Häxan: Därför har astrologi blivit så populärt

Publisert:

Fråga vilken 90-talist som helst – hon har koll på vilket tecken hon är i månen.

Intresset för stjärntecken har exploderat. Andlighet är mer än horoskopet längst bak i kvällstidningens pappersupplaga.

Ebba Bjekholm är mer än nyfiken, hon är häxa.

– Jag tänker att jag är född med min tro. Jag är född häxa. Jag hittade häxkonsten tidigt när jag letade efter en andlighet som stämde överens med min egen övertygelse, säger poddprofilen.

Samtidigt som tekniken och vetenskapen strävar framåt tycks människans andliga längtan söka sig bakåt: 2022 har astrologi blivit allt populärare.

– Jag ser en trötthet på vårt prestationssamhälle, säger häxan och tarotläsaren Ebba Bjelkholm. Människan är trött på att hela tiden värderas efter vad hon presterar och längtar efter något grundläggande. Vi måste komma ihåg att ockultism och astrologi funnits lika länge som människan, det är en 3 000 år gammal kunskap. Människor har i alla tider studerat stjärnhimlen och dess inverkan på oss.

Till vardags driver Ebba Bjelkholm podcasten Häxtimmen tillsammans med vännen Agnes Grefberg Braunerhielm. Varje vecka avhandlar det ett ämne – allt från Venus retrograd till magiska örter – och i dag har de 7 000 lyssnare varje vecka. Vad gör egentligen en häxa?

– Många som identifierar sig som häxa följer årshjulet och praktiserar magi, tarot eller astrologi. Tänk örthäxor, astrohäxor, healinghäxor. Jag är en tarot- och astrohäxa framför allt, men ibland gör jag örttinkturer och amuletter.

Ebba Bjelkholm identifierar sig som en tarot- och astrohäxa.
Ebba Bjelkholm identifierar sig som en tarot- och astrohäxa.

Vad innebär det att följa årshjulet?

– Det är ett mer cykliskt liv som följer de naturliga cyklerna som ser i naturen. Årstidernas växlingar och jordens varv runt solen. Många häxor firar till exempel midvintersolstånd, sommarsolstånd, vårdagjämning och höstdagjämning. Det finns åtta olika högtider som är kopplade till dessa och fyra andra skiftningar i naturen. Den mest kända är kanske Samhain, föregångaren till Halloween som ibland kallas Häxornas nyår. Då sägs slöjan mellan andevärlden och vår egen värld vara som tunnast.

De senaste åren har vi sett en popularitet för astrologi bortom veckotidningarnas horoskop. Dior har släppt en tarot-mönstrad modekollektion, kristaller har blivit en naturlig del av vår inredning och i vintras släppte den amerikanska författaren Jessica Dore den hyllade boken Tarot for change.

– När astrologi blev mer populariserat under 1900-talet så blev det också mer förenklat. Exempelvis med spalter i tidningar som fokuserar på endast soltecken, vilket är en extremt förenklad version av astrologi. Det är mycket mer avancerat än så. Alla har ett unikt horoskop med en rad planeter i olika tecken och aspekter mellan dessa planeter. Ett helt eget kosmosporträtt fullt av unika egenskaper.

Samtidigt finns det enklare sätt att fördjupa sig.

– Med appar och hemsidor har djupgående astrologi blivit mycket mer tillgängligt. Med det blir astrologi också mer träffsäkert. Många har till exempel häpnat över vad appen The Pattern kan säga om dem. Det är mer tillgängligt än någonsin och då blir det också mer spännande.

Ebba Bjelkholm bekänner sig till naturreligionen wicca. Intresset för andlighet väcktes som ung tonåring när hon läste böcker om häxeri i skolbiblioteket.

– Jag tänker att jag är född med min tro. Jag är född häxa. Jag hittade häxkonsten tidigt när jag letade efter en andlighet som stämde överens med min egen övertygelse. I häxkonsten finns kärleken till naturens magi, starka kvinnliga arketyper och en egen kraft. Många andra religioner går ut på att vi lämnar över oss åt en gudomlig kraft. I häxkonst och mysticism är vi själva andliga varelser som kan påverka livets flöde.

Vilka myter finns det om häxor?

– Vilka myter finns inte om häxor? Det är troligtvis den mest mytomspunna figuren i världshistorien. I dag tänker folk alltifrån att häxkonst är farligt till att de som kallar sig häxor är mentalt förvirrade tjejer som övar på trolleri. Att det finns så många myter om häxan beror kanske på att hon alltid funnits, hon är en arketypisk figur som finns representerad i nästan alla kulturer. Grunden för henne är egentligen en kvinna som inte följer normer, som lever utanför samhället och som besitter någon kraft eller kunskap som gör att hon väcker både respekt och rädsla. 

Kan andlighet hjälpa oss med vår mentala hälsa?

– Andlighet och mental hälsa är väldigt kopplade till varandra. Vad är egentligen en människa utan andlighet? En viktig aspekt för mig när det gäller andlighet är att vi kan flytta fokus från oss själva och se att vi är del av en helhet, ett flöde, av stjärnorna, planeterna och energier runt oss. Många som har varit på tarot eller astrologiläsningar hos mig säger att de känner sig lugna efteråt, jag tror att det är för att vi landar i något som är utanför oss själva och våra direkta problem. Vi är en del av jorden och universum och ett slags evigt flöde. 

Utforska Wellness

Om skribenten