Syfilis – allt du bör veta om könssjukdomen

Publisert:

Syfilis är en allvarlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Sjukdomen försvann nästan helt i slutet av 1900-talet men har nu ökat igen. I Stockholm väntas det bli fler än 300 fall i år.

– Syfilis är numera oftast ingen dödlig sjukdom utan förhållandevis lättbehandlad och går att bota helt om man söker tidigt, säger Helena Kopp Kallner, överläkare och docent vid Danderyds Sjukhus.

Syfilis är en könssjukdom som orsakas av bakterier. Det vanligaste sättet att bli smittad är genom att ha sex utan kondom. Du kan även smittas genom munsex. Syfilis var under 1700-talet en vanlig och dödlig sjukdom i Sverige. I dag behandlas den med antibiotika. I slutet av 1900-talet blev sjukdomen allt mer sällsynt men de senaste åren har syfilis ökat igen. Sjukdomen har nu främst spridits i storstäder bland män som har sex med män. I Stockholm har Syfilis ökat från 197 fall år 2018 till 262 förra året. I år väntas de bli fler än 300.

Därför ökar Syfilis

Enligt Finn Filén som är överläkare på Venhälsan i Stockholm använder inte människor kondom i lika hög utsträckning som förr, och eftersom sjukdomen oftast inte ger några symtom till en början är många smittsamma utan att veta om det.

– Den (syfilis) har varit bortglömt ett tag. I och med att hiv-behandlingen blivit så effektiv, har man, åtminstone inom gay-communityn, förstått att hiv inte är en dödsdom längre, vilket har gjort att man slappnat av lite grann. Man kanske har flera partners och skyddar sig inte med kondom på samma sätt som var en självklarhet på 90-talet, säger Finn Filén till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hur farligt är Syfilis i dag?

– Syfilis är numera oftast ingen dödlig sjukdom utan förhållandevis lättbehandlad och går att bota helt om man söker tidigt. I Sverige upptäcks de allra flesta fall på primära eller sekundära stadiet, man kommer in och har sår i munnen eller invid könsorgan/anus eller så kommer man in med utslag och sjukdomskänsla. I detta läge är sjukdomen helt botbar utan följdeffekter. Om syfilis upptäcks mycket sent kan effekterna såsom påverkan på nerver vara obotbara, säger Helena Kopp Kallner överläkare och docent vid Danderyds Sjukhus.

Så kan du skydda dig

För att skydda sig mot syfilis ska man förstås i första hand använda kondom. Men vet man att det finns risk bör man även testa sig regelbundet.

– Vet man med sig att man har riskfyllt sexuellt beteende ska man testa sig regelbundet, säger Helena Kopp Kallner.

Helena Kopp Kallner är överläkare och docent vid  Danderyds Sjukhus.
Helena Kopp Kallner är överläkare och docent vid Danderyds Sjukhus.

Symptomen för Syfilis

Sjukdomen delas in i tre stadier primär, sekundär och tertiär syfilis. De två första stadierna av sjukdomen kallas tidig syfilis och omfattar de två första åren av infektionen, medan det sista stadiet kallas sen syfilis.

Symptomen att hålla koll på när det gäller primär syfilis är om man får ett eller flera sår (som oftast inte gör ont). Vanliga ställen att få sår på är på könsorganet, vid munnen eller runt ändtarmsöppningen. Ibland är dock såren så små att de nästan inte märks. Ofta får man även en svullnad i ljumsken.

Såren försvinner efter tre till sex veckor, men bakterierna finns kvar i kroppen. Får man inte behandling kan infektionen sedan sprida sig till blodet och påverka hjärnan och hjärtat. Det är detta som är det sekundära stadiet. Då kan du få utslag, feber, må illa, känna dig trött eller få ont i lederna. Man kan även smitta andra i ett till två år utan behandling.

Om man har syfilis under lång tid utan behandling kan det leda till allvarliga symptom från hjärtat och nervsystemet flera år senare. Ibland först efter 10-20 år. Det är detta som kalls sen syfilis eller tertiär syfilis.

Behandling

Syfilis behandlas med antibiotika. Antibiotikan ges med sprutor i skinkorna en gång i veckan i en till tre veckor. Du kan vara smittfri redan en dryg vecka efter att behandlingen avslutats. Efter behandlingen får du gå på regelbundna blodprovskontroller tills proverna visar att infektionen är borta.

Här kan du testa dig mot syfilis

Om man misstänker att man är smittad av syfilis är man enligt smittskyddslagen skyldig att testa sig. Kontakta en STI-mottagning eller STD-mottagning. Mottagningarna kan ha olika namn på olika ställen i landet. Ibland kallas det för sex och samlevnadsmottagning, Sesam-mottagning, könsmottagning eller venereologmottagning. Är det lång kö kan du även kontakta en vårdcentral.

Syfilis orsakas av en spiralformad bakterie som heter Treponema pallidum
Syfilis orsakas av en spiralformad bakterie som heter Treponema pallidum

Syfilis historia

Exakt när syfilis kom till Europa tvista de lärde om men när Columbus och hans besättning kom tillbaka ifrån sin första Amerikaresa var sjukdomen här med besked. Efter att besättningen klivit iland i Spanien spreds den nya egendomliga sjukdomen snabbt, särskilt då den franske kungen Karl VIII drog ut i fälttåg mot Italien med en armé bestående av många soldater ifrån Spanien. Sjukdomen spreds på bägge sidor om striden och fördes till flera olika länder under färden.

Glamourös sjukdom på 1400-talet

I slutet av 1400-talet fanns sjukdomen i Europas alla hörn. Och till en början såg man märkligt nog sjukdomen som något ganska glamouröst. Den visade ju att bäraren av såren var erfaren och hade många sexuella erövringar bakom sig. När man insåg hur allvarlig sjukdomen var sjönk dock syfilis trendkredd illa kvickt. Såren som tidigare varit statussymboler skulle nu istället döljas.

Det har sagts att det inte finns någon sjukdom som har ingripit så djupt i mänsklighetens historia som syfilis. Många fick sätta livet till och människors sätt att leva förändras drastiskt från att dela det mesta (som sängar, tallrikar, muggar, bad osv) med varandra till att försöka isolera sig.

Källor: 1177, Folkhälsomyndigheten, RFSU, Populär Historia, Världens historia

Annons

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.