Dålig andedräkt – tandläkaren avslöjar vad som fungerar och inte

Publisert:

Har jag dålig andedräkt?

Det är svårt att svara ärligt på den frågan.

Och att känna det själv är inte heller det lättaste. Så hur vet man och vad kan man göra åt lukten?

Övertandläkaren Erik Kollinius reder ut allt du vill veta om dålig andedräkt.

Dålig andedräkt eller halitosis som den medicinska termen lyder är både ett hälsoproblem och ett problem för det sociala livet. Det blir inte lättare av att vi faktiskt inte riktigt känner om vi själva lider av dålig andedräkt. Och att berätta för någon annan att den har det känns inte helt enkelt det heller.

– Det finns flera orsaker till varför man har dålig andedräkt men det vanligaste är att orsaken finns i munnen. Det kan till exempel handla om att man har en obehandlad tandlossningssjukdom. Ett annat skäl är muntorrhet och detta är ett väldigt vanligt skäl till dålig andedräkt, förklarar Erik Kollinius som är övertandläkare vid folktandvården i Stockholm.

Muntorrheten i sig beror ofta på att många läkemedel har det här som biverkan.

Det kan orsakas av vissa medicinska behandlingar men det vanligaste skälet är egentligen läkemedel som har muntorrhet som biverkan. Många sömnpreparat har det precis som väldigt många antidepressiva läkemedel. Det kan vara lite svårt att få bukt med muntorrhet eftersom det ofta handlar om mediciner man behöver av olika skäl. Man får testa salivstimulerande läkemedel.

Erik Kollinius är övertandläkare på Folktandvården i Stockholm
Erik Kollinius är övertandläkare på Folktandvården i Stockholm

Metoder att se upp med

På apoteket finns både sprayflaskor, tabletter och tuggummi som ökar på salivproduktionen. Att vara noggrann med munhygienen är förstås också viktigt för andedräkten.

– Det man ska göra är att borsta tänderna noggrant två gånger om dagen och göra rent mellan tänderna med till exempel tandtråd. I vanliga fall brukar man inte behöva rengöra tungan men om man vet med sig att man har dålig andedräkt så kan det vara bra att testa en tungskrapa och då ska man använda den ganska långt bak på tungan, där finns det mest bakterier.

Det som luktar illa är svavelföreningar som bildas i munnen. Eftersom zink binder svavelföreningar så kan zinktabletter eller andra produkter med zinksalter i vara ett sätt att få bort lukt. Hör du talas om att skölja med klorhexidin ska du dock dra öronen åt dig.

– Läkemedel som är direkt bakteriedödande som klorhexidin ska man inte använda i sin vardag i mer än 1-2 veckor egentligen. Annars slår man ut den normala bakteriefloran i munnen och  riskerar istället en överväxt av svamp. En del sköljer med detta regelbundet men det ska man inte göra.

Munskölj kan också bli en fälla när det gäller dålig andedräkt. Det ser ju oerhört fräscht ut att skölja munnen med en stark blå vätska, men man måste hålla koll på innehållet. Vissa kan till och med förvärra andedräkten.

– De är inte lika vanliga längre men munskölj som innehåller etanol ska man vara observant på. Etanol torkar ut slemhinnorna vilket gör dig mer muntorr. Utöver det så kan man också få retade slemhinnor.

Därför känner du inte din andedräkt

Det är lätt att tro att man skulle känna sin egen dåliga andedräkt men så enkelt är det inte riktigt.

– Du känner inte alltid dina egna kroppsodörer. Det ska ganska mycket till för att man ska känna sin egen andedräkt. Men man kan gott och väl fråga tandläkaren eller tandhygienisten om sin andedräkt. För det kan ju vara så att folk i ens omgivning inte vill svara ärligt på frågan av förklarliga skäl.

Men hur är det med knepet att andas i handen och lukta? Eller den något nyare metoden att slicka på handen och lukta efter ett tag?

– Det var nytt för mig. Men nej, jag tror inte att det är ett bra sätt att göra det på. Det man är ute efter är väl att lukta på de här eventuella föreningarna i munnen. Men nej, jag tror inte att det är en bra metod. Det bästa är nog att fråga någon man litar på ska ge ett ärligt svar.

– Att ha dålig andedräkt kan var socialt hindrande och förstås ett stigma. För en del har verkligen problem med dålig andedräkt på riktigt så att man på samtalsavstånd känner den andra personens utandningslukt och är man medveten om att man har det vill man nog få hjälp med det.

Fungerar husmorsknepen? Tandläkaren reder ut

Tugga på persilja eller andra örter

Att tugga på örter som persilja, dillblad eller mynta sägs vara effektivt mot dålig andedräkt då örterna innehåller klorofyll som är bakteriedödande.

– Persilja sägs innehålla vissa bakteriedödande ämnen men det är ingenting man vet fungerar och det är ingenting vi rekommenderar.

Grönt och svart te

Te innehåller polyfenoler som även detta ska vara bakteriedödande och på så vis förbättra andedräkten.

– Det är inte vetenskapligt belagt, i alla fall inte så att vi rekommenderar det. Men grönt te ska ju ha många andra positiva effekter på kroppen så det är inget vi avråder ifrån heller. Däremot kan grönt ta orsaka missfärgningar på tänderna.

Blanda ut bakpulver i vatten

Att blanda ett halvt glas med en tesked bakpulver sägs kunna neutralisera dålig lukt

– Jag skulle tro att det man är ute efter i bakpulvret är att få ett bra ph-värde i munnen. Men det är väldigt momentalt i så fall. Jag tror inte att det fungerar bra.

Att dricka mycket vatten

Mycket vatten eller kolsyrat vatten sägs kunna göra munnen mindre torr.

– Nej, det hjälper inte mot dålig andedräkt. Det är viktigt att göra rent munnen och att skölja munnen med vatten gör ju rent munnen till viss del men det räcker inte.

Citron

Att droppa lite citron på tungan sägs öka mängden salin i munnen.

– Ja en del av muntorrhetspreparaten innehåller citronsyra. Syftet är att stimulera salivkörtlarna att producera mer saliv, så citron i små mängder (inte allt för regelbundet) är absolut bra mot muntorrhet. Däremot ska man passa sig för att skapa en sur miljö i munhålan över längre tid för det kan bidra till frätskador på tänderna och även karies.

Det här kan dålig andedräkt bero på

  • Muntorrhet

– Detta är ett väldigt vanligt skäl till dålig andedräkt. Det kan orsakas av vissa medicinska behandlingar men det vanligaste skälet är läkemedel som har muntorrhet som biverkan. Många sömnpreparat har det, precis som väldigt många antidepressiva läkemedel. Det kan vara lite svårt att få bukt med muntorrhet eftersom det ofta handlar om mediciner man behöver av olika skäl. Man får testa salivstimulerande läkemedel som finns på apoteket.

  • Obehandlad tandlossningssjukdom

– Det kan upplevas som ”bara blödande tandkött” men beror på att det ligger tandsten på tänderna som inte är borttaget. Då kommer det bakterier som orsakar den här lukten. Det är en följd dels av att man kanske inte kommit till tandläkaren och fått den behandling man behöver. Men det kan också vara en följd av att man inte gjort rent munnen ordentligt.

  • Sjukdomar

Det finns sjukdomar som gör att man kan andas ut gaser. Har man diabetes eller njursvikt så kan man till exempel ha utfällningar i lungorna som man andas ut. Men det hör inte till vanligheterna.

Annons

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.