverlevnaden på ungefär 87% och tioårsöverlevnaden närmar sig 80%. Det går också att säga att ungefär 9 av 10 överlever fem år, och ungefär 8,5 av 10 överlever tio år.

Därför får man bröstcancer

Bröstcancer är en folksjukdom som främst drabbar kvinnor. Vad som gör att någon får bröstcancer kan bero på flera olika faktorer.

– Dels påverkar hormonella faktorer, som att vi menstruerar, får barn och ammar. Det finns också en liten andel som kan ha en genetisk ökad risk, men det är en ytterst liten del av alla som drabbas av bröstcancer, säger Malin Sund.

Hon förklarar att all cancer uppstår på grund av att det blir mutationer i dna:t och det är slumpen som avgör att det blir så.

– De flesta mutationer får ingen effekt eftersom kroppen kan hålla det i schack. Men i bland kan det bli en sådan kombination att det blir den här cancerutvecklingen. Det är svårt att förhindra att det uppstår, men däremot finns det väldigt bra behandlingar.

För att minska risken är det väldigt viktigt att man undersöker sina bröst och går på screeningundersökningar när man blir kallad. Malin Sund säger också att man kan försöka leva ett generellt hälsosamt liv.

– Att hålla en normal vikt och vara fysiskt aktiv är saker som, enligt studier, minskar risken för bröstcancer.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Redaktionens val

 1. SKÖNHET

  ”Jag saknar ögonbrynen mer än mitt hår”

 2. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Det här är sköldkörteln – allt du behöver veta

 3. UNDERLIVSBESVÄR

  ”Jag vill att skammen runt sjukdomen ska försvinna”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Saga Aginger