Så lär du dig leva med fibromyalgi

 • Jessica Holm
Publisert:

Har du fått diagnosen fibromyalgi eller misstänker du att du är drabbad? Då tillhör du kanske den cirka kvarts miljon svenskar som lever med kronisk smärta och trötthet. Men det går att må bra – om du vet hur du ska hantera din situation.

Fibromyalgi – en svårdiagnostiserad sjukdom

Ständig smärta trots vila, tung trötthet, sömnstörningar och så kallad ”hjärndimma”. Symptomen vid smärtsyndromet fibromyalgi kan vara tuffa att leva med. Faktum är att grunden till att må bättre är att acceptera sin livssituation och kunna hantera sin smärta mentalt och fysiskt.

– Vi brukar säga att det viktigaste är att lära sig må bra med sin fibromyalgi, inte trots den. Att acceptera smärtan och prova sig fram till vad man mår bäst av är det mest effektiva, säger Marie-Louise Olsson, ordförande i Fibromyalgiförbundet.

Sjukdomen fibromyalgi är känd sedan länge, men det var först på 1980-talet som diagnosen verkligen accepterades. Den exakta orsaken till vad som utlöser sjukdomen är fortfarande till stor del okänd. Men studier visar att smärtregleringen i centrala nervsystemet inte fungerar som den ska hos personer med fibromyalgi. Studierna visar även att en psykisk
överbelastning är vanligt förekommande.

– För mig personligen gick det relativt enkelt att få min diagnos. För många kan det ta flera år. Det är en svårdiagnostiserad sjukdom, även om det finns vissa kriterier med antal punkter på kroppen som ska smärta och så vidare. Att fibromyalgi numera är accepterat som en ”riktig” sjukdom och att alla blir mer medvetna är självklart viktigt för att personer med fibromyalgi ska få rätt hjälp, säger Marie-Louise.

Viktigt med rörelse

Grunden till att en person med fibromyalgi upplever mycket smärta beror på att hjärnan har blivit smärtöverkänslig och feltolkar kroppens signaler. Samtidigt fungerar kroppens egna smärthämmande system inte lika väl och smärtcellerna blir extra känsliga.

Enkelt förklarat når smärtsignalerna hos en person med fibromyalgi felaktigt hjärnan och säger till kroppen att den har ont. Hos en frisk person klarar istället hjärnan av att filtrera bort dessa signaler. När man har ont kan det ta emot att aktivera sig, av rädsla för ökad smärta. Därför rör sig många med fibromyalgi alldeles för lite.

– Stillasittande är inte alls bra för oss. Däremot är det viktigt att hitta en bra nivå och de former av aktivitet som passar en själv. Ingen person med fibromyalgi är den andra lik, och vad som passar någon kanske inte passar alla. Vattengymnastik är ett exempel på något som fungerar bra för många, säger Marie-Louise Olsson.

Vanligt med glömska

Marie-Louise Olsson berättar att många med fibromyalgi också upplever kognitiva svårigheter, som glömska och problem med att fokusera. Sömnsvårigheter är också vanligt. Även här gäller det att hitta vad som kan hjälpa.

– Jag har fått lära mig att acceptera att jag både är glömsk och har svårt att sova. Men att exempelvis få mycket dagsljus, gå lugna promenader utomhus eller minska sin vardagsstress hjälper många till bättre sömn. Jag kan tipsa om att använda en app för att registrera hur många timmars djupsömn man får ihop och se om de förändringar man gör i vardagslivet ger mer djupsömn, säger hon.

Fibromyalgiförbundet jobbar för att öka förståelsen för sjukdomen fibromyalgi, men också för att hjälpa och stödja personer som drabbas. Personer som är knutna till smärtrehabiliteringen inom sjukvården får ofta professionell hjälp med terapiformer som KBT (kognitiv beteendeterapi) och ACT (Acceptance and Commitment Therapy) – som i förlängningen syftar till att hitta sätt att själv hantera sin sjukdom.

– Eftersom fibromyalgi till stor del handlar om egenvård och att lära sig hur man kan ta kontroll över sin sjukdom har vi på förbundet tagit fram en hälsoportal, som en förmån för våra medlemmar. Det är en digital plattform med information, verktyg och praktiska tips som jag verkligen kan rekommendera för alla med fibromyalgi, avslutar Marie-Louise.

Det här är fibromyalgi

Ordet fibromyalgi betyder värk i muskler och bindväv. Det är ett kroniskt smärtsyndrom som bland annat orsakar:

 • Oförklarlig smärta
 • Ömhet
 • Trötthet
 • Sömnstörningar
 • Kognitiva svårigheter
 • Depression och ångest
 • Matsmältningsbesvär
 • Yrsel
 • Ökad stresskänslighet.

Ofta flyttar sig smärtan mellan olika delar av kroppen och intensiteten kan variera dag för dag.

Om du tror att du är drabbad – sök hjälp inom primärvården, och för gärna dagbok över ditt mående i några månader, så du har en konkret beskrivning.

Källa: 1177.se

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Hjärnkoll på värk och smärta

Natur & Kultur

Hjärnkoll på värk och smärta

332,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Det här är sköldkörteln – allt du behöver veta

 2. MAGE

  IBS kan innebära stort lidande – så vet du om du är drabbad

 3. PMS/ PMDS

  Då ska du söka hjälp för PMS och PMDS

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Jessica Holm