Experten: De bör ta den fjärde vaccindosen

Publisert:

Ett, två, tre – och fyra.

Nu är det dags för en extra dos vaccin mot covid.

Vaccinforskaren Matti Sällberg reder ut om du ska ta den – och varför.

Alla över 65 år och de som tillhör riskgrupper rekommenderas att ta en fjärde dos covidvaccin. Nu erbjuds även åldersgruppen 18–64 detta i vissa regioner. För dem handlar det dock inte om någon rekommendation från Folkhälsomyndigheten utan ett erbjudande.

”När det gäller åldersgruppen 18 till 64 år så finns ingen myndighetsrekommendation om att ta en påfyllnadsdos i höst. Generellt bedöms övriga som inte omfattas av rekommendationen om höstdos ha ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död om de har vaccinerat sig enligt rekommendationerna. Men regionerna ska se till att det finns en möjlighet för personer inom åldersgruppen 18 till 64 år att ta en påfyllnadsdos”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Att närma sig 65, ha diabetes, nedsatt njurfunktion, fetma eller högt blodtryck är några av skälen som nämns för att ta dosen i åldersgruppen 18–64 år.

”Personer mellan 18 och 64 år rekommenderas inte uttryckligen ytterligare en påfyllnadsdos men Folkhälsomyndigheten förordar att den ska erbjudas kostnadsfritt”, skriver man på Region Stockholms hemsida där man nu kan börja boka tider.

Så, ska åldersgruppen 18–64 ta fjärde dosen eller inte?

– Ja, av flera orsaker, säger Matti Sällberg som är professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska Institutet.

– Det är en debatt runt det här och det är ju på mer frivillig basis just nu och det beror väl lite på osäkerheten kring hur hösten kommer se ut, blir det mycket smitta, måste vi vaccinera oss? Men blir det en kraftig spridning av virus så är det bara bra att vara vaccinerad, då skyddar man både sig själv från allvarlig sjukdom plus att man minskar risken för överbelastning av sjukvården.

Matti Sällberg är professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet.
Matti Sällberg är professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet.

Men om man är i 20, 30-årsåldern och frisk i övrigt?

– Hos många har immunförsvaret klingat av eftersom det var sex till nio månader sedan man tog tredje dosen. Då är det definitivt en fördel att ta fjärde dosen. Jag kan inte se någon nackdel med att ta vaccinet. Det har ju visat sig igen och igen och igen att det här är säkra vaccin och de har en skyddseffekt men den klingar av så det behöver vi fylla på. Det är inte skadligt att ta vaccinet. Jag skulle rekommendera alla som blir erbjudna att ta en fjärde dos.

Är vaccinet anpassat för omikron eller kommer det nya vaccin som är det?

– Det kommer att komma uppdaterade vaccin men exakt när vet jag inte. Men utan tvekan, man ska inte sitta och vänta på att det dyker upp ett nytt utan ta det som finns nu. Man har redan av sina två eller tre tidigare doser och eventuella infektioner ett bra grundskydd. Tar man en fjärde dos kommer man att ha ett jättebra immunförsvar inom ett par dagar. Det blir en väldigt snabb aktivering. Det här har i princip effekt direkt, man behöver inte vänta en månad.

Annons

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.