Ramsay Hunts syndrom – experten förklarar allt om Biebers sjukdom

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Artisten Justin Bieber ställde nyligen in alla sina uppträdanden. Anledningen visade han upp på Instagram. Han har blivit förlamad på ena sidan av ansiktet.

Tillståndet kallas Ramsay Hunts syndrom. Professorn och överläkaren Tomas Bergström förklarar allt du vill veta.

Justin Bieber ler mot kameran med vänster del av sin mun. Högersidan av munnen rör sig inte ur fläcken. Hans ögon rör sig medan han pratar men höger ögonlock blinkar inte en enda gång under två och en halv minut. Medan vänster ögonbryn följer med i Biebers ansiktsuttryck ligger höger stilla.

–  Som ni kan se i mitt ansikte har jag något som heter Ramsay Hunts syndrom. Det här ögat blinkar inte. Jag kan inte le på den här sidan av ansiktet, den här näsborren rör sig inte. Det är en fullständig förlamning på den här sidan av mitt ansikte, säger Justin Bieber medan höger öga rullar upp under ögonlocket istället för en vanlig blinkning.

Han förklarar att det kommer att bli bra igen men han vet inte hur lång tid det kommer att ta. Han tvingas därför ställa in alla konserter och ägnar sig i stället åt att vila och göra ansiktsövningar.

– Det här är ganska allvarligt som ni kan se. Jag önskar att det inte vore så, men min kropp säger uppenbarligen till mig att jag måste ta det lugnare, säger Bieber i videon som publicerades på Instagram.

Men vad är egentligen Ramsay Hunts syndrom? Tomas Bergström som är professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset förklarar.

– Det här är en slags bältros. När man får bältros är det en reaktivering av vattkoppsvirus. De flesta av oss har ju haft vattkoppor som barn och har man haft det så finns viruset kvar i kroppen hela livet. Och då kan det reaktiveras. Viruset angriper då en känselnerv och orsakar blåsor i huden. Det som är speciellt med den typen av bältros som Justin Bieber har fått är att blåsorna sitter i örat, i yttre hörselgången. Tittar man in med ett otoskop så ser man att det är blåsor i örat och tar man sedan prov på dem så märker man att det är vattkoppsvirus som växer där.

Är det vanligt?

– Bältros är vanligt. Färska studier visar faktiskt att det blir allt vanligare. Men det här tillståndet som heter Ramsay Hunts syndrom kan man inte säga är direkt vanligt. Det är en vanlig bältros som har hamnat på ett olyckligt ställe.

Varför blir ansiktet förlamat?

– Det som är olyckligt med Ramsay Hunt är att den drabbade känselnerven går ihop med en nerv som heter facialisnerven. Det är den som styr muskulaturen i ansiktet. Bältrosen drabbar egentligen enbart känselnerver, men just i det här fallet spiller det över även på ansiktsnerven. Det är det som gör att Justin Bieber inte kan stänga ögat eller le på ena sidan. Det är en motorisk nervskada som man får av bältrosen.

Tomas Bergström är professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Varför blir det så?

– Man vet inte riktigt hur det går till. Men man tror att de här nerverna går ihop i en nervbunt när de ska passera skallbenet. Antagligen är det så att nerven blir svullen där och då skadas även den motoriska delen. Men det är bara en teori.

Hur länge brukar ansiktsförlamningen sitta i?

– Är man ung brukar det läka ut men kan ta några månader. Det tar lång tid, nerven ska ju repa sig. En av sju får också bestående men av Ramsay Hunt och det gäller för alla åldrar. Det brukar gå bättre ju yngre man är, men det finns även barn som råkar ut för det här och då kan man se på vissa, även efter lång tid, att de har lite snett leende till exempel. 

Hur behandlar man Ramsay Hunts syndrom?

– Man kan ge antiviral behandling men man vet inte säkert om det hjälper. Det är det som är problemet med bältros, man behöver ge medicin tidigt. I fallet med Ramsay Hunt brukar det dröja ett par dagar innan man får diagnosen och då är det osäkert om antiviral behandling har effekt eller inte.

Hur börjar Ramsay Hunts syndrom, vilka är symtomen?

– Det första man märker är nog att man har ont i örat och man kanske misstänker öroninflammation. Sen kommer besvären i ansiktet. Man kan inte sluta ögat och man kan inte le. Detta märker man snabbt. Man kan vakna en morgon och märka att halva ansiktet är förlamat och då dra sig till minnes att man känt något i örat dagar tidigare.

Kan man missta den här ansiktsförlamningen för stroke-symtomet där ena mungipan kan börja hänga?

– Här är det både öga och mun, det är ju hela ansiktet. Ramsay Hunt sitter även längre ut, perifert som man säger, medan stroke är inne i hjärnan. En duktig läkare ser skillnad direkt.

Varför drabbas vissa av bältros och andra inte?

– Vi har en balans hela tiden mellan vårt immunförsvar och olika virus i kroppen. Men varför viruset från vattkoppor reaktiveras hos vissa och andra inte vet vi inte. Vi alla har olika bra immunförsvar mot olika virus. En del blir jättesjuka i influensa och andra inte.

Hur är det med vaccin?

– Det finns vaccin mot bältros. Det ingår inte i något program, utan man får betala för det själv, men det rekommenderas att man tar vaccinet när man fyllt 50 år.

– För att komplicera det så finns det även möjlighet att vaccinera barn mot vattkoppor. Det är frivilligt i Sverige, medan andra länder som Tyskland har valt att ge det som allmän vaccination sedan många år tillbaka. Vi vet ännu inte om vaccin mot vattkoppor också tar bort bältros, men de studier som finns från USA, som hållit på längst med vattkoppsvaccination, talar för att det minskar bältros. De studierna är dock gjorda på barn som följts upp i tio år efteråt. Men bältros är ju inte så vanligt bland barn. Det här är något som ökar från 30 år och uppåt. Toppen ligger runt 70 år.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hemmatest - Stora hälsokollen

Quicktest

Hemmatest - Stora hälsokollen

1 295,00 kr1 483,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  ME-sjuka Niklas: ”Det värsta är att tvingas vara självisk”

 2. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Sjukdomarna som kan ge afasi

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Ansiktsförlamning kan komma plötsligt – här är orsaken

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.