Så låg är nya kroppstemperaturen

  • Ida Söderberg
Publisert:

Du berättar i fikarummet att du har låg temperatur.

Och blir lite hånad.

”Ingen har feber vid 37,5 grader”, säger kollegorna. Men forskningen kan faktiskt ge dig rätt.

37 grader – det är tempen vi alltid förhållit oss till.
37 grader – det är tempen vi alltid förhållit oss till.

Du är i full färd med att baka och du gör som du alltid gör. Känner efter med fingret om degspadet är fingervarmt innan du blandar i jästen. Alltså, prick 36,4 grader.

Ryckte du till? 

Den är ju 37 – det vet ju alla.

1868 fastslog läkaren och forskaren Carl Reinhold August Wunderlich att medeltemperaturen i människans kropp var 37 grader. Han upptäckte också att kvinnor är lite varmare än män och att äldre människor har en lägre temperatur än yngre. Hans forskningsresultat stämde nog – då. Men på senare år har mänskligheten uppenbarligen blivit lite, lite kyligare.

2002 gick forskare igenom 20 studier från 1935 till 1999 och upptäckte att medeltemperaturen var 36,4 grader – ungefär en grad lägre än vad vi tidigare lärt oss. 2017 genomfördes en studie på fler än 35 000 patienter som bekräftade den nya temperaturen.

Nyligen bestämde sig forskare på Stanfords universitet för medicin att ta reda på vad som egentligen gäller. Teamet undersökte fler än 600 000 temperaturmätningar som tagits på människor under ett spann av 150 år. Resultatet publicerades 2020: Kroppstemperaturen hade faktiskt gått ner till 36,4. 

Vad beror den nya kroppstemperaturen på? 

Författarna till studien föreslår att det kan vara så att vi har en lägre ämnesomsättning. När Wunderlich – den första forskaren – tog tempen på människor levde 2 till 3 procent av populationen med aktiv tuberkulos. Dessutom är vi i dag friskare överlag. Vi har inte på samma sätt kroniska infektioner, vi har bättre tandhygien – och förstås tillgång till antibiotika, skriver sajten Discovermagazine. 

När har jag feber? 

Infektionsforskaren Aimalohi Ahonkhai, som jobbar på Vanderbilt-universitet för global hälsa, säger att patienter ska komma ihåg att temperaturen bara är en enskild bit av information och att läkaren behöver mer för att kunna göra en helhetsbedömning av din hälsa. 

”Stressa inte över siffrorna på termometern, det finns inte ett nummer som betyder feber och det har aldrig funnits”, säger hon till Discovermagazine.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Redaktionens val

  1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

    Sjukdomarna som kan ge afasi

  2. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

    Postcovid – fortfarande en gåta

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Ida Söderberg Wellness och Aftonbladet Family. Utbildad på journalistprogrammet i Sundsvall. Har också läst ett år psykologi på Umeå universitet.