Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Så blir du av med långvarig smärta

Därför går det onda inte över

 • Maja Eriksson
Publisert:
Carin Hjulström och Karsten Ahlbeck, författare till boken ”Överlista smärtan”.
Carin Hjulström och Karsten Ahlbeck, författare till boken ”Överlista smärtan”.

Lider du av smärta som aldrig går över vad du än gör? Smärta som kommer och går på flera olika ställen, trots att din ursprungliga skada borde vara läkt? Då är du inte ensam.

– Man beräknar att två miljoner svenskar lider av långvarig smärta. Det är ett enormt problem som tyvärr är okänt inom vården, men det finns faktiskt metoder för att överlista smärtan och kunna leva normalt igen, säger Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist.

Att leva med smärta gör dig begränsad i vardagen, ledsen och uppgiven, och i många fall deprimerad. Kanske har du gång på gång sökt hjälp inom vården, men känt dig ensam och misstrodd när du fått höra att det inte syns något på proverna eller på röntgen. Smärtan blir till sist en del av livet och du vänjer dig vid att alltid ha ont, samtidigt som du avstår från aktiviteter och annat du tidigare njutit av.

En vardag som författaren Carin Hjulström känner igen efter långvariga problem med smärta i kroppen. Efter otaliga besök hos lika många läkare blev hon till sist remitterad till en smärtklinik, där fokus ligger på att behandla smärtan, snarare än att hitta orsaken till problemen.

Överlista smärtan

Hjulström, Carin, Ahlbeck, Karsten

Överlista smärtan

249,00 kr

Läs mer

Wellness shop

– Jag hade kämpat så länge med att få hjälp att jag inte trodde att det fanns något att göra. Men när jag träffade Karsten Ahlbeck på smärtkliniken så berättade han att jag är ett typexempel på långvarig smärta. Han sa att felet satt i hjärnan – att hjärnans smärtcentrum hade hakat upp sig hos mig och blivit som ett brandlarm som inte gick att stänga av. Trots att jag hade vandrat genom vården i över tio år hade ingen läkare sagt det tidigare.

– Jag kände att det här är en nyhet som jag måste dela med mig av, det måste bli en bok! Efter många om och men lyckades jag övertala Karsten att skriva den tillsammans och resultatet blev ”Överlista smärtan”.

Vad är långvarig smärta?

– Om du gör illa benet så gör det ont i benet, om du gör illa knät så gör det ont där. Men vid långvarig smärta så är problemet inte längre kvar på stället där smärtan uppstod. Enkelt förklarat så handlar långvarig smärta om ett biologiskt problem i hjärnan. Men vi pratar inte om en psykisk sjukdom eller att man ”inbillar sig” att man har ont. När smärtan bitit sig fast uppfattar hjärnan helt enkelt det plågsamma tillståndet som kroppens nya normala. När hjärnan har en massa smärtsignaler att ta hand om får den ju mindre energi att ta hand om det den borde ägna sig åt vilket kan leda till exempelvis depression, sömnbrist, minskad sexlust, minnessvårigheter och utmattning, berättar Karsten Ahlbeck, som till sist gav efter för Carins övertalningsförsök om att skriva boken.

Han menar att ingen ska behöva gå runt och lida av sina smärtproblem och att det är synd att kunskapen är så begränsad. Det är dock inte så konstigt, med tanke på att fenomenet ”långvarig smärta” inte ens finns med bland kurserna på läkarprogrammet, trots att det alltså berör två miljoner svenskar.

– Många läkare fokuserar bara på var smärtan uppkom och om du har ont någonstans så måste det betyda att något är fel. Det kan innebära att man diagnostiserar patienter felaktigt, att vissa som lider av långvarig smärta får höra att de har en reumatisk eller neurologisk sjukdom, just för att läkaren inte hittar någon annan förklaring till det onda, menar han.

Carin Hjulström och Karsten Ahlbeck.

Programmera om hjärnan

När man behandlar långvarig smärta ligger fokus på att hantera själva smärtan.

– Det första som Karsten lärde mig var att sluta leta efter orsaken. När man har haft ont länge spelar den ursprungliga orsaken inte längre någon roll. Den skadan är läkt sedan länge och problemet sitter alltså i hjärnans smärtcentrum. För att få bukt med långvarig smärta behöver man släppa dessa tankar och bara fokusera på smärtlindring istället, säger Carin.

Det andra hon fick lära sig var att acceptera smärtan i relation till rörelse.

– Om du är färdigutredd och ingen hittar någonting som är fel så är det ingenting som kommer gå sönder om du rör dig, även fast det gör ont. Vi är programmerade att vila och hålla stilla kroppsdelar som gör ont, men vid långvarig smärta behöver vi tänka annorlunda. Vi behöver helt enkelt programmera om hjärnan så att de felaktiga smärtsignalerna sakta suddas ut, täcks över med nya rörelseminnen och blir normala igen. För att lyckas med detta går man igenom olika steg och vi förklarar alla dessa ordentligt i boken.

Rätt läkemedel gör skillnad

Både Karsten och Carin vill också förtydliga att det är viktigt att få hjälp att hitta rätt medicinering för sin långvariga smärta.

– Med rätt läkemedel kan man filtrera bort de värsta smärtorna så man orkar komma igång och röra på sig, menar Carin.

– Samtidigt är det viktigt att förstå att alla smärtstillande läkemedel fungerar olika och att det handlar om att hitta rätt sort för just din smärta. Vi har ett helt läkemedelskapitel i boken som förklarar vilken medicin som hjälper mot vad, samt varför det du provat tidigare kanske inte fungerat, fyller Karsten i.

Författarna menar att alla tips i boken kanske inte passar alla, men att alla med långvarig smärta kan hitta någonting att ta med sig.

– När man lever med långvarig smärta så är man otroligt trött och utmattad, och man kanske varken orkar eller vågar prova en ny metod, med risk för att bli besviken igen. Vi har därför skrivit boken på ett enkelt och pedagogiskt sätt, med konkreta tips och förklaringar, för att det ska bli lätt att komma igång och hitta lösningar i sin vardag. Boken finns dessutom som ljudbok för den som föredrar att lyssna sig genom våra tips, säger Carin.

Bli av med långvarig smärta med boken ”Överlista smärtan”.

Så har boken hjälpt andra

Feedbacken kring boken har varit överväldigande och människor hör av sig dagligen till författarna för att tacka för en revolutionerande bok.

– En kvinna skrev att vi hade räddat hennes liv. En annan hörde av sig och berättade om sin man som på grund av ryggproblem inte kunnat aktivera sig alls, men som nu kunde följa med på jakt för första gången på flera år. Som läkare är det helt underbart att höra att man lyckats hjälpa någon att må så bra, tack vare väldigt enkla metoder, berättar Karsten.

– Ja, verkligen! Jag tycker så synd om alla som går runt och har ont i så många år, utan att ens veta att det faktiskt går att må bättre. Den här boken hjälper dig att programmera om ditt smärtsystem och börja leva igen. Du får en nystart och kan äntligen göra allt det där som du senaste åren kanske bara vågat drömma om, avslutar Carin.

.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)


Redaktionens val

 1. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Massageverktyg: Bli av med smärta i rygg och axlar

 2. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Livskoden enligt hjärnan – Så får du en stark hjärna

 3. HÄLSOKOST

  Gurkmeja - alla fördelar med att äta superroten

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.