Wellness testar akupunktur: ”Jag grät av fysisk smärta”

Publisert:

En obalans i kroppen kan orsaka många olika typer av problem – såväl fysiska som psykiska.

Det menar doktor Yiping Zhou Thelander som jobbar med att hitta grundorsaken och rätta till den med hjälp av akupunktur.

– Om du har ont i vänster knä kan problemet utgå från magen eller bäckenbenet, säger hon.

För att visualisera vad hon kommer göra under behandlingen vrider Yiping Zhou Thelander, 55, en knut på sin tröja och trycker in ett finger under knuten.

Knuten i tyget representerar muskler som knutit sig i kroppen och fingret är nålen.

– Alla har olika problem men jag jobbar nästan alltid likadant, säger hon.

– Jag jobbar på människors obalans i kroppen. Jag brukar säga att jag städar kroppen – att jag är en städerska.

Vill bygga en vetenskaplig bro

Yiping, som sedan många år tillbaka driver Akupunturhuset i Värnamo, är utbildad inom både västerländsk och traditionell kinesisk medicin. Hon har bland annat en masterexamen i traditionell kinesisk medicin inom ortopedi och är handledare för doktorer vid University of east-west medicine i Kalifornien vid avdelningen för akupunktur och moxibustion.

Akupunktur är en av de äldsta behandlingsformerna inom traditionell kinesisk medicin och har använts i flera tusen år för att återskapa balans i kroppen och få igång blodcirkulationen så att skador självläker.

Men i västvärlden kategoriseras metoden på många håll fortfarande som pseudovetenskap och används i Sverige mest som smärtlindring.

I Nordamerika har man dock sedan ett tag sett akupunktur med vetenskapliga ögon och börjat legitimera läkare inom akupunktur.

– Jag tror att man kommer se på akupunktur på ett annat sätt om fem, tio år. I hela världen börjar det ses över mer vetenskapligt och jag vill göra en bro mellan kinesisk medicin och Europa, säger Yiping.

Doktor Yiping Zhou Thelander forskar och behandlar inom dynamisk akupunktur. Hon använder sig av nålar för att, som hon säger, återskapa balans i kroppen.
Doktor Yiping Zhou Thelander forskar och behandlar inom dynamisk akupunktur. Hon använder sig av nålar för att, som hon säger, återskapa balans i kroppen.

”Vad är orsaken till symtomen?”

Det är också på det sättet hon gör sina behandlingar. Hon vill inte att de två medicinska synsätten ska konkurrera med varandra, utan snarare dra nytta av varandra.

Yiping använder dock samma förklaring till varför människor kommer till henne med olika besvär. Det är för att kroppen är i obalans – eller att det är obalans mellan energityperna yin och yang, som man skulle ha sagt i traditionell kinesisk medicinlära.

– Min tanke är inte att rätta till dina problem, för det är symtom. Jag vill leta efter orsaken. Vad är orsaken till symtomen? Ibland när någon kommer till mig och säger att denne har ont i höger sida, då gör jag behandlingen på vänster sida. Om du har ont i vänster knä kan problemet utgå från magen eller bäckenbenet.

Hon vill gärna göra en jämförelse mellan människokroppen och en bil. Av två olika anledningar.

Den ena är att människor i regel är noga med att ta sina bilar till verkstaden en gång om året för att kolla att allt är i sin ordning.

– Men hur ofta gör folk kollar på sin kropp? Inte lika ofta. Det är därför folk kan dras med sina smärtor och besvär i flera år innan de gör något åt dem. Och då tar det längre tid att lösa grundproblemen.

Den andra är att en bil oftast inte fungerar om en komponent går sönder, medan människor snarare överkompenserar när det uppstår problem någonstans i kroppen.

– Ofta är det män som tycker att det är småskador och säger ”det går över”. Men en kvinna lyssnar i regel mer på sin kropp.

I slutet av behandlingen sätter Yiping in nålar i magen för att släppa på spänningar.
I slutet av behandlingen sätter Yiping in nålar i magen för att släppa på spänningar.

”Ont ska med ont fördrivas”

Enligt den lära som Yiping använder sig av behövs egentligen inte nålar.

Faktum är att hon i början gjorde sina behandlingar genom massage och mer traditionell ortopedisk behandling.

Anledningen till att nålar kom in i bilden är för att det helt enkelt går snabbare att komma till bukt med problemen.

Margareta Persborn, 79, var Yipings första kund i Sverige och återkommer fortfarande för behandlingar 20 år senare när besvären återkommer. För henne har akupunkturbehandlingarna varit ovärderliga.

– Jag har den största respekt för vår utomordentliga sjukvård, jag önskar bara att man kunde få det bästa av två världar. Med läkemedel kan du dämpa symtom , men inte hitta grundorsaken.

