
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Hemorrojder är ett vanligt men oftast ofarligt besvär.
Man kan på egen hand behandla och lindra symtomen – men i vissa fall borde man söka vård direkt.
– Ett symtom som i princip alltid ska föranleda en läkarkontroll är om det blöder från tarmen, säger professor och överläkare Wilhelm Graf.
Hemorrojder är ett vanligt besvär. Men exakt hur vanligt är svårt att säga.
Det menar Wilhelm Graf, överläkare och professor i gastrointestinal kirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som i många år studerat åkomman.
Många människor har nämligen hemorrojder utan att bokstavligen talat känna till det.
– Egentligen har alla någon form av hemorrojder. Det är en normal företeelse och det är först när de ger vissa symtom som man behöver ta hänsyn till dem. Sen har vi olika trösklar att uppleva obehag också, säger Wilhelm Graf.
Med andra ord upplever vissa symtomen som tydliga medan andra knappt märker av dem.
Symtomen kan också variera beroende på var hemorrojderna sitter.
Det finns både inre och yttre hemorrojder. De uppträder ofta samtidigt.
Inne i analkanalen finns det så kallade analkuddar som består av blodkärl och bindväv. Om de förstoras upp eller glider ner ut genom analöppningen kallas de för inre hemorrojder. De yttre hemorrojderna bildas i huden i analöppningen som bildar flikar.
Som sagt är hemorrojder ett vanligt besvär och det är oftast helt ofarligt. Dessutom är det i de allra flesta fall självläkande.
– Ofta är det ett övergående problem, ungefär som ryggskott eller nackspärr. Det finns en ganska hög möjlighet att besvären går tillbaka av sig själv.
Men för den sakens skull kan det vara obehagligt att dras med hemorrojder.
Det finns flera saker man kan göra själv för att lindra besvären i väntan på att de helt ska försvinna.
Bland annat är det bra att undvika så kallad förstoppande mat som kan orsaka hård avföring. Dessutom är det rekommenderat att man äter mer fiber.
– Förutom fiberintaget är det många som köper hemorrojdsalva på apoteket. Det kan upplevas som lindrande för att vänta ut förbättringen. De här salvorna innehåller bedövningsmedel, mjukgörande – som en hudkräm – och vissa innehåller en mycket svag kortisondel som gör att inflammationen dämpas något. Det är inte något strikt medicinskt erbjudande att använda en salva, det är bara min erfarenhet att många upplever lindring med det, säger Wilhelm Graf.
ANNONS
Beställ Xyloproct rektalsalva direkt här!
Meds (Extern länk)
Personer som har hemorrojder kan ofta känna hemorrojderna med fingertopparna när de krystar. Så länge det inte gör ont kan man själv då trycka tillbaka hemorrojderna med fingrarna.
– Det skulle jag säga är ofarligt. Det gör många patienter.
– Vi delar upp hemorrojder i olika stadier. Det första är att de bara syns vid inspektion. Nästa är att de ploppar ut i samband toalettbesök. Stadium tre är att de ploppar ut, men åker inte upp av sig själva när man är färdig på toan, utan måste då tryckas in. Stadium fyra är sen att de inte går trycka in igen.
– Det är den klassiska indelningen av hemorrojder. Jag har aldrig upplevt en risk med att patienter reponerar (trycker tillbaka, reds anm) själva. Man använder bara ett eller två fingrar och trycker tillbaka dem mjukt.
Själva behandlingen av hemorrojder brukar annars ske trappstegsvis.
– Nästa steg, efter fiber och salva, är ofta att man sätter det som kallas gummiband på hemorrojderna för att strypa dem. Det görs på läkarmottagning. Man sätter in ett instrument och via det så stryper man av hemorrojderna med gummiband. Det gör att de släpper efter några dagar, säger Wilhelm Graf.
– Det finns också en behandling där man sprutar in ett ämne som ger viss ärrbildning på hemorrojden som då skrumpnar ihop. Men gummiband är det vanligaste.
Dessa behandlingar kan upprepas flera gånger. Om de inte hjälper kan det bli aktuellt att operera bort hemorrojderna.
– Operation brukar man bara behöva i de fall när andra behandlingar inte hjälpt.
Om besvären inte försvinner efter flera veckors behandling det kan vara läge att söka vård.
Wilhelm Graf rekommenderar också att man alltid söker vård om man har ett visst symtom.
– Ett symtom som i princip alltid ska föranleda en läkarkontroll är om det blöder från tarmen. Det kan ju vara hemorrojder men det kan också vara något annat. Så om man inte vet om man har hemorrojder eller inte, och man plötsligt ser en blödning på pappret, i avföringen eller om det droppar ner i toaletten, då måste man titta efter vad det är för något.
Den stora faran är att man annars skulle missa en eventuell ändtarmscancer.
– Om det inte blir undersökt kan man missa det. Klart, är man 20 år så är risken väldigt liten, men det finns trots allt unga som också drabbas av tumörer eller tarminflammationer. Så mitt råd är att alla borde genomgå en undersökning om det blöder från tarmen.
Erfarenheten säger dock Wilhelm Graf att det inte är ovanligt att svenskar undviker att söka läkarvård. Många upplever det helt enkelt pinsamt.
– Många patienter berättar att de har dragit sig för att söka läkare. Många tycker det är genant att bli undersökta och upplever ett starkt obehag.
Vad vill du säga till dem?
– Jag vill bara trycka på det som vi nämnde tidigare: Har man en blödning, då ska man övervinna obehaget och bli undersökt. Det går ändå på rätt kort tid. Många tycker också att det är skönt att veta att man inte har cancer.
Forskningen är inte omfattande nog för att ge svar på exakt varför hemorrojder uppkommer. En grundläggande orsak är att slemhinnan och hemorrojderna glider ut genom ändtarmsöppningen. Varför detta sker är ofta oklart.
Men det finns vissa så kallade ”riskgrupper”.
Det är konstaterat att gravida kvinnor löper en högre risk att få besväret. Det beror på att de har en större mängd blod i kroppen och att den växande livmodern trycker på de stora blodkärlen i buken, vilket gör det svårare för blodet att cirkulera.
– Vid graviditet är det tydligt. Annars är det illa utrett om vad som kan orsaka hemorrojder. Orsaken är både komplex och illa utredd, konstaterar Wilhelm Graf.
Men de studier som finns pekar bland annat på att såväl diarré som förstoppning kan leda till hemorrojder.
– Vid diarré är det ett ökat slitage på ändtarmen, man måste gå på toa ofta och torka sig. Vad gäller förstoppning handlar det framför allt om krystning. Man sitter och krystar hårt på toaletten, vilket gör att vävnaden svullnar upp.
Läkemedel som kan bidra till förstoppning kan till exempel vara en bov i dramat.
Det finns de som säger att risken för hemorrojder ökar om man sitter länge på toa. Finns det någon sanning i det eller är det en skröna?
– Det är nog en skröna. Faktiskt tror jag att det är tvärtom.
– Teoretiskt vore det olämpligt är att sitta och krysta länge. Så sitter och trycker hela tiden är det inte bra. Däremot, att sitta och läsa och vänta på att tarmen ska tömma sig, det minskar snarare risken för hemorrojder. Tiden i sig har nog inte så stor betydelse, det handlar mer om hur mycket man krystar och traumatiserar ändtarmsöppningen.
ANNONS
Produkter som motverkar hemorrojder. Beställ här!
Meds (Extern länk)
Källa: 1177
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Vad säger ditt stjärntecken om dig?