Bältros drabbar inte bara äldre – här är allt du behöver veta

Publisert:

Alla som haft vattkoppor kan få bältros.

Och de brännande blåsorna kan drabba vem som helst.

– Bältros hos unga är underskattat, säger professorn och överläkaren Tomas Bergström

Får du blåsor på ena sidan av kroppen kan det vara bältros. En reaktivering av ditt gamla vattkoppsvirus. Och nej, bältros är inte enbart något som drabbar äldre. Alla som haft vattkoppor kan få det.

– Bältros kan man få hela livet. Det blir vanligare ju äldre man blir. Men bältros hos unga är underskattat. Och får man bältros som ung så är risken att man får tillbaka det flera gånger i livet större, förklarar Tomas Bergström som är professor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Har man haft ett herpesmunsår så har man koll på hur bältros känns. Herpes och bältros är nämligen släkt med varandra.

– De är närmaste släktingar och har liknande beteende. Bältros ger ofta en gruppering av blåsor som sitter på ena sidan av kroppen. Tänk munsår så förstår du hur de ser ut, Bältros kan dock sitta var som helst på kroppen. Bålen är vanligast men de kan också sitta i ansiktet eller på ett ben.

– Precis som vid munsår kan man ha en stickande känsla innan det slår ut. Det är likadant med bältros men mer. Bältros ger samma typ av smärta men betydligt starkare. Får man ett större utbrott av bältros kan man även få feber men de vanligaste symtomen är smärta och utslag.

Har man mycket ont, utslag i ansiktet, nedsatt immunförsvar eller känner dig mycket sjuk ska man söka vård. Söker man tidigt för bältros finns det även antivirala läkemedel mot bältros.

Tomas Bergström är professor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Tomas Bergström är professor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Smitta vid bältros

Har man bältros kan man smitta de som inte haft vattkoppor med vattkoppor. En bältrosblåsa har lika mycket virus som en vattkoppsblåsa. Och det är mycket virus. Bältrosblåsorna är dock ofta koncentrerade till ett område på kroppen. Täcks det här stället av kläder är man inte lika smittsam. Men exakt vad som smittar och hur försiktig man bör vara när man har bältros är svårt att säga.

– Vi brukar säga att har man bältros brukar man säga att man ska vara försiktig med gravida kvinnor som inte haft vattkoppor samt de som har sämre immunförsvar.

Kan man gå till jobbet om man har bältros?

– Nja, det beror på vad man har för arbetskamrater. Det är inte någon större risk om alla är friska men det finna alltid en risk att någon har nedsatt immunförsvar.

Kan det smitta via luften?

– Vattkoppor brukar man räkna som en av de få luftburna smittorna vi har. Jag tror att risken för luftburen smitta vid bältros är väldigt liten, men jag skulle inte säga att den inte finns.

Kan bältros smitta innan det brutit ut som vattkoppor kan?

– Det vet vi inte. Jag skulle inte tro det. Vattkoppor brukar man säga att man kan ha i luftvägarna innan de har brutit ut. Men om man har bältros i luftvägarna eller inte det vet man inte. Det är inte undersökt ordentligt. Men jag har aldrig varit med om det.

Visst är det så att bältros kan ge vattkoppor men vattkoppor kan inte ge bältros?

– Det vanliga lärobokssvaret är att man inte kan få bältros av vattkoppor. Men jag är inte så säker på det längre. Vi har ägnat stor möda åt att kartlägga genetiken och sett att flera virusstammar kan para sig. Det talar för att man rent teoretiskt kan bli infekterad med vattkoppsvirus flera gånger, även om det nog är väldigt ovanligt.

För det är ju annars en gammal sanning eller hur?

– Ja, och det är det vanliga, det gäller nästan alltid men nu har man sett äldre mor- och farföräldrar som fått bältros efter att ha träffat barnbarn med vattkoppor. Jag brukar i alla fall säga att har man nedsatt immunförsvar så ska man inte utsätta sig för barn med vattkoppor för att vara på den säkra sidan.

Komplikationer

Bältros går oftast över efter två veckor. Smärtan är värst första veckan och vecka två är en läkningsfas. Man kan även få komplikationer av sjukdomen. Den vanligaste är att smärtan inte går över.

– Det här kan hända även i yngre ålder men det är mer ovanligt. För dem över 70 år är risken större och i värsta fall kan smärtan sitta i resten av livet för dem.

Har man bältrosblåsor i ansiktet kan man även få en infektion i ögat

– Får man smärta i ögat är det viktigt att en läkare tittar på det.

– Det finns många andra komplikationer också, framför allt på nervsystemet. I form av hjärnhinneinflammation och även andra komplikationer på nervsystemet

En av de komplikationerna är Ramsay Hunts syndrom som artisten Justin Bieber drabbades av i somras då han blev förlamad i halva ansiktet. Ett tillstånd som kan ta tid innan det försvinner.

Vaccin mot bältros

En av fem får någon gång bältros. Varför viruset reaktiveras hos vissa och inte hos andra vet man inte säkert men ett svagare immunförsvar tros vara en del av förklaringen.

– Om alla skulle bli 100 år så skulle hälften varit med om bältros. Det verkar vara så att immunförsvaret blir lite tröttare när man blir äldre och det vet vi är en riskfaktor.

Det finns vaccin mot både vattkoppor och bältros men de ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet.

– Vi har ingen allmän vaccination mot varken vattkoppor eller bältros. Det har de i många andra länder. Men det är ju absolut någonting som diskuteras.

I dag får den som önskar själv betala för sitt bältrosvaccin. Det rekommenderas att man gör detta när man är över 50 år.

https://app.tipser.com/pos/inventory/601014a7becc5900018c364a

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.