Se dig själv i ögonen

Publisert:

Visste du att dina ögon kan säga hur du mår? Enligt uråldrig kinesisk läkekonst kan ögats iris berätta mycket om din fysiska och psykiska hälsa. Här avslöjar vi sju av ögats koder.

Titta nära i spegeln och se om du kan hitta några av dessa tecken.
Titta nära i spegeln och se om du kan hitta några av dessa tecken.

1. En eller flera vita ringar runt yttersta iris

Vanliga orsaker: Stressringar eller tecken på att du lider av panikattacker.

Åtgärd: Försök att slappna av, kanske med yoga eller meditation, att lyssna på avkopplande musik eller testa hypnos. Lugnande bad med oljor som bergamott, kamomill, jasmin eller rosor kan också hjälpa. Se också till att du har en väl balanserad diet och tillräckligt mycket sömn så att ditt immunförsvar är starkt.

2. Små röda strimmor i ögonvitan

Vanliga orsaker: Ögonen är överansträngda. Har du tillbringat för mycket tid framför tv:n eller datorn?

Åtgärd: Ta korta pauser på 15 minuter från datorn då och då. Gå till optikern regelbundet och kolla ögonen. Kanske behöver du glasögon - eller starkare glasögon? Kontaktlinsbärare bör också gå till läkare regelbundet för att se så att ögonen mår bra och att linserna låter ögonen andas som de ska. Vila ögonen ibland och använd glasögon, kanske en dag i veckan.

3. Insidan av undre ögonlocket är ovanligt blek

Vanliga orsaker: Är du kvinna har du troligen blodbrist, det är mycket vanligt. Tunga perioder, en dålig kost och för mycket träning kan orsaka blodbrist. Det är också vanligt efter en graviditet, operation eller olycka.

Åtgärd: Ta ett blodprov för att kolla din blodstatus. Var noga med maten och ta gärna ett kosttillskott med järn. Mat som ägg, fisk, lever, rött kött och gröna grönsaker samt C-vitamin, är bra för järnvärdet.

4. Påsar under ögonen och runt ögonlocken

Vanliga orsaker: För lite sömn och vatten är de vanligaste orsakerna, men svullna ögon kan också vara ett tecken på allergi, till exempel mot smink, pollen, damm eller mat.

Åtgärd: Skriv upp när dina ögon är som mest svullna. Är det före mensen, kan det bero på att kroppen samlar vatten. Skär ner på behandlad mat och drick vattendrivande te. Om dina ögon svullnar när du äter en speciell typ av mat eller bär ett speciellt sminkmärke är du troligen allergisk. Undvik det du reagerar av och skulle det inte hjälpa, ta kontakt med en doktor.

5. Mörka cirklar under ögonen

Vanliga orsaker: Du kan vara trött eller har gått ner i vikt för fort. Kineserna tror att det också kan ha samband med njurproblem.

Åtgärd: Om du är väldigt trött och slutkörd kan ett bra multivitamintillskott hjälpa. Drick gärna echinacea för att stärka immunförsvaret. Drick först i tio dagar, sedan uppehåll i tre dagar, och drick därefter igen under tio dagar. Om du misstänker att dina njurar inte mår bra, drick minst åtta glas vatten per dag. Om du dricker mycket alkohol eller kaffe/te/cocacola, minska ner på intaget så mycket du kan.

6. Små, gulaktiga prickar runt yttre ögonhålan

Vanliga orsaker: Små fettkulor som kan uppträda under huden runt ögat eftersom kroppen inte klarar av att bryta ner fettet tillräckligt effektivt. Det kan vara ett tecken på att din kolesterolhalt är högre än den borde vara. Prickarna kan även vara vita.

Åtgärd: Ta ett blodprov för att se hur din kolesterolnivå ser ut. Minska på fet mat och ät mer färsk frukt och grönsaker. Sluta röka och gå ner i vikt.

7. En liten, sårig knöl på undre/övre franslinjen

Vanliga orsaker: Det här är en vagel - en bakterisk infektion eller böld på franslinjen. Uppkommer ofta om du mår lite dåligt eller är på väg att insjukna i en infektion, till exempel förkylning.

Åtgärd: Försvinner vanligtvis av sig självt, men envisa vaglar kan man få bekämpa med antibiotiska ögondroppar som skrivs ut av läkare. Du kan också testa att låta en tepåse med kamomill ligga och dra i hett vatten en stund, kyla ner den i kylskåpet och därefter lägga den på vageln.

Har du vaglar ofta behöver du ge ditt immunförsvar en kick. Ta C-vitamin och extra multivitamintillskott varje dag.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten