AI kan förutse om du riskerar bröstcancer

Publisert:

I dag missas många tumörer vid mammografi. Men enligt ny forskning ska artificiell intelligens och 3D-teknik kunna ändra på detta.

Med den nya tekniken hoppas man inte bara upptäcka tumörer utan även kunna förutse vilka som ligger i riskzonen för bröstcancer.

25 procent av alla tumörer missas vid dagens mammografiundersökningar. Många upptäcks även i ett sent stadium då de är svårare att bota.

Forskare vid Karolinska institutet har nu utvecklat en spännande AI-metod för att upptäcka tidiga tecken på cancer som läkare inte kan se med blotta ögat.

Den artificiella intelligensen ska analysera mammografibilder tagna med 3D-teknik (vilket ger en mer detaljerad bild av bröstet än den vanliga 2D-varianten) och både upptäcka tumörer samt kunna förutse framtida risker för bröstcancer.

– Kan man göra de två sakerna samtidigt så är mycket vunnet, säger Mikael Eriksson, en av forskarna vid Karloniska institutet till TT.

I studien som publicerats i tidskriften Science translational medicine har man man använt AI-metoden för att analysera 3D-bilder av bröst från drygt 5 000 amerikanska kvinnor som gått på mammografikontroller under åren 2014–2019. Och det visade sig att den artificiella intelligensen prickade rätt i många fall. Den hittade ungefär tre fjärdedelar av de kvinnor som drabbades av allvarligare tumörformer inom ett år efter att de hade varit på sin kontroll.

– Metoden kan hjälpa läkarna att fatta beslut om vilka kvinnor som behöver följas med tätare kontroller, eller få en mer noggrann undersökning exempelvis med magnetkamera. Det ökar chanserna att hitta cancer tidigare, vilket i sin tur kan öka chanserna att överleva, säger Mikael Eriksson till TT.

Nu ska metoden testar i den rutinmässiga mammografiverksamheten i USA. Innan metoden kan testas i Sverige behöver 3D-mammografi införas på bred front, vilket det ännu inte finns något beslut om.

Annons

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.