Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Pollenallergi: Så lindrar du besvären

Expertens bästa tips mot hösnuva

  • Maja Eriksson
Publisert:

Våren är en underbar årstid, men för alla med pollenallergi är värmen inte alltid lika välkommen.

Så här års lider många av rinnande näsor, nysningar och kliande ögon.

Här ger experten sina bästa tips för att klara pollensäsongen.

Pollenallergi, eller säsongsbunden allergi som det också kallas, blir allt vanligare i Sverige. Medan vissa kanske bara blir lite snuviga under kort tid, kan andra uppleva stora problem som gör det svårt att leva ett normalt liv under i princip hela sommarhalvåret.

– Sverige är ett avlångt land och vädret skiljer mycket mellan norr och söder. Redan i februari blommar hasseln på vissa platser och pollensäsongen pågår sedan ända in på hösten när exempelvis gråbo har sin blomningstid. Två vanliga orsaker till säsongsbunden allergi är björkpollen, där halterna är högst just innan lövsprickning, och gräs där pollenhalterna brukar vara som högst runt midsommar och framåt, berättar Jenny Ekman Karlsson, leg. apotekare och farmaceutchef på nätapoteket MEDS, som här ger sina bästa råd för att klara pollensäsongen.

Jenny Ekman Karlsson

Tips på produkter som lindrar pollenallergi

Antihistamintabletter

– Om du tar tabletten på morgonen så har du högsta effekt under dygnets vakna timmar. Men det viktigaste är att man kommer ihåg att ta sin medicin, så försök att hitta en regelbunden vana att hänga upp det på, till exempel att ta tabletten till frukost, säger Jenny.

Desloratadine Sandoz är ett receptfritt läkemedel som snabbt och effektivt lindrar symtom vid allergisk rinit. Har man allergisk rinit så kan vanliga symtom vara nysningar, rinnande eller kliande näsa, gomklåda och kliande, röda eller vattniga ögon. Desloratadine Sandoz ger effekt inom 1/2-1 timme och lindrar dina allergiska symtom i upp till ett dygn.

Köp antihistamintabletter hos MEDS här. [Extern länk]


Loratadin Orifarm är också ett receptfritt läkemedel mot allergiska besvär i näsa och ögon som kan orsakas av bl. a. pollen, kvalster eller damm. Passar om du är allergisk och har symtom som nysningar, rinnande och kliande näsa samt klåda och sveda i ögonen. Kan även ordineras av läkare för att behandla symtomen vid långvariga nässelutslag.

Köp Loratadin Orifarm hos MEDS här. [Extern länk]


Nässpray

– Många nässprayer (och även ögondroppar) behöver man ta två gånger om dagen för att ha full effekt över dygnet. Vissa läkemedel verkar mer förebyggande och då kan det vara bra att påbörja behandlingen en tid innan man förväntar sig att besvären kommer, tipsar Jenny.

Livostin nässpray används vid allergisk snuva och ger effekt inom ca 15 minuter genom att blockera effekten av histamin i näsan. Histamin är det ämne som frisätts i kroppen vid allergiska reaktioner och det kan ge rinnsnuva, nästäppa och klåda i näsan.

Köp Livostin nässpray hos MEDS här. [Extern länk]


Physiomer Strong Jet har en stark stråle som kraftigt sköljer rent näsan och bihålorna. Rengör näsgångarna och underlättar andningen. Fuktar och återställer nässlemhinnan och förebygger sekundära infektioner i öron, näsa och hals. Rekommenderas av öron-näsa-halsspecialister och kan användas vid stort obehag vid andning på grund av kroniska eller infektiösa näs- eller bihålebesvär. Innehåller naturligt, isotont havsvatten.

Köp Physiomer Strong Jet hos MEDS här. [Extern länk]


Ögondroppar

Livostin ögondroppar är receptfritt vid korttidsbehandling av allergiska besvär som röda, svullna, rinnande och kliande ögon. Livostin motverkar en allergisk reaktion genom att blockera effekten av histamin. Det är histaminet som ger röda, svullna och kliande ögon som tåras. Effekten inträder efter cirka 15 minuter.

Köp Livostin ögondroppar hos MEDS här. [Extern länk]


Ansiktsmask som hjälper mot pollen

Urban Air Mask 2.0 från Airinum ger en helt ny nivå av skydd, komfort och design och är framför allt framtagen som skydd mot luftföroreningar. Den kommer i 4 olika storlekar (XS-L) och du har dessutom möjlighet att tvätta och återanvända masken. Masken filtrerar ut luftföroreningar (PM 2.5) och partiklar ner till en storlek så liten som 0.3 micrometer. Detta betyder ett skydd mot följande; PM 0.3-10, damm, luftföroreningar, pollen, diverse allergener samt olika bakterier.

Köp ansiktsmask hos MEDS här. [Extern länk]

Jenny Ekman Karlssons bästa tips för att lindra pollenbesvären:

  1. När halterna är höga kan det vara bra att duscha och byta kläder när man varit ute för att skölja bort pollen från hud och hår. Många blir också hjälpta av att skölja näsan med exempelvis en näsdusch med koksaltlösning.
  2. Om du vet att du brukar reagera, förlägg din utomhusträning på morgonen och efter regn. Då är halterna av pollen i luften lägre.
  3. Undvik att torka tvätt ute när pollenhalterna är höga för att få in mindre pollen i inomhusmiljön. Det kan också vara en bra idé att sova med stängt fönster under de perioder du brukar ha mycket besvär.
  4. Undvik att vistas i miljöer med allmänt irriterande ämnen, exempelvis tobaksrök under de perioder du brukar ha besvär.
  5. Det finns särskilda pollenmasker att köpa för dem som får besvär från luftvägarna vid höga pollenhalter.

Köp din pollenmask hos MEDS här. [Extern länk]

Tänk på att...

Om du är gravid eller ammar ska du alltid kontakta vården innan du använder allergimedicin. Det gäller även vid behandling av små barn och om dina besvär är svåra och framförallt om de påverkar andningen.

En del personer blir trötta av allergitabletter och då kan man testa en annan sort. Det finns flera typer av antihistaminer och det är ganska individuellt hur mycket biverkningar de ger. Ibland kan man också behandla biverkningar som exempelvis torra ögon eller torra slemhinnor i näsan.

Beroende på svårighetsgrad och behandlingslängd kan man välja olika typer av medicin. Vissa verkar snabbt och andra ger en mer långsiktig effekt. Fråga personalen på apoteket eller prata med en farmaceut hos MEDS för rådgivning.

Tänk också på att en envis förkylning i pollentider inte sällan innebär pollenallergi, speciellt om du nyser mycket och flera gånger i följd.

Varför blir man pollenallergisk i vuxen ålder?

– Tyvärr finns inga garantier för att man inte ska drabbas även om man inte har haft besvär som barn. De dagar som pollenhalterna är som högst kan alla få besvär, även om man inte är allergisk, men då brukar de vara lindrigare och gå över snabbare. Får du kraftiga besvär och framför allt besvär som påverkar andningen är det viktigt att du kontaktar sjukvården, avslutar Jenny.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.
Hemmatest - Allergitest

Quicktest

Hemmatest - Allergitest

195,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.