Raynauds fenomen – dina vita fingrar kan vara sjukdom

 • Victor Johansson
Publisert:

Vita fingrar – kallat Raynauds sjukdom – är ett fenomen där blodförsörjningen minskar i kroppen. Vintertid tycks besvären öka.
– Det vanligaste är att man inte har någon bakomliggande sjukdom eller förklaring, säger överläkare Johan Elf.

Raynauds sjukdom sägs framför allt triggas av två orsaker: Kyla och känslomässig stress. Blodförsörjningen minskar i fingrar och tår som vitnar och domnar. Fläckarna kan både göra ont och kännas obehagliga.

Vad orsakar Raynauds sjukdom?
– Raynauds sjukdom orsakas av tillfällig och överdrivet kraftig kärlsammandragning i huden vid exponering för kyla eller stress, säger Johan Elf, överläkare och docent vid Koagulationscentrum SUS i Malmö. Det drabbar upp emot var femte kvinna och var tionde man under livet. Kärlsammandragningen är i grunden en normal skyddsmekanism för att kroppen skall bevara värmen vid kyla eller omfördela blodcirkulationen till hjärta och muskler vid stress (reaktionen vi får när vi behöver fly eller fäkta).

Johan Elf är överläkare och docent vid Koagulationscentrum SUS i Malmö

Symptom på Raynauds sjukdom

Det behöver inte vara låga minusgrader för att symtom ska uppstå. För vissa kan det räcka med att skölja händerna i kallt vatten eller att sitta ute en tidig vårdag.

– Oftast drabbas fingrar och tår. Under en attack blir fingrarna först vita eller blåa av blodbrist med en skarp gräns mot normal hud, det kan sticka och domna. När kärlsammandragningen sedan börjar släppa blir det ofta en överdriven kärlvidgning då fingret ofta blir rött, svullet och en bultande smärta kan uppstå. Den klassiska Raynauds-attacken har tre faser: vit, blå och sedan röd.

Primär och sekundär

Det finns två varianter av Raynauds sjukdom: primär och sekundär. Den förstnämnda uppstår utan bakomliggande sjukdom och den sistnämnda är kopplat till andra besvär så som reumatisk sjukdom och åderförkalkning.

– Det vanligaste är att man inte har någon bakomliggande sjukdom eller förklaring, så kallad primär Raynauds. Detta är ett godartat tillstånd och kräver oftast ingen specifik utredning eller behandling. Vid sekundär Raynauds är besvären oftast mer uttalade och kan i värsta fall ge sårbildning på fingertoppen eller tån. Orsaken kan då vara en bakomliggande sjukdom, till exempel reumatism (inflammerade/förtjockade kärl), hypothyreos (låg ämnesomsättning), överskott av röda blodkroppar (trögt blodflöde) eller tidigare köld- eller vibrationsskador (skadade små kärl).

Den klassiska Raynauds-attacken har tre faser: vit, blå och sedan röd.

Så behandlas Raynauds sjukdom

Den primära typen av Raynauds sjukdom visar sig oftast i 15–30-årsåldern. Det är en variant som tros vara ärftlig och ger oftast mildare symtom. Den sekundära varianten – mer sällsynt – brukar komma först efter 40-årsåldern.

– Vid primär Raynauds sätts ingen direkt behandling in. Det man själv kan göra är att sluta röka eller snusa eftersom nikotinet är kärlsammandragande. Klä sig varmt med bra mössa, vantar och skor, ullstrumpor, äta regelbundet och undvika undervikt. Om man ofta använder vibrerande verktyg bör denna aktivitet undvikas. Bra att veta är att vid sekundär Raynauds kan vissa kärlsammandragande läkemedel förvärra besvären. Exempelvis läkemedel mot ADHD, bantningspreparat, migränmediciner och så kallade betablockare.

– Om man inte blir bättre efter egenvård kan det vara aktuellt att söka läkare för undersökning och en mindre utredning. Man kan då prova en förebyggande medicin på recept, till exempel nitroglycerinsalva eller en kärlvidgande tablett som nifedipin eller amlodipin. Vid sekundär Raynauds är det viktigt att behandla den bakomliggande sjukdomen och man kan också behöva genomgå en mer omfattande utredning och prova kraftigt kärlvidgande mediciner.

Ta av ringar

Utöver varma kläder och undvikande av nikotin finns det fler knep för den som lider av Raynauds sjukdom. Ta av ringar på fingrarna, de kan leda kyla och störa blodcirkulationen. Dessutom finns risken att de hindrar blodflödet i steg två när kärlen öppnas och cirkulationen kommer i gång igen. Det kan också hjälpa att smörja in området med en fuktgivande handkräm om du lätt får torr eller sprucken hud. Ett annat råd är att undvika stress: det påverkar blodtryck och blodkärl och kan ha effekt på sjukdomen, likaså är sömn viktigt – sömnbrist är kopplat till just stress och kan förvärra symptomen. Avslutningsvis: motionera! Knepet som tycks lindra kroppens flesta besvär. I detta fallet förbättras blodcirkulationen och kroppens förmåga att producera värme.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

St. Moritz vantar timber wolf

NEWPORT

St. Moritz vantar timber wolf

500,00 kr999,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Viagra kan minska risken för alzheimer

 2. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Nattliga svettningar – då behöver du söka vård

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Säsongens influensa 21/22 är här – så skyddar du dig

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Victor Johansson