– Hon har hållit mig i bra skick. Om jag inte hade fått de här behandlingarna hade jag förmodligen haft mycket mer ont i ryggen och knäna hade nog inte fungerat. Kanske hade jag suttit i rullstol annars vid det här laget, säger hon.

Men sen ska det också sägas att behandlingen inte är för vem som helst.

Många har en rädsla för nålar och tycker att det är både obehagligt och smärtsamt att få nålarna in i kroppen.

– Man måste kunna tåla lite smärta. Det finns ingen genväg. Ont ska med ont fördrivas, säger Yiping.

Leo Pettersson: Så är det att få akupunktur

Mina symtom är ryggbesvär.

Det senaste året har jag fått allt mer ont i ländryggen och under en period i våras var det outhärdligt.

Jag skulle inte säga att det var en sista utväg att prova akupunktur, men det var ärligt talat inte den första.

Först gick jag till sjukgymnast och sedan till en naprapat. Men besvären fanns kvar och då gjorde jag ett besök till Yiping i Värnamo.

När jag sätter mig på britsen trycker hon hårt på mina axlar och konstaterar att min kropp är i obalans. För en skeptiker som jag, som tidigare i mitt liv hade benämnt det hela som ”hokus pokus”, kändes det aningen märkligt.

Men jag var i ett mentalt tillstånd där jag hade kunnat prova vad som helst för att komma till bukt med smärtan.

Och mer smärta blev det innan den försvann.

Jag lägger mig på rygg och Yiping sticker in fyra nålar i vardera lårs insidor. Sedan säger hon till mig att jobba.

Det är inte en helt smärtfri behandling.
Det är inte en helt smärtfri behandling.

”Jobbet” hon åsyftar består av att dra upp ena benet mot överkroppen, sen vrida ut det så brett man kan i en nedåtrörelse och till sist vicka på foten innan man upprepar proceduren på nästan ben. Detta pågår i omkring 20 minuter innan nålarna justerar och ”jobbet” återupptas.

En behandling varar totalt i två timmar. Alltså två timmar av nålar i mig samtidigt som jag rör på kroppen.

Under den tredje behandlingen, när jag i stället har nålar i skinkorna, börjar jag faktiskt gråta av fysisk smärta. Det är första gången på många år.

Det känns nästan som att kroppen paralyseras av smärta och det är ett märkligt nästan obeskrivligt obehag ibland. Men jag håller ju i grunden med Yiping: ”Ont ska med ont fördrivas”. Jag biter ihop och kämpar mig igenom den plågsamma behandlingen. Och sen avslutas den sedvanligt med några stick i magen också, vilket inte direkt sker utan obehag det heller.

Efteråt är jag helt slut. Jag lägger mig och sover i 2,5 timmar. Men först behöver jag kissa två gånger, för nålarna sätter fart på systemet.

Jag är sen otroligt trött och sover minst nio timmar till nästa dag – och då vaknar jag upp till en träningsvärk som att jag varit på gymmet i en vecka och bara kört benövningar. Denna värk kommer från att spänningar har släppt från muskler som tidigare knutit sig, säger Yiping.

Utöver träningsvärken och utmattningen är det känslosvallen som överraskar mig. Nålarna frigör endorfiner i kroppen och ögonen tåras upp av musiken jag lyssnar på.

Dagarna går utan att jag känner någon märkbar förbättring. Men efter fem, sex dagar släpper så äntligen spänningen och smärtan jag har i ländryggen.

Omkring två veckor efter den sista behandlingen är jag betydligt bättre och kan börja springa igen. Det känns otroligt befriande att inte behöva ”vakna på fel sida” varje dag på grund av smärta.

Jag vet att akupunktur är en kontroversiell metod i västvärlden och att vår forskning inte har kunnat bevisa dess resultat fullt ut. Samtidigt finns det tyvärr personer som utför akupunkturbehandlingar utan att ha den rätta kompetensen.

Men utifrån mina egna upplevelser råder det inga tvivel om att de där nålarna genom tillfällig smärta befriande mig från långvarig smärta.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Leo Pettersson är reporter för Aftonbladet Family och Wellness sedan januari 2020. Leo började på Aftonbladet 2017 och var då en del av nöjesredaktionen, som reporter och redaktör. Innan dess var han på Kristianstadsbladet och Blekinge Läns Tidning i cirka fem år både som praktikant och anställd. Utbildning: Leo Pettersson har gått journalistlinjen på Ädelfors Folkhögskola. Tidigare har han studerat kurser inom kognitionsvetenskap, datorspel och fotbollskunskap på Göteborgs Universitet och Malmö Universitet