Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Symtom på allergi: 7 tecken att ha koll på

Pollen, husdjur och födoämnen

Publisert:
Pollenallergi är vanligt i Sverige
Pollenallergi är vanligt i Sverige

Blir du lätt snuvig? Lider du av rinniga ögon och kliande hals?

Då kan du vara allergisk mot något i din närhet.

Här får du veta mer om allergiska symtom du ska hålla koll på.

När du är allergisk innebär det att du är överkänslig mot ett eller flera ämnen. Allergi kan bero på flera faktorer och ge olika typer av symtom, beroende på hur allvarlig allergin är, samt hur exponerad du blivit av det ämne du inte tål.

De vanligaste allergierna i Sverige är mot pollen och pälsdjur. Pollenallergi ökar på våren och sommaren och du kan bli känslig för olika trädslag, som björk och asp, samt gräs och andra ämnen i naturen.

Hemmatest - Allergitest

Quicktest

Hemmatest - Allergitest

195,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Symtom vid allergi

När du utsätts för ett ämne du inte tål, ett så kallat allergen, så frigörs histamin i dina slemhinnor. Det leder till att blodkärlen vidgas och slemhinnorna svullnar, vilket i sin tur kan påverka hud och luftvägar. Om du är allergisk märks det ofta på näsa och ögon, men allergi kan i vissa fall även leda till utslag och astma.

Vilka symtom du ska hålla utkik efter varierar mycket beroende på vad du är allergisk mot. Några av de vanligaste symtomen, till exempel vid allergi mot pollen eller husdjur är:

 • Rinnande näsa
 • Upprepade nysningar
 • Kliande ögon
 • Andningsbesvär

I mer sällsynta fall kan allergi även leda till:

 • Utslag och klåda
 • Eksem
 • Huvudvärk och/eller trötthet

Om du är allergisk mot någonting du äter eller dricker, till exempel nötter, frukter eller andra födoämnen, kan du vara vaksam på följande symtom:

 • Svullna läppar
 • Klåda i halsen
 • Svullnad i halsen
 • Stickande tunga
 • Illamående
 • Magsmärtor
 • Diarré

Misstänker du att du är allergisk?

Kanske mot pollen, husdjur eller något du äter? Beställ ett enkelt hemmatest här.

Varför blir man allergisk?

Allergier inträffar när immunförsvaret i kroppen reagerar på vissa ämnen, som den i vanliga fall bör klara av utan problem. Överkänslighet för pollen, djur eller mat kan bero på att du tidigare inte utsatts för ämnet du blir allergisk mot, till exempel aldrig umgåtts med pälsdjur som barn. Allergier kan dock också bero på för mycket exponering, om du utsätts för många allergen, till exempel vid pollens många olika faktorer.

Hur behandlar man allergi?

Allergi behandlas olika beroende på vad du är allergisk mot. Att få allergiska symtom är inte speciellt trevligt och vid till exempel pollenallergi kan livet på våren och sommaren begränsas på grund av kraftiga problem. För pollenallergi finns receptfria läkemedel för behandling av olika besvär, till exempel ögondroppar och nässpray. På de flesta apotek finns rådgivning att få kring vilket läkemedel som passar dig och din allergi.

Läs mer om hur du lindrar pollenallergi här.

Om du är allergisk mot pälsdjur kan du försöka undvika kontakt med det speciella djuret, och inte klia dig i ögonen om du klappat till exempel en hund eller katt. Även för denna allergi finns receptfria läkemedel att använda om besvären blir jobbiga.

Vid matallergi, till exempel nötallergi, är det viktigt att du läser innehållsförteckningen på allt du äter, för att minska risken att få i dig det du inte tål. Även vid denna typ av allergi kan du äta histamintabletter för att minska besvären, men om du fått i dig mycket av ett ämne du inte tål och får kraftiga allergiska reaktioner kan du i vissa fall behöva en adrenalinspruta. Om halsen svullnar upp och du får svårt att andas kan också luftrörsvidgande läkemedel behövas.

Vill du veta om du har någon allergi?

Testa dig snabbt och smidigt med ett hemmatest.

Källa: 1177 Vårdguiden, Kry

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Redaktionens val

 1. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Pollenallergi: Så lindrar du besvären

Utforska Wellness