Så stor är risken att dö under samlag

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Sex kan vara väldigt ansträngande och måste förstås var väldigt påfrestande för hjärtat, eller?
I en brittiska studie har man undersökt alla fall av plötsligt hjärtstopp under 26 år för att ta reda på hur många av dessa som egentligen inträffade under en sexakt.

Vi har sett det flera gånger på film, en äldre man får plötsligt hjärtstopp och dör under sexakten. Och visst, sex kan vara en ganska krävande aktivitet och en påfrestning för hjärtat. Men hur stor är egentligen risken att dö av plötsligt hjärtstopp under sexakten. Det har brittiska forskare undersökt. Och svaret är att risken är ... ganska låg.

Den brittiska studien som nu publicerats på medicinska tidskriften Jama Cardiology har undersökt alla fall av plötsligt hjärtstopp på St. George’s university of London hospital mellan januari 1994 och augusti 2020 vilket totalt var 6 847 dödsfall.

Av de här nära 7 000 fallen hade endast 17 stycken, 0,2 procent, dött av plötsligt hjärtstopp under eller inom en timme efter sex. Elva av dem var män och sex stycken var kvinnor. Medelåldern på de här offren var 38 år. Ungefär hälften av dem hade tidigare hjärt- och kärlsjukdomar. För den andra halvan var dödsorsaken plötsliga arytmier.

Behöver inte avstå sex

– Det är ingen överraskning att så få dog av hjärtstopp under sexakten. Det finns så många saker som kräver mer energi än att ha sex. Folk borde oroa sig lika mycket för att gå upp för trappan som för att ha sex. Du behöver göra ganska så akrobatiska saker för att göra av med mer energi än så under samlag säger amerikanska hjärtspecialisten Martha Gulati till US News.

Hjärtläkaren och professorn David Erlinge instämmer

– En del patienter är oroliga, men rådet är att inte avstå från sex. Vi brukar alltid rekommendera så mycket fysisk aktivitet som möjligt, men att man bör trappa upp den successivt så att man vet var gränsen går, säger han till Dagens Nyheter.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Monogamy Erotiskt Spel på Svenska - TESTVINNARE

vuxen

Monogamy Erotiskt Spel på Svenska - TESTVINNARE

279,00 kr349,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Forskare: Hulken riskerar stroke och demens

 2. SEX

  Manliga preventivmedel som forskarna hoppas på

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Viagra kan minska risken för alzheimer

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.