Lindra hosta – läkaren om det enda som fungerar

Publisert:

Lök under sängen, tigerbalsam och receptfri hostmedicin.

Professorn och överläkaren Eva Millqvist avlivar myterna och tipsar om enkla knepen som faktiskt kan lindra din hosta.

Hosta är egentligen något bra. Det är kroppens sätt att göra sig av med okända partiklar som vi andats in. Har vi mycket slem i luftvägarna hjälper hostan oss att få ut det. Men mitt i natten när den river i kroppen och väcker hela familjen kan den kännas otroligt frustrerande.

Receptfria hostmediciner finns det gott om men på senare tid har de fått rykte om sig att faktiskt inte fungera alls.

Finns det något som fungerar mot hosta?

– Det som det finns lite, lite belägg för är faktiskt honung. Där finns det någon eller ett par studier som visar att varmt honungsvatten har en lindrande effekt på hosta. Det är inte effektivt på svår, kronisk hosta men har man förkylningshosta kan man lika gärna ta lite honungsvatten i stället för att gå till apoteket och köpa någon av de totalt värdelösa hostmedicinerna, säger Eva Millgvist som är professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Eva Millqvist, professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Eva Millqvist, professor och överläkare vid avdelningen för lungmedicin och allergologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Så det finns inte någon receptfri hostmedicin som fungerar ens litegrann?

– Nej, det är min fasta övertygelse och jag har varit i ”hostbranschen” i många år.

Hur är det med receptbelagda hostmediciner då, finns det något som fungerar där?

– Den vanligaste som många känner till är Cocillana-Etyfin. Men den är ju morfinbaserad. Visst, den har en hostdämpande effekt men den har också biverkningar. Man får ont i magen, man kan få gallbesvär och den har dessutom en kognitiv påverkan. Man kan också ta morfintabletter men det rekommenderar jag inte. Även kodeinbaserade läkemedel kan ha en dämpande effekt men återigen, det är absolut inte att rekommendera.  Kodein bryts ner på ett oberäkneligt sätt och vissa kan få riktigt svåra biverkningar.

Hur är det med de receptbelagda hostmedicinerna som barn får?

– Nej, jag tror inte på dem. Jag tror att det är mycket placeboeffekten. Som förälder känner man sig lite lugnare om man får en hostmedicin.

Det finns ett knep som väldigt många pratar om och lovordar. Lök i hett vatten under sängen ...

– Den var ny! Jag är tråkig och tror att det är placebo men jag tycker att det verkar ofarligt. I och för sig kan jag väl tro att lite varma vattenångor säkert inte skadar när det är kall och torr luft.

Förr satt man ju över varma vattenångor, hjälper det?

– Jag vet faktiskt inte det. Men när jag var liten och hostade fick jag sitta under ett litet tält som min mormor gjorde och andas in varma vattenångor.

Honungsvatten, det enda sättet att lindra hosta som det faktiskt finns lite belägg för.
Honungsvatten, det enda sättet att lindra hosta som det faktiskt finns lite belägg för.

Att smörja in bröstet eller näsan med tigerbalsam, kan det lindra?

– Man kan ju teoretiskt tänka sig att mentol har en viss blockerande effekt. Jag gjorde en studie på det för många år sedan där vi lät patienterna andas in mentol. Det visade sig att det hade en viss effekt på hostretbarheten. Men studien var inte av sådan vetenskaplig höjd att man kan dra några stora slutsatser av den. Men att mentol skulle hjälpa kan jag tänka mig en teoretisk förklaring till. Mentolreceptorn ingår i samma familj som hostreceptorn (TRPV1) och stimulerar metolreceptorn (TRPM8) kanske det kan minska känsligheten hos hostreceptorn.

Varför blir hostan värre på natten? 

– Det är inte alla som får det värre om natten. Men med förkylningshosta är det vanligt att det blir värre när man lägger sig ner. Det kan ju vara att det blir en retning i halsen om man är snuvig och det rinner ner lite slem. Det kan också vara så att det kommer något surt från magen när man lägger sig ner. Det finns olika teorier om det här.

Varför kan hostan bli så långvarig?

– Det handlar om individuell känslighet. Vissa människor har lätt för att få hosta när de är förkylda medan andra aldrig får hosta.

Finns det något som gör hostan värre? Mjölk? Choklad?

– Jag kan inte säga att det finns någon vetenskap som säger det, men jag vet att det är många som säger att mjölk ökar slemproduktionen. Känner man av det kan man förstås undvika mjölk.

– Att springa ute när det är kallt kan man också undvika om man har förkylningshosta, det provocerar ofta fram hosta. Även miljöer som är väldigt parfymerade kan man undvika om man har hosta.

När är det dags att söka vård?

– Har man hosta och hög feber och svårt att andas ska man självklart söka direkt. Har man en daglig retsam hosta så ska man söka vård om den sitter i mer än åtta veckor. Då betraktas den som kronisk hosta. Hosta kan också vara ett tecken på andra sjukdomar som måste uteslutas. Det kan vara ett första tecken på astma, det kan vara KOL. Det även vara andra allvarliga sjukdomar som lungcancer.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.