Att inte sola – lika farligt som att röka

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Du väljer alltid skuggplats, undviker soltimmarna mitt på dagen, och kollar lite snett på de som pressar i sin brassestol på stranden.

Ny forskning visar att det möjligtvis är dags att tänka om – att inte sola kan vara en lika stor riskfaktor som att röka.

– Undersolning är ett större problem än översolning. Det ser vi klart och tydligt, säger professorn och överläkaren Pelle Lindqvist som forskat kring solvanor och hälsa.

När Pelle Lindqvist och hans kollegor för femton år sedan började undersöka hur solen påverkar vår hälsa hade de sina misstankar om att det faktiskt kunde vara så att solning inte enbart har negativa konsekvenser utan att det även ger en hel del hälsofördelar. Det visade sig stämma.

Att sola mycket ökar fortfarande risken för malignt melanom betydligt men solande kan ge andra positiva effekter som behöver läggas i vågskålen, något DN var först med att berätta.

– Det vi har sett är att undersolning är ett större problem än översolning. Det ser vi klart och tydligt, säger Pelle Lindqvist som är professor och överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset.

Minskad risk för diabetes och propp

För att få fram de här resultaten har 30 000 svenska kvinnor följts under 30 år. De har fått svara på om de solar om sommaren, om de åker söderut och solar, om de åker söderut och solar om vintern samt om de solar solarium. De som svarade nej på alla frågorna har låga solvanor, de som svarade ja på en eller två frågor räknas som mellansolare och de som svarade ja på tre eller fyra är storsolare.

Pelle Lindqvist är professor och överläkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm.

– När vi började hade vi en teoretisk tanke om att alla inflammatoriska tillstånd ökar risken för att få blodpropp och D-vitaminbrist (som man kan få av för lite sol red. anm.) är ett sådant inflammatoriskt tillstånd. Vi kunde se att för varje ja kvinnorna svarade på frågorna så sjönk risken att få en blodpropp, säger Pelle Lindqvist och fortsätter.

– Medan vi höll på med detta upptäckte vi även att solvanor påverkade sockeromsättningen i kroppen. Vi tittade då även på risken att debutera med typ 2 diabetes och för varje ja så minskade även risken att få typ 2 diabetes med 40 procent.

Även dödligheten i stort minskade för dem som solade mer. Risken att dö oavsett orsak under åren som studien hölls var dubbelt så stor hos de som hade låga solvanor. Förklaringen hade med våra stora folksjukdomar att göra.

– En stor del av skyddseffekten låg i risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den var halverad hos dem som solade mer. Men effekten på autoimmuna sjukdomar var till och med ännu större, där såg vi en nästan trefaldig minskning av risken för sjukdomar som reumatism och MS.

Betydligt större risk för malignt melanom

Trots de många fördelarna finns en stor nackdel kvar. Risken att dö i malignt melanom är fortfarande 30 till 40 procent högre hos storsolarna. Deras överlevnad i cancer visade sig dock vara lite högre än man trott.

– Vi kunde se att storsolarna dog mindre ofta i cancer än ickesolarna trots den kraftigt ökade risken i melanom. De som svarade ja på tre eller fyra frågor hade 30 till 40 procents högre risk att dö i melanom, men det verkade som att melanomerna var något snällare hos solarna. Risken att få malignt melanom för storsolarna var nämligen betydligt högre än så.

Inte sola – lika farligt som att röka

Stillasittande, övervikt och rökning är de tre stora negativa livsstilsfaktorerna. Pelle Lindqvist är beredd att kalla låga solvanor för den fjärde.

– År 2016 delade vi in de 30 000 kvinnorna i åldersgrupper och tittade på rökare och ickerökare och då kunde vi se en ickerökare som inte solade hade samma risk att dö som en storsolare som rökte i varje åldersgrupp Vår slutsats av det är att magnituden av risken är densamma för låga solvanor och rökning.

Så att inte sola är lika farligt som rökning?

– Ja, risken att dö är lika stor.

Skulle du vilja ändra på de råd som finns från strålsäkerhetsmyndigheten. Borde vi till exempel undvika solen mellan 11–15?

– Nej, vi tycker ju inte det. Vi tycker att man ska vara ute varje dag en kort stund gärna mellan 11 och 15, det är då den bästa solen är i Sverige. Men man ska inte bränna sig förstås! Man ska koppla in omdömet och se vad man själv tål. Framgent tror jag att vi kommer att ha råd som säger att man ska undvika att både översola och undersola. Det är inte bra att sola för mycket och det är inte bra att sola för lite, dit tror jag att vi kommer att komma så småningom.

Hur är det med solkräm då, ska man smörja in sig flera gånger om dagen eller inte?

– Vi tror att strålskyddsmyndighetens gamla råd att bara man smörjer sig kan man vara ute länge var olyckligt. Solkräm skyddar mot vanlig hudcancer. Det är mer oklart om solkrämsanvändning skyddar mot melanom. Den absolut högsta risken (8ggr ökad) för melanom i Sverige har de som smörjer sej för att vara ute länge i solen. Orsaken är sannolikt att personer som smörjer sig inte vet när de översolat eftersom de inte blir röda.

4 hälsofördelar som solande kan ge

 • Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

– När man solar så frisätter man kväveoxid i huden och kväveoxid är kärlvidgande så vi tror att när det gäller hjärt- kärlsjukdom så är det kväveoxiden som sannolikhet har effekt. Risken för risken för hjärt- kärlsjukdomar var i studien halverad hos dem som solade.

 • Minskad risk för högt blodtryck

– Vi undersökte vilka av kvinnorna i studien som stod på blodtrycksmedicin mellan år 2005 och 2007 och då såg vi att storsolarna hade 40 procents lägre risk för högt blodtryck jämfört med ickesolarna. Det finns även djurförsök där man sett att djuren som fått UV-strålning får lägre blodtryck.

 • Minskad risk för blodpropp

– Inflammatoriska tillstånd ökar risken för att få blodpropp och D-vitaminbrist är ett inflammatoriskt tillstånd. Vi kunde se att för varje ja som kvinnorna svarade på frågorna så sjönk risken att få en blodpropp.

 • Minskad risk för diabetes typ 2

– I studien kunde vi se att risken för att få typ 2 diabetes minskade med 40 procent hos de som solade. Det finns även en del experimentella studier gjorda på detta där man gett möss UV-strålning och de möss som fick strålning fick även en bättre sockeromsättning och lägre kolesterolvärden.

 • Minskad risk för autoimmuna sjukdomar

– I studien såg vi en nästan trefaldig minskning av risken för autoimmuna sjukdomar som reumatism och MS hos de som solade. Min tro är att det här är D-vitaminberoende precis som att överlevnaden i cancer blir något bättre på grund av D-vitamin.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Hemmatest - D-vitamin test

Quicktest

Hemmatest - D-vitamin test

199,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Kan solkräm vara skadligt? Hudläkarna reder ut

 2. HUDVÅRD

  Så lång tid tar det för huden att läka efter en solbränna

 3. HUDVÅRD

  Lindra solskador – tips för dig som blivit solbränd

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.