Därför blir du nedstämd när du är förkyld

Publisert:

Känner du dig deppig när du är förkyld? Det är inte bara du.

Nedstämdhet när man har inflammation i kroppen är ett verkligt fenomen.

Boven i dramat? En cell som heter mikroglia.

Vid en förkylning eller annan inflammation i kroppen är det många som känner obehagskänslor och kanske till och med blir nedstämda. En känsla av att vilja dra sig undan är också väldigt vanlig när vi är förkylda. Ett forskarteam i Linköping har hittat en möjlig förklaring till fenomenet.

Överraskande resultat

Vid en inflammation i kroppen startar mängder av processer i flera olika sorters celler. Immunsystemets celler kan inte påverka hjärnan och är alltså inte ansvariga för nedstämdheten. Hjärnan har dock en egen immuncell, mikroglia, och det verkar vara när den aktiveras som man känner sig deppig.

– Det var lite överraskande att det just är mikroglia som skickar ut de här molekylerna som är viktiga för obehagskänslor, säger David Engblom, professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper, Linköpings universitet till forskning.se

För att få fram sina resultat har forskarna testat att aktivera mikrogliaceller hos möss. Mössen befann sig i en viss miljö när cellerna aktiverades. Den miljön undvek de sedan, vilket forskarna tolkade som att de inte tyckte om upplevelsen. Mössen blev också mindre intresserade av sockerlösning då cellen var aktiverad, något som de annars älskar.

– Våra fynd visar att aktivering av mikroglia är tillräcklig för att skapa nedstämdhet och obehagskänslor hos möss. Det ligger nära till hands att tänka att det är på liknande sätt vid flera sjukdomar i människan, förklarar David Engblom.

Det finns även forskning som tyder på att inflammatoriska processer kan spela en roll vid utveckling av depression. Skulle fortsatt forskning visa att mikrogliaceller har samma effekt på människor kan de bli en viktig pusselbit för att kunna lindra depressiva symtom.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.