Män som åker Vasaloppet har större risk för hjärtproblem

Publisert:

Vasaloppsåkare löper högre risk att behöva en pacemaker.

I alla fall de som är män, snabba i spåret och har åkt mellan Sälen och Mora flera gånger. Det visar ny svensk forskning.

En man i tajta skidkläder, pustandes i en av de främre klungorna i Vasaloppet med snoret rinnande ner för hakan. Är inte det sinnebilden av en hälsosam människa?

Nya studier visar dock att just den här mannen, som är riktigt vass på Vasaloppet och som har åkt det flera år i rad faktiskt löper större risk att få hjärtproblem än de som står och tittar på vid sidan av.

Det handlar om en svensk studie där man undersökt risken att få en pacemaker inopererad. Man har jämfört 209 000 män och kvinnor som åkt Vasaloppet mellan åren 1989 och 2011 med 532 000 personer som inte är skidåkare.

Resultatet visar att risken att få en pacemaker är 14 procent högre bland de manliga skidåkarna. Högst risk hade de som kör snabbt, enligt Niclas Svedberg som är en av forskarna bakom studien samt överläkare och biträdande verksamhetschef i kardiologi vid Falu lasarett.

– Det är spännande resultat. Framför allt att risken för implantation av pacemaker verkar vara högst bland männen som åkte snabbast och hade avverkat många Vasalopp, säger han till Dagens Medicin.

Fysisk aktivitet i sig är dock inte farligt för hjärtat utan fortfarande väldigt viktigt. Resultatet kan ha sin förklaring i fibrosbildning.

– Det är en relativt liten riskökning, och eftersom studien är av observationstyp kan vi inte bevisa några orsakssamband. Men en teori är att elitidrottare får en viss fibrosbildning i hjärtats retledningssystem. Det kanske kan förklara skillnaden som ses, säger Niclas Svedberg.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.