”Försöker lära mig att hår inte är synonymt med vackert och kvinnligt”

Reportern Saga om att själv leva med sjukdomen alopecia

 • Saga Aginger
Publisert:

Femtio procent. När jag läste siffran igen brast jag ut i gråt. Jag kände frustration, orättvisa och uppgivenhet eftersom jag kommit till en insikt. Insikten att jag tillhörde den där andra halvan.

”Hos hälften av de som får sjukdomen växer håret ut igen inom ett år”, står det på 1177.

Jag har tappat hår i fem år nu. Det innebär noll fara för mitt liv, men är förödande för min självbild. Hur mycket identitet som satt i håret hade jag aldrig kunnat föreställa mig innan jag var tvungen att möta världen utan det. Och då ska det tilläggas att jag, vissa dagar, fortfarande kan ha en kort frisyr.

Att få en diagnos var en kamp. Flera gånger blev jag hemskickad med schampon och krämer som skulle hjälpa mot svamp i hårbotten. Till slut var det jag själv som fick be läkarna ta rätt blodprov och remittera mig till en hudklinik.

Svaret: alopecia areata.

En autoimmun sjukdom som det varken finns botemedel mot eller särskilt mycket information om. Stressa mindre, var lösningen som föreslogs.

Jag testade allt. Kortison, järntillskott och stärkande schampon. Jag la om hela min kost och gav upp gluten. Rullade på fläckarna med små små nålar som fick hela skallen att blossa upp och klia.

Då var mitt hår fortfarande svallande tjockt och inga fläckar syntes utåt. Ändå var det den absolut värsta perioden. Månaderna av ovisshet. Jakten på svar och hjälp. Privata hudkliniker som erbjöd behandlingar för tusentals kronor.

Det var inte förrän juldagen 2019 som min kusin Nathalie, helt utan egna erfarenheter av alopecia areata, satte fingret på det absolut värsta med sjukdomen.

– Det blir ju en stress att hela tiden försöka göra rätt. Du kanske måste acceptera att det inte går att göra något åt det, sa hon.

Mer liv, mindre oro

Natur & Kultur

Mer liv, mindre oro

309,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Nu är min skalle mer kal hud än hår. En fläck har vuxit sig så stor att den går hela vägen från nacken upp till hjässan. Men med kunskap lättar oron och med Nathalies ord närmar jag mig acceptans.

Ibland kan jag till och med skratta åt det.

Jag kan skratta åt situationer då jag måste rätta till peruken på barer där toaletterna saknar speglar. Jag kan skratta när jag vaknar och håret står åt alla håll. Jag kan skratta åt kollegornas förbryllade miner när jag dyker upp med kort hår på måndagen och långt hår på tisdagen.

Men när jag står i duschen och rakar benen, samtidigt som klumpar av hårstrån lossnar från mitt huvud och fastnar i golvbrunnen. Då vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.

Att skaffa peruk blev absolut en räddning. Men rädda sig den som kan – betala.

Jag är redo att påstå att: endast de som är ekonomiskt oberoende kan närma sig ett problemfritt liv med alopecia.

Region Stockholm erbjuder 5000 kronor i perukbidrag varje år. De peruker jag vill köpa, som är tillräckligt realistiska för att ersätta mitt eget hår, kan kosta närmare 20 000 kronor. För att inte tala om alla hårvårdsprodukter, perukhuvuden, tejp och stylingverktyg som måste införskaffas.

Saga sommaren 2015
Saga våren 2017

Det hugger till när jag ser gamla bilder på mig själv, från när håret såg friskt ut och fläckarna gick att dölja. Mest för att jag saknar det, men också för att jag inte uppskattade det som var.

Den dagen det finns en långsiktig behandling som fungerar kommer jag jubla av glädje. Men att gå runt och hoppas på att håret ska växa tillbaka kommer bara göra mig besviken. Sjukdomen lever sitt eget liv och jag är maktlös inför det.

Jag övar varenda dag. Försöker fortfarande lära mig att hår inte är synonymt med vackert kvinnligt sexigt. Men helvete vad djupt rotat det sitter.

Bidrar jag till utseendehetsen när jag aktivt fattar beslutet att ta på mig en peruk?

Antagligen.

Orkar jag alltid ta kampen för håravfall?

Absolut inte.

Oftast vill jag bara dra på mig håret, känna mig fin och smälta in. Och de andra dagarna, när jag låter vinden exponera min kala skalle för alla jag passerar.

Då duger jag också.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Experten reder ut allt du behöver veta om alopecia

 2. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Märta om alopecian: ”Jag tänker knappt på att jag inte har något hår”

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Cecilia om alopecian: ”Jag går inte ut utan min peruk”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Saga Aginger