Därför riskerar Hulken stroke och demens

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Hulken riskerar både stroke och demens och har med stor sannolikhet ett hjärtfel.

Sex forskare i Australien har gått igenom Marvelhjältarnas hälsa och funnit allvarliga sjukdomsrisker.

Hur mår egentligen superhjältarna i Marvels filmer och serier? Skulle karaktärernas superkrafter få dem att åldras med hälsa eller har de högre risk för sjukdomar? Det bestämde sig sex forskare i Australien för att ta reda på under pandemin. 24 filmer har noggrant analyserats för att kunna undersöka fem superhjältars hälsa. Studien publicerades sedan på brittiska medicinsajten BMJ.

Hälsofördelar hos superhjältarna

Iron man, Spindelmannen, Black Widow, Black Panther och Hulken är alla mycket fysiskt aktiva och det blir en hel del intervallträning för hjältarna vilket i forskning visat sig ha en positiv effekt för hälsosamt åldrande. De har även ett starkt socialt nätverk (då de alla är aktiva i superhjältegänget Avengers). Social samhörighet är något som visat sig kunna minska risken för demens samt öka livslängden jämfört med isolerade människor.

Forskarna kom även fram till att supergänget alla (förutom Hulken) har hälsosamma BMI:n vilket också är en stor fördel när det gäller hälsosamt åldrande. De flesta av dem (undantaget Tony Stark) verkar även hålla sig undan rökning och inte dricka särskilt mycket alkohol vilket ger en längre livslängd och bättre hälsa.

Explosioner och skallskador

Superhjältarna utsätts dock konstant för höga ljud och explosioner, vilket kan leda till hörselnedsättningar. De har även dragit på sig flertalet allvarliga skallskador vilket forskarna hävdar ska öka risken att de drabbas av demens. De utsätter sig också för riskfyllda aktiviteter i tid och otid vilket ökar sannolikheten för allvarliga fysiska skador eller funktionshinder.

Iron Man/Tony Stark

Tony Stark har en stark ekonomisk ställning och hög intelligens, vilket enligt forskning ska ge en minskad risk för demens. Han lider dock av posttraumatisk stress samt en kronisk hjärtsjukdom vilket är stora hälsorisker.

Han har även befunnit sig i rymden flertalet gånger och forskarna ställer sig frågande till om hans Iron Man-dräkt verkligen skyddar mot gravitationsförändringar och radioaktiv strålning. Om så inte är fallet ökar Tony Starks risker för benskörhet och cancer.

Spindelmannen/Peter Parker

Att tidigt bli föräldralös som Peter Parker (Spindelmannen) blev brukar öka risken för drogmissbruk, minskat välmående och ätstörningar. Han har dock ett bra förhållande till sin moster och många manliga förebilder bland sina kollegor i Avengers vilket forskarna tror kan väga upp några av riskerna.

Spindelmannen har dock ett stort problem: sömnen. Eftersom han ofta bekämpar brott om nätterna får han helt klart ihop de rekommenderade timmarna sömn. Dåliga sömnvanor bland ungdomar kan leda till fetma, sämre mental hälsa, utmattning och olyckor.

Hemmatest - Lilla hälsokollen

Quicktest

Hemmatest - Lilla hälsokollen

499,00 kr617,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Hulken/Bruce Banner

När Bruce Banners hjärta slår 200 slag/minut förvandlas han till Hulken. Att det här händer ofta tyder på hjärtarytmi vilket skulle kunna betyda att det finns ett underliggande hjärtfel. Förmaksflimmer som är den vanligaste typen av arytmi är starkt förknippad med ökad risk för stroke och demens samt ökad dödlighet.

Hulkens BMI är ett annat problem. Det ligger nämligen runt 120 (om man räknar att har är 213–243 cm lång och väger mellan 471 till 635 kilo) Detta menar forskarna ökar risken för flera kroniska sjukdomar, demens, samt ökar dödligheten.

Black Widow/Natascha Romonov

Natascha Romonov blev bortrövad från sin familj för att utbildas till lönnmördare och spion på en flickskola. Det här traumat kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa när hon blir äldre. Hon blev även tvingad till sterilisering vilket brukar kopplas samman med sjukdomar som benskörhet, demens, hjärt- och kärlsjukdomar samt depression.

Black Panther/T’Challa

T’Challa bor i Wakanda, världens mest tekniskt utvecklade land. Han har även en hög social och ekonomisk status och äter vegetarisk kost. Allt det här talar till hans hälsas fördel.

Black Panthers superkrafter kommer dock ifrån en dryck gjord på en speciell ört. Huruvida den här örten faktiskt är hälsosam är forskarna skeptiska till. De menar att örter som ökar prestationsförmågan brukar kopplas samman med ökad dödlighet samt en rad andra hälsoproblem.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Viagra kan minska risken för alzheimer

 2. HUDVÅRD

  Därför bör du sluta använda tvål i duschen

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Säsongens influensa 21/22 är här – så skyddar du dig

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.