Hashimotos sjukdom – tidiga tecken och symptom

 • Victor Johansson
Publisert:

Hashimotos sjukdom är en diagnos där kroppen attackerar den egna sköldkörteln. Följden: En inflammation som kan leda till trötthet, viktökning och svullnad.

– Enkelt uttryckt så är Hashimotos sjukdom ett tillstånd då sköldkörteln inte kan göra sitt arbete fullt ut eftersom kroppens immunförsvar skapar antikroppar, säger chefsläkare Kenneth Ilvall.

1912 upptäckte den japanska läkaren Hakaru Hashimoto en ny sjukdom: immunförsvaret attackerade sköldkörtlarna och lämnade patienten trött och svullen. Sjukdomen – senare även kallad autoimmun tyreoidit och kronisk lymfocytär tyreoidit – fick hans namn.

Hur ser symptomen ut?

– De brukar innefatta trötthet som inte går att sova bort, svårigheter att gå ner i vikt och även torrt hår och spröda naglar, säger Kenneth Ilvall, chefsläkare och klinikchef på sköldkörtelkliniken.

– Patienten kan också få svullnad i huden som i vissa fall kan kombineras med ledvärk. Vissa personer som drabbas lider av nedsatt minne och uppfattningsförmåga, där några beskriver det som "hjärndimma". 

Kenneth Ilvall är chefsläkare och klinikchef på sköldkörtelkliniken.

Hur ser tidiga tecken ut?

– Vanligen märks inte symptomen förrän sjukdomen funnits där ett tag, men detta är individuellt. Tidiga tecken är samma som symptomen listade ovan och det vanligaste debutsymptomet är nog trötthet. Man orkar helt enkelt inte lika mycket längre.

Vad är Hashimotos sjukdom?

Hashimotos sjukdom är en autoimmun sjukdom vilket innebär att immunförsvaret inte fungerar som det ska utan attackerar kroppens egna vävnader, i detta fall sköldkörteln. Inledningsvis kan patienten visa normala värden på sköldkörtelproverna, men efterhand förändras de och tydliga symptom utvecklas.

– Autoimmunitet innebär att kroppen på olika sätt angriper sig själv. I det här fallet beror det på att det skapas antikroppar mot ett speciellt enzym som kallas tyreoideaperoxidas, det medverkar i aktiveringsprocessen av hormoner. Effekten blir en låg tillgänglighet av aktivt och verkningsfullt hormon till cellerna eftersom enzymet blockeras.

Kroppens immunförsvar attackerar sköldkörteln

Hashimotos eller hypotyreos

Hashimotos sjukdom leder till att sköldkörteln blir kroniskt inflammerad och förlorar sin förmåga i takt med att den bryts ner. I vissa falla kan det även leda till hypotyreos där patienten lider brist på sköldkörtelhormon.

Är Hashimotos och hypotyreos samma sak?

– Du kan ha hypotyreos utan att ha Hashimotos sjukdom och faktiskt även tvärtom. Dock brukar de flesta som har Hashimotos sjukdom även ha hypotyreos.

Struma – sjukdomen som kan uppstå till följt av inflammation i sköldkörteln – brukar lite slarvigt nämnas i sammanhanget.

– Struma är en gammal benämning på en synlig svullnad på halsen när sköldkörteln växer till eftersom det finns för lite jod i födan. Giftstruma kallas det då sköldkörteln löper amok och överproducerar hormon så kroppen går på högvarv. Idag kallas det fortsatt så i folkmun, men den korrekta benämningen är hypotyreos respektive hypertyreos, med lite olika undergrupper.

Vem får Hashimotos sjukdom?

– Den kan drabba vem som helst, men om man har andra autoimmuna sjukdomar finns det en ökad risk. Det finns även en ärftlig faktor som spelar in.

Bland vissa symptom syns ångest och depression – hur är det kopplat till sjukdomen?

– Min erfarenhet säger att de flesta som går länge obehandlade utvecklar en depression med ångestinslag då serotonin och sköldkörtelhormonerna samverkar och kan orsaka depression. Ibland får patienterna depressionsdiagnos utan att man helt uteslutit hypotyreos.

Vad finns det för slags behandling?

– Det är viktigt att vi inom sjukvården hittar personer med Hashimotos sjukdom och följer symptom och prover. Vissa har hittats tidigt i förloppet och har ännu inte utvecklat symptom. Sedan finns det flera som inte behöver få symptom eftersom kroppen har en överkapacitet och antikroppsnivåerna i sig inte är skadliga. Det vill säga att de inte behöver ge något större avtryck i ämnesomsättningen. Om behandling är nödvändig är Levaxin – ett syntetiskt framställt sköldkörtelhormon– standardbehandling i Sverige. I vissa fall kan annan behandling bli nödvändig, men det är bara cirka 15 procent av hela gruppen som inte svarar adekvat på standardbehandlingen.

Hur kan man lindra symptom?

– Genom att få rätt dos och rätt behandling i kombination med att få i sig andra spårämnen och vitaminer som behövs vid cellnybildning, såsom B12 och järn.

Går den att förebygga?

– Hashimoto är en autoimmun sjukdom och det är svårt att stoppa denna typ av sjukdomar. Det finns viss indikation på att kosten spelar roll, men inget som har belagts i studier. Att äta en antiinflammatorisk kost har för många gett ett bättre mående.

 Hur vanlig är den så kallade ”hjärndimman” och hur yttrar den sig?

– Hjärndimma brukar drabba dem som har haft sina symptom ett tag och inte fått till behandlingen. Många lider dock i det tysta och tror att det skall vara så eftersom många patienter med hypotyreos är i småbarnsåren. Patienterna vittnar om att minnet sviker, koncentrationen kan inte hållas uppe mer än korta stunder åt gången. Det går aldrig att se en film då handlingen flyter ihop och man kommer inte ihåg vilken karaktär som var ond. Vidare säger flera att man känner sig lite korkad, klarar inte av enkel huvudräkning och procenträkning på rean blir en plåga.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Hormonspecial: Stress bidrar till våra problem med sköldkörteln

 2. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Det här är sköldkörteln – allt du behöver veta

 3. HÄLSA

  ”Något är skevt med mina diagnoser”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Victor Johansson