Nattliga svettningar – då behöver du söka vård

 • Victor Johansson
Publisert:

Nattliga svettningar kan orsakas av både underliggande sjukdomar och naturliga kroppsfunktioner. Sandra Eriksson Mirkovic – läkare och expert på problematiken – menar att man alltid bör söka vård.

– Det är oftast inget farligt, men jag tycker alltid att man ska gå till botten med eventuella orsaker, säger hon.

Nattliga svettningar kan ha flera orsaker: svårare sjukdomar så som cancer eller infektioner, klimakteriet eller stress och ångest. Sammanlagt sägs 1,3 procent av alla svenskar lida av åkomman.

– Man ska alltid ska söka vård eftersom det är viktigt att utesluta allvarlig sjukdom, säger läkaren Sandra Eriksson Mirkovic, expert på hyperhidrosis.

– Det kan grunda sig i cancer eller andra allvarligare infektioner som är symptom på exempelvis hiv eller tuberkulos. Detta vill vi utesluta.

Man brukar prata om svettningar som ett så kallat B-symptom som är kopplat till andra sjukdomar, särskilt vid nattsvettningar ska man reagera. Men det betyder inte att det är vanligaste orsaken. Endast ett fåtal diagnosticeras med någon allvarlig underliggande sjukdom. Nattliga svettningar i befolkningen är däremot vanligt och upplevs av mellan 10 och 30 procent någon gång i livet.

Sandra Eriksson Mirkovic försöker att vara aktiv i sociala medier för att sprida kunskap om olika typer av svettbesvär. Hon samarbetar även med patienterföreningar för hyperhidros i Sverige och andra länder.

Varför drabbas man av allvarliga svettningar?
– Det finns något som kallas termoneutrala zonen: en temperaturintervall där kroppen trivs och känner sig bekväm och som den strävar efter att bibehålla. Man brukar tala om ett intervall runtomkring 37 grader, även om den kan skifta mellan människor. Går man utanför den zonen börjar kroppen svettas eller huttra för att sänka eller höja temperaturen.

– En annan hypotes är att kroppen sänker temperaturen varje gång den ska somna om. Mikrouppvaknade orsakas av exempelvis snarkningar eller stress och när du vaknar triggas svettningar. Alla svettbesvär som inte kan förklaras av en bakomliggande sjukdom kallas sekundär hyperhidros och då kan det orsaks av till exempel cancer, klimakteriet, infektioner eller liknande.

4 orsaker till nattliga svettningar

 • Klimakteriet
  – Klimakteriet är en vanlig orsak till nattliga svettningar. Här talar man om vallningar, så kallade hot flushes, de kan komma dagtid, men även nattliga svettningar som är kortare eller längre. Det finns en hypotes att under klimakteriet har den termoneutrala zonen ett snävare intervall. Det är lättare för kroppen att hamna utanför den och då regleras den ofta med svettningar.
 • Primär hyperhydros
  – Detta är överdrivna svettningar som orsakas utan underliggande sjukdomar. Oftast sker det på dagen men det kan också ta sig i uttryck som nattliga svettningar. Där har man lite samma hypotes att den termoneutrala zonen har snävare intervaller. Kroppen har en känsligare termostat. Är det lite varmt i rummet kanske en frisk person blir lite fuktig men lider du av primär hyperhydros så triggas väldigt kraftiga svettningar
 • Hypertyreos
  – Detta kan vara en annan orsak till nattliga svettningar. Det är sköldkörteln som reglerar temperatur och ämnesomsättning som kan bli överaktiv och producera för mycket hormon. Då blir man varm och kan drabbas av svettningar.
 • Ångest och depression
  Mental ohälsa kan också vara orsaken till nattliga svettningar. Hög stress och höga ångestnivåer gör att kroppen utsöndrar stresshormon, noradrenalin och kortisol och det kan i sin tur trigga svettningar. Vid stress ökar risken för mardrömmar och orolig sömn med mikrouppvaknande, minskad djupsömn och REM-sömn vilket kan öka svettningarna.

Då bör du söka vård

Sandra Eriksson Mirkovic menar att några nätters svettningar inte är något att oroa sig för. Men drabbas du av nattliga svettningar under flera veckor bör du söka läkare och få en fastställd diagnos.  Även vid överdriven svettning dagtid bör man söka vård för att få en diagnos och eventuell behandling. Likaså är mängden svett något att gå efter.

– En svettdroppe i pannan är ingen fara, däremot bör du söka om du vaknar och lakanen är plaskblöta och du måste vända på kudden för att den är så svettig. Är det återkommande symtom ska man alltid söka. Om du sovit helt normalt hela livet och plötsligt börjat svettas kraftigt bör du undersöka hos läkare. Men man behöver inte vara livrädd eftersom det sällan något allvarligt.

Så behandlas nattliga svettningar

Kvinnor i klimakteriet som har problem med nattliga svettningar brukar man behandla med östrogen.

– Syntetiskt östrogen i tablettform brukar funka effektivt. Men det är inget man rekommenderar för kvinnor över 59 år eller under en längre period än 5 år. Då finns en ökad risk för biverkningar så som hjärt- och kärlsjukdomar och bröstcancer. Men därefter finns det en behandlingsarsenal med tabletter som inte innehåller hormoner. Botox eller jontofores är andra behandlingsmetoder som kan ges mot svettningar.

Nya vanor och miljön i sovrummet kan också hjälpa mot svettningarna.

– Man kan även tänka på sin livsstil: Minska stress, inte dricka så mycket kaffe och alkohol, motionera regelbundet.  När det gäller nattliga svettningar ska du också tänka på miljön i sovrummet. Många har 20 till 22 grader men det är nästan för varmt när man ska sova, då är det bättre med 17 till 18 grader för att inte trigga svettmekanismen.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!
Sömn, sömn, sömn

Benedict, Christian / Tunberger, Minna

Sömn, sömn, sömn

129,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Viagra kan minska risken för alzheimer

 2. SÖMN

  Så påverkar sömnen risken för diabetes och hjärtsjukdom

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Lindra hostan – läkaren om det enda som fungerar

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Victor Johansson