Ny forskning: 749 miljoner har tinnitus

Publisert:

749 miljoner av världens befolkning har tinnitus. Det visar ny forskning.

Forskaren Christopher Cederroth hoppas att de nya siffrorna kan få synen på besvären att förändras.

– Tinnitus är verkligen ett globalt problem, säger Christopher Cederroth.

Hör du ton, ett brus eller kanske ett visslande ljud i öronen? Du är långt ifrån ensam. Hela 14,4 procent av världens befolkning har tinnitus. Det visar en ny studie som publicerats i JAMA Neurology.

– Den här studien var viktig för att bevisa att den globala förekomsten av tinnitus är superhög. 14,4 procent av världens befolkning har tinnitus och 2,3 procent har så svår tinnitus att de behöver vård, förklarar Christopher Cederroth som är docent vid Karolinska Institutet samt medförfattare till studien.

Christopher Cederroth är docent vid Karolinska Institutet. Han lider själv av tinnitus och ägnar sig åt forskning som kan mäta och lindra besvären.
Christopher Cederroth är docent vid Karolinska Institutet. Han lider själv av tinnitus och ägnar sig åt forskning som kan mäta och lindra besvären.

För att få reda på hur många som har tinnitus har forskarteamet samlat och analyserat all tinnitusforskning, något som inte gjorts tidigare. På det sättet har man kommit fram till hur stor del av befolkningen som lider av ovälkomna ljud.

– Det här är inte bara ett problem i vissa länder som Sverige eller England. Det är därför den här studien är så viktig. Man ser att det är inte är något lokalt. Tinnitus är verkligen ett globalt problem.

20 gånger större risk

I studien kunde forskarna se att det inte finns någon skillnad mellan könen när det gäller förekomst av tinnitus. Däremot såg de stora skillnader mellan åldersgrupperna. De över 65 år har hela 20 gånger större risk att drabbas än de som är yngre.

För att visa hur omfattande tinnitus är jämställer forskarna det med migrän eller kronisk värk

– Det är lika stor andel av befolkningen som har migrän eller kronisk värk. De sjukdomarna tar man dock seriöst och det finns mycket finansiering för forskning. Men så är det inte med tinnitus. Nu kan vi visa att tinnitus har samma påverkan på befolkningen som de andra två. Tinnitus måste uppmärksammas som ett globalt problem av WHO.

Christopher Cederroth hoppas även att svenska regeringen ska få upp ögonen för hur utbrett problemet är.

– Jag vill att regeringen tillägnar en speciell finansiering för tinnitus för att öka kännedom och kunskap i Sverige. Jag har fått mycket pengar till min forskning från Europa men jag har inte fått något från svenska vetenskapsrådet de senaste åtta åren. Deras intresse ligger mer på neurologiska sjukdomar som Alzheimers eller Parkinsons sjukdom.

Framsteg i forskningen

Christopher Cederroth jobbar just nu på att objektivt kunna mäta tinnitus. Och tillsammans med sina kollegor har han kommit en bra bit på vägen.

– Vi har gjort en studie på 405 patienter och hittat en möjlig biomarkör för tinnitus. Nu försöker vi förbättra den här metoden så att vi kan skapa en mätning som kan säga om en patient har tinnitus eller inte. Kan man mäta svårighetsgraden så kan man också mäta hur mycket ett läkemedel förbättrar tinnitus. Den här studien är ett första steg mot objektiv mätning.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.